REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

stress,,laptop,or,elderly,man,planning,for,financial,spreadsheet,or

Hvor kan jeg sjekke om min far har gitt min bror hytten fra uskifteboet?

Han har «hørt rykter» om at faren ulovlig har overført sommerstedet til broren fra uskifteboet, men han ønsker ikke å konfrontere dem. Kan han finne det ut på en annen måte som ikke etterlater seg spor? VI OVER 60-advokaten svarer.

Tekst: Advokat Kjell Morten Med Foto: NTB

SPØRSMÅL: Min far sitter i uskiftet bo etter at mor døde for noen år siden. Far og jeg har aldri hatt noe spesielt nært forhold. Etter at mor døde har vi bare blitt fjernere for hverandre. Han har et desto nærere forhold til min bror. Far / uskifteboet har blant annet et verdifullt sommersted. Jeg har ikke vært der på noen år. Min bror og far er der stort sett hele tiden. Jeg har «hørt rykter» om at far har overført huset til min bror. Jeg har ikke lyst til å spørre far eller min bror om overføring har funnet sted. Hvordan kan jeg finne ut av dette uten å «etterlate meg spor»?

SVAR: Det første du kan gjøre – som er gratis, raskt og ikke «etterlater seg spor» – er finne ut hva som tinglyst på eiendommen. Gå inn på seeiendom.no, som er tinglysingsmyndighetenes (Statens kartverk) nettsider for eiendomsinformasjon.

Når du kommer inn på sidene får du flere valgmuligheter for å finne frem til den aktuelle eiendommen – kart, adresse eller gårds- og bruksnummer. Når du har funnet eiendommen klikker du på «Vis grunnboksinformasjon». For å komme videre må du logge deg inn med elektronisk id.

Hvis din bror allerede står tinglyst som hjemmelsinnehaver bør du straks følge opp saken i forhold til din bror og far. Selv om din far fortsatt står som tinglyst hjemmelsinnehaver kan din far ha overført eiendommen til din bror. Man er ikke forpliktet til å tinglyse et skifte av eier. Hvis du vil være på den sikre siden bør du vurdere å kontakte far eller bror.

Så lenge din far sitter i uskiftet bo skal han ikke gi din bror store gaver eller forskudd på arv uten ditt samtykke. Din far har ikke lov til å gi bort fast eiendom eller overføre fast eiendom til redusert verdi. Det
kan være ubehagelig å ta opp denne typen spørsmål – men du kan også komme til å angre hvis du ikke tar tak i dette når du nå først har fått signaler om at noe har skjedd.

nyhetsbrev egenannonse4323