REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

cheerful,retired,senior,woman,with,wrinkles,smiling,while,embracing,her

– Hun vil bli samboer, men jeg liker ikke hunden hennes!

Han har vært enkemann i fire år og har hatt kjæreste i to år. Nå vil hun utvikle forholdet og flytte sammen. Han er skeptisk blant annet på grunn av at han trenger alenetid, at han har noen sære vaner og fordi hun har en hund som irriterer han. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Kona mi døde for fire år siden. For to år siden fikk jeg en ny kjæreste. Vi trives godt sammen, treffes ofte til felles mat- og kulturopplevelser og går ofte turer sammen. 

Nå er vi for første gang uenige om en viktig sak. Hun vil gjerne utvikle forholdet videre og flytte sammen, som hun sier. Hennes ønske er å flytte inn i mitt hus, leie ut sin leilighet og at vi deler på alle utgifter. Det vil gi oss begge bedre økonomi. Jeg har ikke lyst til å skuffe henne og er litt konfliktsky. Men jeg er usikker på om samboformen er riktig måte å leve på for meg, og trenger råd om hva jeg skal gjøre. 

Jeg savnet kona mi inderlig etter hun gikk bort, men trives nå stadig mer med friheten det gir å være mye alene og bestemme over dagene og nettene mine. Jeg nærmer meg 70 med stormskritt og har som de fleste på min alder, utviklet mine særheter som kan gjøre det vanskelig å tilpasse seg. Største problemet blir kanskje at jeg de siste årene har fått et lite sambovennlig søvnmønster. Hver natt må jeg opp noen timer, gå litt rundt og ta meg en tur på toalettet. Kjæresten min skjønner ikke problemet. Det går jo så bra når vi overnatter sammen, cirka en gang hver uke, og hun våkner aldri når jeg står opp.

Hun har også en liten hund som har irriterende uvaner. Jeg har aldri bodd sammen med hund, og er ikke vant til at den varsler med å gjø når den hører uvante lyder. Nok en kompliserende faktor er at kjæresten har insistert på at hunden skal ligge i dobbeltsengen når hun sover over hos meg. Her er hun litt på vikende front. De siste månedene har hunden blitt forvist til hundesengen på soverommet mens jeg ligger der. Men hunden inntar dobbeltsengen med en gang jeg våkner, og da legger jeg meg på gjesterommet når jeg skal sove andre runde.

Jeg ønsker at kjæresteforholdet skal bli en bonuseffekt for oss begge. Jeg ønsker å kunne våkne med kjæresten min, ha gode samtaler, felles opplevelser, mye kos og god sex, men tror jeg også har behov for mer alenetid enn jeg kan få i et samboerforhold. 

Jeg er også litt usikker på i hvor stor grad jeg kan sette grenser for hundens oppførsel?

Johan

SVAR: Først må du bestemme om du virkelig ønsker at hun og hunden skal flytte inn til deg. Eneboere ble tidligere sett på som litt spesielle. Nå er det helt vanlig, cirka en av tre nordmenn over atten år lever alene. 

For å klargjøre hva du vil, kan det hjelpe å sette opp en punktliste med fordeler og ulemper og gi de ulike punktene ulik vekt. Eventuelt kan du se om du på noen måte kan påvirke slik at ulempene blir mindre. Det virker for eksempel som at hennes vane med å ha hunden i sengen kan overstyres av deg.

Om du går for sambovarianten vil jeg anbefale at dere snakker gjennom eventuelle problemer og gjør klare avtaler før dere flytter sammen slik at dere får få best mulig hverdager etter samboforholdet er etablert. Det handler om å være fleksibel og finne kompromisser som fungerer for begge. 

nyhetsbrev egenannonse4323

Vær ærlig og fortell henne om dine betenkeligheter. Let etter praktiske løsninger som fungerer for dere begge. En løsning kan for eksempel være at du omgjør gjesterommet til din egen «hule» der du kan trekke deg tilbake og være alene når du føler behov for det. Mange får et bedre liv med en «mannehule» der samboeren ikke har adgang, hverken med støvkosten eller vaskebøtta.

Det kan være vanskelig å snu søvnmønsteret i eldre dager. Men at du må tisse bør du sjekke årsaken til. Det viktigste er å finne ut om det er prostataproblemer som gjør at du må på toalettet om natten. En blodprøve vil avsløre om du har høye PSA-verdier, noe som avslører om det kan være prostatakreft i emning. Det er uansett lurt å undersøke prostataen med jevne mellomrom for menn over femti.