REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

healthcare,,pain,,stress,,age,and,people,concept, ,senior,man

– Jeg strekker ikke til hverken som far eller kjæreste

Han fikk et barn med sin 20 år yngre nye kone, og det har blitt striere enn han hadde trodd. Han gjør så godt han kan, men føler at han ikke strekker til hverken som far, kjæreste eller på jobben. Han er rett og slett sliten. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Jeg har to barnekull. De to sønnene mine fra første kull var ute av redet da jeg skilte meg fra min forrige kone. Det andre kom etter jeg forelsket meg i en 20 år yngre kvinne, da jeg selv var i slutten av 50-årene.

Vi flyttet tidlig sammen. Hun hadde da ikke egne barn og forsikret meg om at hun nesten var over alderen at hun kunne bli gravid. Vi brukte ikke prevensjon, så nå er jeg både far og bestefar til to åtteåringer.

Da min kone ble gravid insisterte hun på å beholde barnet, og jeg lovte å ta mine farskapsplikter på alvor, selv om jeg hadde sett for meg mer rolige hverdager etter jeg bikket 60. 

Det ble striere enn jeg hadde forutsett. Stå opp med barn, være til stede med barn og sovne med barn. Barnet sov ikke en eneste natt igjennom sitt første leveår. Jeg sto ofte opp med ham. Da han begynte å sove hele natten igjennom, hadde jeg endret søvnmønsteret. Jeg sover fortsatt ikke hele natta igjennom. Etter fødselen har jeg hatt lite tid og overskudd til å være kjæreste for min kone. Det gjør meg bekymret. 

Nå er jeg sliten. Jeg føler jeg ikke strekker til som far, som elsker og heller ikke på jobben. Min kone er et litt annet sted i livet. Hun gjør karriere samtidig som hun er en god mor og har overskudd til å være sosial. Det hender stadig oftere at hun er sammen med venninner og venner på fredagskvelden, mens jeg passer barnet og dupper foran TV-en.

Nå har jeg bestemt meg for å pensjonere meg. Jeg er litt engstelig for at jeg skal bli for mye gammeldags «husmor» og at det blir en selvfølge at jeg alltid stiller til alt min kone og mitt barn måtte trenge meg til. Hvordan kan jeg unngå det? Dessuten trenger jeg noen gode råd for hvordan jeg bedre kan takle sexlivet og hverdagene mine.

Ivar

SVAR: Det er vondt å være for sliten til å klare å henge med i alle aktiviteter. De fleste vil være den beste utgaven av seg selv, særlig i nære relasjoner, som kjæreste, far og bestefar, men det krever overskudd. Derfor kan det være til hjelp å finne ut hva som gir deg energi. God form og sunt kosthold er alltid viktig. I tillegg til tilstrekkelig søvn og hvile forteller mange at de får overskudd når de holder på med aktiviteter som gleder dem.

Dessverre er det ikke alle som får overskudd av å ha sex. Når livet går på reservebatterier, er det mange som beskriver at sex blir slitsomt. Når de har sex tenker de ofte på at tiden de bruker på sex heller skulle vært brukt til å sove. Har du det slik er det et tegn på at du burde legge deg tidligere, i hvert fall noen kvelder i uka, slik at du får sovet ut. Dessuten – kanskje kvelden er et dårlig tidspunkt til å ha sex? Hva med morgenen i helgen? Da har du mest overskudd. Testosteron produseres mens du sover. Derfor har du høyest testosteronnivå på morgenen. 

En løsning kan kanskje være å være å la barn og barnebarn overnatte hos hverandre. Da får du, sønnene dine og barnebarnet bedre kontakt og alle får avlastning og gleder sammen. 

Du bør også vurdere om det kan være medisinske årsaker til at du kjenner deg sliten, for eksempel hormoner i ubalanse, depresjon, vitamin- eller mineralmangel. En tur til legen kan avsløre om så er tilfelle.

Jeg vil tro det er lurt at du er tydelig overfor både din kone og ditt barn om at pensjonisttilværelsen ikke betyr at du tar hovedansvaret for husarbeidet. Gjør dette før du går ut i pensjon slik at de er forberedt. 

Jeg anbefaler følgende fremgangsmåte: Innkall til husmøte der du legger fram dine ønsker på en slik måte at de skjønner at dette er viktig for deg. Om du presenterer det bare i forbifarten risikerer du de ikke tar til seg budskapet. Du kan samtidig be dem komme med forslag til arbeidsfordeling etter du får mer fri. Da kan det hjelpe om du er litt på tilbudssiden når det gjelder hva du kan bidra med. 

Den samme samtalen kan også gi dem mulighet til å komme med tanker og innspill om hvordan de tror det blir når du blir mer hjemme. Da føler alle seg involvert og hørt og dere kan fordele oppgaver ut fra hva dere liker å gjøre.