REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

havresak

Havre – sunn, god og rimelig

Havre har vist seg å ha en gunstig effekt ved behandling av diabetes, og det er også dokumentert at havre virker kolesterolreduserende. Klikk inn og les mer om havren og få to gode oppskrifter.

Tekst og foto: Opplysningskontoret for brød og korn – brodogkorn.no

For ca. 2500 år siden kom havren som hestefôr fra Levanten og Vestindia til Nord-Europa. Havren var nøysom og trivdes i et kjølig klima, så det var det gode forutsetninger for å dyrke havre i Norden. Lenge ble kornet sett på som i verste fall ugress eller i beste fall dyrefôr, og vikingene kalte havren «hestakorn». Fra middel-alderen og til etter andre verdenskrig var havre det dominerende kornslaget i Norge, og ble et viktig innslag i kostholdet vårt. I dag går imidlertid over 90 prosent av norsk havre til dyrefôr, først og fremst som ingrediens i kraftfôr. 

Hel havre inneholder normalt 45–60 prosent stivelse og 9–12 prosent protein. Havre inneholder mer fett enn de andre kornartene, med vel 5 prosent som et grovt gjennomsnitt. Innholdet av kostfiber i hel havre er høyt fordi agnene (det ytre kornskallet) utgjør en stor andel, og disse består i stor grad av fiber. I avskallet havre (havrekjerner) er imidlertid innholdet av kostfiber omtrent som i hvete og i avskallet bygg. Havre er, som bygg, en god kilde til de viktige betaglukanene.

Av havre lages havregryn, havremel og havrekli. I havre er det ikke gluten, og du må derfor blande havre med andre kornarter for å oppnå et godt bakeresultat. Men bakst tilsatt havrekorn får lengre holdbarhet på grunn av havrens innhold av naturlig antioksidant.

Fakta om havren
– Inneholder vannløselige fibre (betaglukaner) som gjør at maten blir lenger i magesekken og gjør at næringsopptaket tar lengre tid.
– Godt for hjertet fordi den inneholder flerumettet fett og bidrar til å redusere kolesterolnivået i kroppen.
– De vannløselige fibrene for-bedrer tarmens mikroflora.
– Store havregryn har langsom nedbrytingstid og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt. Lettkokte havregryn kan brukes når energilagrene skal fylles opp raskere.

havrevafler med nordnorsk vri brk 1856
Havrevafler med nordnorsk vri
kjoleskapsgrot med tranebar brk 0843
Kjøleskapsgrøt med eple og tranebær

Havrevafler med nordnorsk vri
Server vaflene med kokt egg og tomat som de gjør i Nord-Norge. I røren er det havrekli og havremel, som gir god, litt nøttaktig smak. 

Du trenger (oppskriften gir 10 vafler):
100 g smør 
4 egg 
2 dl hvetemel 
1 dl havremel 
2 ss havrekli 
1 ts salt 
1 ts bakepulver 
5 dl melk

Slik gjør du:
Smelt smøret og bland i alle ingrediensene i en bolle. Visp til en jevn røre. La røren stå i minst 15 minutter slik at melet får svelle. Røren skal være ganske tykk. Er den for fast kan litt kaldt vann røres inn. Stek vaflene i et godt oppvarmet jern. Avkjøl på rist. Server vaflene på nordnorsk vis med skiver av kokt egg og tomat. Pynt gjerne med persille. 

Kjøleskapsgrøt med eple og tranebær
En sunn frokost med havregryn, tranebær og melk i kjøleskapet over natten som blandes med kesam, eple og mandler neste morgen.

Du trenger (til 2 porsjoner):
2 dl havregryn 
2 dl melk 
2 ss tørkede tranebær 
1 dl vaniljekesam (gjerne en mager variant) 
2 ts malt kanel 
1 lite eple 
8 ss mandler

Slik gjør du:
Ha havregryn og melk i et glass eller en annen beholder med lokk. Hakk tranebærene i små biter, og bland dem godt sammen med havregrynsmassen. Ha på lokk, og sett glasset i kjøleskapet til neste morgen. Riv eplet grovt og hakk mandlene. Rør rundt i grøten før servering, tilsett vanilje-kesam, revet eple og hakkede mandler. Server med et dryss av kanel og ekstra mandler. Spe med mer melk, hvis grøten er for fast.