REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

exhausted,aged,woman,worker,sit,at,office,desk,fall,asleep

Mangler du jern?

HOS LEGEN: Jernmangel regnes som en av de største mangeltilstander på verdensbasis. Vanlige symptomer er trøtthet og konsentrasjonsproblemer.

Man antar at mellom syv og ti prosent av norske kvinner har jernmangel, men for kvinner i fruktbar alder er tallet så høyt som 15 prosent. Hos mange oppdages dette raskt når man går til legen og tar blodprøver på grunn av trøtthet og slapphet.

Men noen utvikler mest andre symptomer som dårlig konsentrasjon, apati, ømme og såre muskler, eller man har en følelse av tungpust og dårlig kondisjon. Noen får skjøre negler. Andre opplever dårligere immunforsvar og hyppigere luftveisinfeksjoner som lett kan mistolkes som virus- eller bakterieinfeksjoner. Ved slike symptomer er det ikke alltid så lett å tenke på en mulig jernmangel, men heller andre årsaker. Og da kan noen gå lenge før det blir tatt full jernstatus.

I noen tilfeller kan kronisk jernmangel føre til hjertebank og rask puls, økt søvnbehov, opphør av menstruasjon, diffus hodepine, svak, pulserende øresus som en slags dusjlyd, og til og med motvilje mot å spise. Sjeldnere vil jernmangel kunne føre til svelgeproblemer (dysfagi) på grunn av innsnevring i spiserøret eller nedsatt bevegelighet i spiserøret.

Hyppige, øvre luftveisinfeksjoner og forkjølelser trenger ikke alltid å skyldes virus eller bakterier, men kan være forårsaket av dårlig immunforsvar på grunn av jernmangel. Derfor kan det være nødvendig å sjekke full jernstatus samtidig som man tar prøver på virus og bakterier hos legen.

nyhetsbrev egenannonse4323

Sjekk jernet ved lavt stoffskifte

Forskning innen ortomolekylær medisin viser at jernmangel kan svekke stoffskiftekjertelens funksjon og dermed bidra til utvikling av lavt stoffskifte. Derfor bør alle med lavt stoffskifte, eller ved mistanke om utvikling av stoffskiftesykdom, sjekke sin jernstatus fullt ut. Man bør være oppmerksom på at langvarig og eventuelt høyt inntak av B12-vitamin ved injeksjoner over tid, eller ved høye doser med D-vitamin, kan jernopptaket reduseres og hemmes i en slik grad at dette fører til jernmangel.

På den andre siden vil eventuelle tilskudd av B-vitaminer (særlig B1, B2, B3 og B6), og vitaminene C, A og E bidra til økt opptak av jern ved kronisk jernmangel. Full jernstatus bør altså sjekkes både ved vanlige mangelsymptomer og ved sjeldnere tilstander der man ikke finner andre årsaker.