REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

capsules,and,pills,packed,in,blisters,isolated,on,white,close up

Har det blitt for mange piller?

De siste 80 årene har medisinen gjort store framskritt i behandlingen. Men kan medisiner løse alle våre helseutfordringer og sykdommer?

Tekst: Rolf Luneng Foto: NTB

Vi har i større grad måttet erkjenne at det ikke finnes en pille for alt. Peter Hjort (1924–2011) var en nestor innen norsk samfunnsmedisin, og påpekte ofte at det ikke nødvendigvis var mangelen på effektive medisiner som var problemet, men at folkehelsen i stor grad var bestemt av mange andre faktorer.

I vår tid setter vi stor lit til at medikamenter skal bidra til vår gode helse og et langt liv. Jeg er ofte blitt møtt av pasienter med spørsmålet: «Hvilken tablett vil du gi meg, doktor?» Som om en medisin alltid er svaret og løsningen. Men så enkelt er det ikke. Medikamenter kan i beste fall forhindre videre sykdomsutvikling og stabilisere en tilstand, og i tilfeller med infeksjoner tilintetgjøre bakteriene og dermed gjøre oss friske, men de kan ikke «gi oss» god helse. De kan bidra til å holde kroppen og livet gående lenger enn uten medisiner, men gir oss likevel ikke «bedre helse» i alderdommen.

10–15 forskjellige medisiner

Som institusjonslege møter jeg mange eldre med flere, ulike sykdommer samtidig. Sykdommer som er kommet etter hvert som årene er gått, og alderdommen gjør kroppen skrøpelig og syk. Da er ofte listen med stadig nye medisiner blitt lengre og lengre. Mange bruker opptil 10–15 forskjellige medisiner samtidig. Blir man friskere av det?

I noen tilfeller bruker eldre og syke såkalt «tilleggsmedisiner», det er medisiner som skal motvirke bivirkninger og ubehag av de faste medisinene de tar. Ofte må jeg redusere på antallet eller dosene av medisiner som pasienter bruker, fordi bivirkningene er for store og kan skade pasientens helse.

nyhetsbrev egenannonse4323

Medisin-gjennomgang

I sykehjemsmedisinen opplever man ofte at pasienter bruker for mange medisiner – medisiner de sikkert trengte å stå på for ti og tjue siden, men ikke nå lenger. Dette gjøres ved en systematisk gjennomgang av pasientens legemidler veid opp mot ulike medisinske målinger og vurderinger. Dette er en vanlig praksis i sykehjem og i sykehus, men ikke alltid i primærhelsetjenesten. Ved å redusere på unødvendige legemidler og redusere doser på andre, har noen eldre opplevd merkbar bedring i sin livskvalitet på sine eldre dager.

Du kan selv avtale en slik gjennomgang med fastlegen din enten én eller to ganger i året for å sikre trygg og nødvendig bruk av dine legemidler.

Det er viktig å minne seg selv på at helse ikke kan kjøpes på apoteket, men at den styrkes og vedlikeholdes best gjennom sunne levevaner, et helsebringende sosialt nettverk og ditt positive syn på livet.