141987802 – kopi

Han ville på jordomseiling og ga kona tre valg

Han hadde bestemt seg; han skulle på jordomseiling om kona ville bli med eller ikke. Hun fikk velge mellom tre alternativer.

Ikke alle ektefeller har de samme målene og drømmene her i livet. Noen er heldige og deler mye med den de lever sammen med. Andre står så langt fra hverandre at de gir opp. De fleste av oss ender opp på en mellomvei – vi gjør noe sammen og noe hver for oss.

For to-tre år siden ble jeg kontaktet av en mann som nylig hadde fylt 60. Han presenterte følgende problemstilling:
Barna var voksne og hadde flyttet ut. Han var selvstendig næringsdrivende og hadde arbeidet mye hele livet. Helt fra han var ung hadde seiling vært hans store lidenskap. Med kone, barn, hus og hjem og en krevende jobb, hadde det ikke blitt til mer enn et par uker seiling om sommeren og noen helger vår og høst. Da han og kona traff hverandre hadde de (mest han?) snakket og drømt om jordomseiling. Hun var i og for seg interessert og positiv den gangen, men så kom livet «i veien» og drømmen satt på vent.

En kvelding rett etter at han fylte 60 år satt han hjemme på terrassen med et glass vin. Han så seg selv litt utenfra der han satt og ventet på at den nyinstallerte automatiske utebelysningen skulle slå seg på. Da gikk det opp for ham at han lenge hadde følt livet renne ut mellom fingrene. Var det slik han skulle leve resten av sitt liv? Eller skulle han følge sin gamle drøm nå når han hadde helse og økonomi til det?

Han kom til meg for å få litt informasjon om arverettsregler, skilsmissejuss, fordeling av verdier osv.
En stund etter vårt møte ringte han meg og fortalte at han hadde bestemt seg og presentert tre alternativer for ektefellen. Alle de tre alternativene bygget på den samme urokkelige forutsetningen: Han hadde bestemt seg, han skulle på jordomseiling.

Alternativ 1 var at hun ble med. Da kunne de selge bedriften, leie ut eller selge huset, kjøpe båt og dra sammen. Det var det alternativet han ønsket seg aller mest.

annonse fordeler01122

Alternativ 2 var at han skulle dra alene. De skulle fortsette å være gift og beholde huset. Bedriften skulle selges. Han skulle gjøre prosjektet så rimelig han kunne og komme hjem i kortere og lengre perioder for å være sammen med kone, barn og barnebarn. Hun kunne komme om bord og være med på de etappene og i de periodene hun kunne.

Alternativ 3 var at de skilte seg, solgte alt de hadde, delte alt mellom seg, og så dro han alene.
Han fortalte at hun ikke hadde bestemt seg, men at stemningen i heimen var ganske dårlig.

I sommer traff jeg ham langs kysten i Norge. Han var på seiltur langs norskekysten i båten til en venn. Hans egen båt lå for tiden i Karibien. Han var hjemme i Norge noen uker og skulle tilbake til sin egen båt litt ut på høsten.

Kona hadde valgt alternativ 2. Hun hadde besøkt ham en gang om bord. Nå så det ut til å gå mot alternativ 3 og han regnet med at jeg kom til å høre fra ham før han gikk gjennom Panamakanalen og ut i Stillehavet.

nyhetsbrev egenannonse grønn