REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

senior,couple,having,argument,at,home

Han ønsker mer motstand fra kjæresten

SEXOLOGEN SVARER: Han ønsker at kjæresten ikke skal være så beskjeden, men si ifra, komme med ønsker og gi ham motstand. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Jeg fikk for ett år siden en ny kjæreste etter å ha blitt enkemann for fire år siden. Min nye flamme er perfekt på alle måter, nesten. Hun er flott, omsorgsfull, klok, snill og har humor. Hun er et utpreget ja-menneske, og sier meg aldri imot. Det jeg savner hos henne, er at hun mangler evnen til å uttrykke hva hun ønsker. Hennes egne behov neglisjerer hun. Hun er bare selvutslettende beskjeden når jeg spør henne hva som er hennes ønsker, og hva jeg kan gjøre for henne.

Fra mitt ekteskap var jeg vant til at mine argumenter og ønsker møtte motstand. Av og til så mye motstand at samtaler utviklet seg til friske diskusjoner, noen ganger rene krangler. Det hendte jeg måtte gi etter. Andre ganger fant vi kompromisser slik at begges behov og ønsker ble imøtesett. En forklaring på hennes væremåte var nok at min kone var utpreget feminist, gammel radikaler og vant til å stå på barrikadene. I mitt nåværende forhold merker jeg at jeg savner slike friske diskusjoner, selv om jeg gjerne kan stå over kranglene.

Jeg vet kjæresten min tidligere har vært i et langt forhold med en autoritær mann, og at hans sinne gjorde henne redd og ulykkelig. Til tross for hans oppførsel klarte hun ikke å bryte med ham. Etter hva jeg har skjønt, var det han som til sist gikk. Hun har også beskrevet en barndom og ungdom med en autoritær far og en umælende mor. Så jeg skjønner hvor hun har det fra.

Vi er begge snart pensjonister. Min nye flamme og jeg snakker om å flytte sammen. Nå er jeg litt engstelig for at hverdagene sammen skal bli for kjedelige, og hun bli for passiv. Jeg er også redd jeg skal overkjøre henne slik at jeg drar henne med på aktiviteter hun egentlig ikke har lyst til. Hva kan jeg gjøre for ikke å bli overstyrende? Og hva kan jeg gjøre for å få henne mer på banen?

Gustav

SVAR: Det hender jeg møter kvinner og menn som har blitt overkjørt hele sitt liv av autoritets- personer i de nærmeste relasjonene, og ikke har utviklet evnen til å kjenne på egne behov. De har ofte lært seg at tilpasning og under- kastelse gjør livet lettere å leve. Med i bagasjen er ofte dårlig selvfølelse og lite selvtillit. For mange blir det også vanskelig å kjenne på egne behov om de vet at spriket mellom hva de trenger av omsorg, og hva som er mulig å få, blir for stort. Da er det enklere å skyve egne behov til side og bare dyrke omsorgsrollen, og bruke all sin energi på det de kan – tilfredsstille andres behov.

annonse fordeler3822

Hvis kjæresten din hele sitt liv aldri har blitt tatt med på råd, og heller ikke har lært seg å si nei og stå opp for seg selv, krever det endring i tankemønstre. Ofte handler det om å bli mer glad i seg selv og se sin egen verdi, å gi seg selv anerkjennelse for det en får til i livet, i stedet for bare å høre sin indre kritiske stemme. Det krever mot og ikke minst trygg- het å endre seg og bli mer selvhevdende. Hjelp henne å finne en god balanse mellom selvinnsikt, tro på egne evner, og aksept for den hun er. Det vil i lengden føre til både god selvtillit og selvfølelse.

Trygghet får hun ved at du gir henne bekreftelse hver gang du ser en spire av det du ønsker mer av, når hun forteller deg om hva hun ønsker å gjøre. Start forsiktig, få henne til å snakke om ufarlige tema, for eksempel om fremtiden. Få henne til å fortelle hvordan hun ønsker å tilbringe dagene når dere blir pensjonister. Steder dere kan reise. Hobbyer hun har hatt tidligere som hun har lyst til å ta opp igjen. Bøker hun har lyst til å lese, og tidligere venner hun får tid til å ta opp kontakten med igjen. Det er en god metode for å løfte folk opp, og gi dem selvtillit.

Når hun tør opp og skjønner at du virkelig vil ha hele henne, ikke bare den tjenende tilretteleggeren for at du skal ha gode dager, må du være litt bakpå. Planlegger dere hva slags aktiviteter dere skal finne på, vent med å hevde egne meninger og ønsker inntil hun har sagt sitt.

nyhetsbrev egenannonse gavekort