REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

fruktgrønt

Hjertegodt med frukt og grønt

Grønnsaker og frukt beskytter mot hjerte-karsykdommer. Brokkoli og druer er i særklasse.

Tekst: Gro Berntzen Foto: Scanpix

Brokkoli er blitt en populær grønnsak. I de senere årene har dyrkningen øket betraktelig både i Europa og Amerika. Det er ikke rart, for denne grønne grønnsaken kan forebygge en rekke sykdommer. Den inne­holder nesten ikke noe fett og har et optimalt forhold mellom natrium og kalium, og er en god matvare for alle som har sviktende hjerte.

Mot blodpropp
Brokkoli inneholder også et stoff som kalles sulforafan. Det har vist seg å kunne beskytte hjertet mot skader etter nedsatt oksygentilførsel ved blodpropp. Vi får også i oss viktige antioksidanter, folsyre og en rekke vitaminer, blant annet vitamin K som er effektiv mot blodlevring.

At brokkoli også kan forebygge kreft er en kjent sak. Nå viser ny forskning at den i tillegg kan ha foryngende effekt på immunforsvaret og dermed bremse aldringsprosessen. Altså mange gode grunner til å få i seg en daglig dose, men kok grønnsaken så lite som mulig slik at den ikke mister de gode næringsstoffene.

Husk at brokkoli bare forebygger og ikke kurerer sykdom. Tar du blodfortynnende medisin, bør du være forsiktig med å spise for mye brokkoli.

For blodomløpet
Vitenskapelige undersøkelser viser at druer gir god hjertehelse. Flere mener at 100 til 200 milliliter rødvin daglig reduserer sannsynligheten for å dø av hjerteinfarkt, særlig for menn over 50 år. Men samme statistikk viser at større mengder øker dødeligheten av hjerte- og karsykdommer. I tillegg kan mange andre forstyrrelser oppstå.

Den positive virkningen av rødvin skyldes flavonoider i druene. De forhindrer kolesterolavleiringer i arteriene, kalt arteriosklerose eller åre­forkalkning. Det er altså sunnere å spise druer i naturlig form enn å drikke vin.

Fruktsalat
1 melon
200 g druer
1 eple
2 bananer
3 klementiner
1 appelsin
100 g bringebær
50 g rosiner
100 g jordbær
100 g valnøtter/ hasselnøtter

Fjern skall og frø på melonen og skjær fruktkjøttet i passe biter. Vask og ta ut stenene i druene. Skrell klementinene og eplet, og fjern steiner. Skrell bananene og del i små biter. Skyll bærene, tin dem hvis de er frosne. Hakk opp nøttene i mindre biter. Press saften av appelsinen og hell over. Server avkjølt.

Brokkoli-wok
Ingredienser
1 brokkoli
1 gulrot
1 gul paprika
10 sjampinjonger
1 dl bønnespirer
2 vårløk
100 g nudler
1 ss olje til steking
1 ss finhakket frisk ingefær
2 fedd hvitløk
Salt og pepper
1 ss soyasaus

Vask og skrell gulroten og skyll brokkolien. Skjær grønnsakene i passe store biter til wok. Kok nudlene som anvist på pakken. Fres grønnsakene myke i litt olje.
Tilsett ingefær, hvitløk, salt og pepper til slutt, og server med soyasaus.

Kilder: Frisk av mat, Norsk Helseinformatikk, Opplysningskontoret for frukt og grønt