REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

grilled,chicken,breast,with,brown,rice,and,vegetables,in,a

Grønn mat får blodtrykket ned

Kostholdet har stor betydning for blodtrykket og er en viktig del av behandlingen av høyt blodtrykk.

Tekst: Mari Borge Eskerud / lommelegen.no Foto: NTB

Høyt blodtrykk er en folkesykdom som rammer mange, anslagsvis 15 prosent av befolkningen. Heldigvis kan livs-stilstiltak som endret kosthold ha effekt på blodtrykket.

Høyt blodtrykk kalles hypertensjon på fagspråket. Blodtrykket er et mål på hvor høyt trykket er inne i blodårene dine. Litt forenklet handler det om hvor hardt hjertet må pumpe for å frakte blodet rundt i kroppen. Høyt blodtrykk sliter på blodåreveggene og hjertet over tid og gir økt risiko for hjerneslag, hjerteinfarkt og hjertesvikt. Tilstanden gir sjelden tydelige symptomer, slik at mange går lenge med høyt blodtrykk uten å vite det. Lavt blodtrykk gir derimot ofte problemer med svimmelhet, dehydrering, hodepine, tretthet og kvalme eller hjertebank. 

Årsaker til høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk kan ha både kjent og ukjent årsak. Tilstander som kan gi sekundært høyt blodtrykk er nyresykdom, søvnapné, arvelige feil i blodårene, sykdommer som påvirker hormonsystemet, høyt alkoholforbruk, graviditet eller enkelte medikamenter. Det vanligste er likevel at det ikke er noen tydelig årsak til at blodtrykket er økt. Selv om ikke årsaken er helt klar, er det en sammenheng mellom usunn livsstil og hypertensjon. Arv er en annen faktor samt at tilstanden er vanligere med økende alder.

Usunn livsstil

Høyt blodtrykk har ofte sammenheng med andre årsaker til livsstilssykdommer. Overvekt er en kjent risikofaktor, det samme er saltrikt kosthold og inaktivitet. Derfor er livsstilsendring som regel det første man anbefaler pasienter som diagnostiseres med høyt blodtrykk. Er blodtrykket veldig høyt kan det være aktuelt å starte med medisiner først.

DASH-dietten

Det finnes en egen diett som er utviklet for å redusere hypertensjon. Den heter DASH, som står for Dietary Approaches to Stop Hypertension, altså kosthold mot høyt blodtrykk. DASH-dietten er et spisemønster med mye frukt, grønnsaker, fullkorn, magre meieriprodukter, proteinkilder som kylling, fisk og magert rødt kjøtt, sunne oljer og margarin samt lite sukker. Dietten fokuserer også mye på saltinntaket i kosten. DASH-kostholdet er dermed veldig likt det alle nordmenn anbefales å spise for å forebygge livsstilssykdommer. 

Høyt saltinntak er ikke bra

Mengden salt vi spiser har som nevnt stor betydning for blodtrykket for de fleste av oss. Derfor er det spesielt viktig å redusere saltet når du har fått påvist hypertensjon. I henhold til DASH-dietten bør salt i kosten reduseres til mellom 1500–2300 milligram natrium. Det tilsvarer 3,5-5 gram salt per dag, eller cirka en halv teskje. De norske kostrådene anbefaler et inntak på under fem gram per dag, så dette er i tråd med kostrådene. Dessverre spiser de fleste nordmenn nærmere ti gram salt per dag. Studier på DASH-dietten har vist at blodtrykket reduseres mest med det laveste saltinnholdet i kosten. Dette betyr at om du spiser helt vanlig, sunn mat og får beskjed om at du har høyt blodtrykk, vil du kunne gjøre mye for å bedre dette uten medisiner ved å fokusere på å redusere saltinntaket.

annonse fordeler01122

Tips til å redusere saltinntaket

Salt er en smak vi venner oss til, og derfor bruker vi ofte gradvis mer og mer. Er du vant til å spise mye salt mat vil mat med lite salt kunne oppleves smakløs. Derfor er det smart å gradvis redusere saltmengden i kostholdet. Bruk litt mindre salt når du tilbereder maten, salt mindre ved bordet og velg matvarer med mindre salt. Bruker du mye salt hjemme kan det også være lurt å bytte det ut med Seltin eller LO-salt. Dette er salttyper med mindre natrium som er bedre for blodtrykket.

Vektreduksjon

En vektreduksjon kan i seg selv være nok til at blodtrykket reduseres til normalt. Vekttap kan for personer med overvekt også forebygge at man utvikler høyt blodtrykk. En vanlig anbefaling for å oppnå bedre helse er et vekttap på fem til ti prosent av kroppsvekten, da dette gir en bedring i flere helseparametre som kolesterol, blodsukker og blodtrykk.

Livsstilsendringer som påvirker blodtrykket

– Fysisk aktivitet er bra for hjertehelsen generelt, men også for blodtrykket.

– Koffeinholdig drikke samt høyt inntak av lakris kan øke blodtrykket.

– Høyt alkoholinntak kan gi økt blodtrykk.

– Røyking er veldig uheldig for blodtrykket. Om du røyker er røykeslutt ofte det viktigste du kan gjøre for helsen din.

– Nikotin øker også blodtrykket, så snus er heller ikke anbefalt,

– Kronisk stress kan bidra til høyt blodtrykk.

nyhetsbrev egenannonse grønn