REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

close,up,photo,of,smiling,senior,male,patient,during,sight

Grå stær-operasjon: Symptomer, operasjonen – og brillene etterpå

Fra grå stær med tåkesyn og endret fargesyn til klare og skarpe farger: – Mange sier de ikke har sett så bra siden de var unge, sier øyelege. Og ja, du kan også «oppgradere» synet og korrigere det som med en brille.

Tekst: Kristin Sørdal Foto: NTB

– Per i dag er operasjon eneste behandling for grå stær, og det finnes ingen annen godkjent behandling, sier øyelege Christine Tvedt ved Aleris.

Halvparten av alle over 75 opplever grå stær i noen grad. 40 000 lar seg operere hvert år. Noen kan komme ut med bedre syn etter operasjonen enn de hadde før stæren men det kan avhenge av hvilke muligheter som tilbys der du opereres – og hvilke valg som gjøres i forkant av operasjonen.

Du kan lese mer om hva du kan forvente av operasjonen og hvilke valg du kan ta, lenger nede i artikkelen.

Det er også en god del du kan gjøre for å forebygge grå stær – som du kan lese her.

Men først det nye: Det som skjer med forskningen på grå stær.

– Dette forskes det mye på

Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Norges Blindeforbund, forteller at det forskes mye på grå stær – eller «katarakt» som det kalles på fagspråket.

Haugen har en doktorgrad innen øyets anatomi. Hun forteller at det internasjonalt er utgitt nesten 4000 medisinske publikasjoner rundt denne sykdommen bare det siste året.

– Det forskes på mange områder: Man ser blant annet på årsakssammenhenger, forekomst, forebyggende tiltak, og nye behandlings- og operasjonsmetoder, forteller Haugen.

– Det har vært forsket på øyedråper som behandler grå stær men dette er foreløpig på et tidlig utviklingsstadium, sier Tvedt.

nyhetsbrev egenannonse4323

Hun poengterer at operasjonsteknikken er betydelig forbedret sammenliknet med tidligere:

– Operasjonen er svært skånsom og trygg, den gjøres i lokalbedøvelse og er helt smertefri – og det er for de fleste lite eller ingen plager knyttet til inngrepet eller i tiden etterpå. Vanligvis gir operasjonen et svært vellykket resultat. Som oftest klarner synet opp allerede fra dagen etter.

Tvedt sier at operasjonen vanligvis tar 15-20 minutter. Du får lokalbedøvelse i form av øyedråper. Og etter operasjonen er det viktig at du følger rådene fra øyelegen for å forhindre infeksjon.

Symptomer på grå stær kommer gradvis

Tvedt forteller at gjennomsnittsalderen for operasjon av grå stær i Norge er 71 år – men symptomene dukker gradvis opp før dette.

– De første symptomene er dårligere syn, tåkesyn, lysspredning, redusert fargesyn og økt blending, forteller Tvedt.

Grå stær gjør at linsa i øyet blir uklar og at synet blir tåkete. Det er en vanlig del av aldringsprosessen. Haugen forklarer hva som skjer slik:

– Med alderen oppstår tettere partier i linsa i øyet – slik at lyset ikke lenger slipper like godt gjennom. Dette kan skje jevnt over det hele eller i deler av linsa – og det kan vokse over tid.

Hun forteller at grå stær kan oppleves veldig ulikt, ut fra hvor fortettingen kommer. Kommer den midt i linsa, og dekker for skarpsynet, vil det virke mer forstyrrende for synet enn om fortettingen kommer i ytterkanten av linsa.

Også utviklingen kan variere fra person til person.

– Det begynner ofte gradvis, og kan starte på det ene øyet. Noen opplever få plager, mens andre kan føle at synet reduseres raskt. Merker du endringer med synet, så er det viktig å ta en synskontroll, sier Haugen.

Hun forteller at symptomene kan være mange, men typisk er at man blir lysømfintlig eller får blendingsproblemer. Man kan også få samsynsproblemer eller oppleve dobbeltsyn, noe som kan gjøre det utfordrende å kjøre bil, se på tv eller andre daglige aktiviteter.

I tillegg til å oppleve nedsatt syn, kan deler av synsfeltet bli borte. Dette gir av og til orienteringsvansker, og kan gjøre at man skumper borti ting i omgivelsene. Man kan også se mørke flekker, og det kan være vanskeligere å oppfatte kontraster, og skille farger. Det kan også gi hodepine og andre ubehagsfølelser.

Diagnosen grå stær

Diagnosen grå stær stilles hos øyelege, men oppdages ofte først hos optiker:

– Ofte er det optikeren som oppdager det. Så det å sjekke syn og øyehelse jevnlig, er kjempeviktig, sier Haugen, og legger til:

– Som tommelfingerregel annethvert år, så sant din generelle helse, syn og øyehelse ikke tilsier noe annet.

Optiker eller fastlege kan henvise deg til øyelege ved behov.

Oppgradering av synet

Haugen forteller at de fleste får relativt godt syn etter operasjon:

– Du får tilbake tilnærmet det synet du hadde før de fikk grå stær, hvis øyet ellers er friskt normalt.

Tvedt kommenterer imidlertid at mange faktisk synes de får bedre syn:

– Grå stær gir både tåkesyn og endret fargesyn – alt blir «grått og trist». Derfor opplever mange at de etter en operasjon ser verden med nye øyne. Klare og skarpe farger. Mange sier de ikke har sett så bra siden de var unge, forteller Tvedt.

Det er også mulig å «oppgradere» synet når du ellers likevel skal inn for en grå stæroperasjon, men akkurat hva du kan ha mulighet til å gjøre vil avhenge både av ditt utgangspunkt og hva som er tilgjengelig der du blir operert.

Tvedt forteller at man med den nye, kunstige linsa kan korrigere synet på samme måte som en brille.

– Man kan derfor fjerne synsfeil som langsynthet og nærsynthet – men de fleste må ha en form for brille likevel. Dersom man skal se godt på avstand må man ha en lesebrille og dersom man skal kunne lese uten briller må man ha en brille på avstand, sier Tvedt, og legger til at det ved Aleris-klinikken er mulig å oppgradere til spesiallinser som gir redusert behov for briller på alle avstander.

– Lav risiko for komplikasjoner

– Det finnes alltid en risiko ved en operasjon, men når det er sagt er risikoen for komplikasjoner ved grå stær-operasjon sjeldne, sier Tvedt.

Hun understreker at risikoen er høyere dersom man har underliggende sykdommer som kan påvirke synet.

– For eksempel grønn stær, diabetes eller stor nærsynthet. Rundt 0,5 prosent får netthinneløsning etter operasjon av grå stær, sier Tvedt.

– Vanlige bivirkninger etter grå stær-operasjon er lysskyhet, tåkesyn og svie eller kløe. Dette er i de aller fleste tilfeller forbigående, hevder øyelegen.

Noen kan få såkalt «etterstær» etter noen måneder. Dette behandles med laser hos øyelegen.

Grå stær-operasjon

  • Under operasjonen fjerner kirurgen den tåkete linsen i øyet og erstatter den med en kunstig klar linse. Den bør ikke føles noe annerledes enn din naturlige linse.
  • Under operasjonen vil du ligge i en stol med en pute for å holde hodet stille. Først vil du få bedøvelse med øyedråper eller en injeksjon nær øyet. Ved behov kan du få et beroligende legemiddel. En sjelden gang gis det full narkose, slik at pasienten sover seg gjennom operasjonen.
  • Etter operasjonen vil du trenge øyedråper i flere dager eller uker. Det er vanlig å dekke til øyet om natten med en bandasje den første uken etter operasjonen.
  • Ved katarakt i begge øyne er det vanlig å operere ett av gangen, med en eller to måneders mellomrom.
  • Dersom du ikke opereres straks, kan du alltids forandre mening når synssvekkelsen begynner å plage deg.
  • Selv om synet ditt blir bedre etter operasjonen, vil du sannsynligvis trenge briller fortsatt, for eksempel til lesing.
  • Bestemmer du deg for å ikke la deg operere, bør du sjekke om du trenger nye briller. Nye briller kan gjøre det beste ut av det synet du har. Bedre belysning i hjemmet ditt kan være til hjelp. Solbriller kan hindre at blending fra lys plager deg. Forstørrelsesglass kan gjøre lesing lettere.

(Kilde: Helsenorge.no)