I de smålandske skogene ligger Kosta Boda Art Hotel. En blanding av glasskunst, velvære og business.
Tekst: Solveig Haavik Foto: Jonas Lindström og Svein Erik Dahl
Artikkelen sto på trykk i VI OVER 60 desember 2011
Glasshotellet i Kosta er det mest spektakulære eksperimentet i svensk reiseliv på mange år. Etablert til ære for urgammelt håndverk og eksklusivt svensk design. Plassert midt «in the middle of nowhere», vestenfor Stockholm, østenfor Gøteborg. I landlige omgivelser, der stillheten, mystikken og naturopplevelsen er overveldende.
Bak det kreative prosjektet står en finansmann, en fiskersønn, syv av de mest anerkjente glasskunstnerne i verden, arkitekter, lokalsamfunn og glødende ildsjeler. Resultatet er et hotell i særklasse. Men fjernere fra John Cleese og hans «Faulty Towers» kommer du neppe.
The Kingdom of Crystal
Kosta Boda Art Hotel ligger i den lille byen Kosta, et sted med 700-800 husstander totalt. Det ligger midt i «Glasriket», bedre kjent som «The Kingdom of Crystal» blant kunstforhandlere i utlandet.
I disse traktene – innenfor en radius av seks-syv mil – holder verdenskjente glasskunstnere til. For det var her det tradisjonsrike håndverket startet og utviklet seg videre gjennom generasjoner. Glassmesteryrket gikk i arv fra far til sønn, noen av dem holder på fortsatt.
Først ute var Kosta Glasbruk, startet i 1742. Virksomheten her lever fremdeles i beste velgående, i dag med 50 ansatte. Merkevaren Kosta er kjent og eksporteres i dag til alle deler av verden. Her ble også de 1.000 krystallglassene laget, som den svenske regjeringen ga i bryllupsgave i fjor sommer, da den svenske kronprinsessen giftet seg. Vegg i vegg med glassbruket ligger glasshotellet som et spill levende monument over glasskunstens vugge.
Fra avvikling til utvikling
Det var for å styrke landets svake næringsliv at kong Fredrik I beordret landshøvdingene i Väcksjö og Kalmar å starte glassbruk. De første glassblåserne ble hentet fra Tyskland, men glasshåndverket ble fort spredt i området. I løpet av få år poppet stadig nye glasshytter opp i de smålandske skogene. Omgivelsene var ideelle for denne typen virksomhet. Her var rikelig tilgang til ved, torv, kvarts og vannkraft, og godt med arbeidskraft.
Toppen ble nådd på 1800-tallet. Da var over 50 glassbruk i drift innenfor en radius av seks-syv mil, hver med sin stil. Men så kom den industrielle revolusjon og kraftig økonomisk nedgang. Med massive nedleggelser og behov for fornyelse i kjølvannet. Nye teknikker ble tatt i bruk. Bruksglass og hverdagsprodukter ble nå produsert parallelt med gravert kunstglass og krystall. Men bare de sterkeste overlevde.
For de fleste småbruk ble konkurransen for hard, og de ga opp eller solgte til de største foretakene. Men noen vokste og utviklet seg langt utover landegrensene. Etter mange tunge år for næringen opplever de 13 glassbrukene som i dag utgjør «Glasriket», ny ekspansjon og stor interesse. Syv av de største og mest kjente er involvert i Kosta Boda Art hotell.
Et moderne sansehotell
Glasshotellet ble åpnet sommeren 2009. Oppført i glass og naturstein. På samme tomt som Kosta Glasbruk ble grunnlagt og glassmuseet ligger nå. Hotellet er mer enn et førsteklasses hotell. Det er en levende hyllest til svensk glasskunst og design. Et moderne sansehotell – med glass som ramme. Proppfylt av lekende, vakker, fargesprakende, luksuriøs, humoristisk, helsprø og fascinerende glasskunst. En fryd for øyet.
Glass omgir deg overalt fra du ankommer i resepsjonen. En gigantisk stålkurv med glitrende glassdråper henger ned fra taket i foajeen. Fargerike glassdekorasjoner er utstilt i hyller og montre. Glass klirrer grønt og lystig nedover i trappeoppgangen, henger på veggen i korridorene, finnes på rommet ditt, i vinduet, på badet, i dusjen, i baren, restauranten, spa-avdelingen – overalt hvor du befinner deg.
Alt er til salgs
Hele hotellet fungerer som en stor utstillingshall. Et levende showroom som viser hva formgiverne virkelig kan prestere når de får frie tøyler. Alt du ser er til salgs. Du kan for eksempel kjøpe med deg eggeglasset du bruker til frokost, glasset du drikker av eller karaffelen på bordet. Det er heller ingenting i veien for at du kan bestille krystallservanten på badet ditt, de lekre flisene på badet eller vindusdekorasjonen på hotellrommet.
• Glasriket Turism AB
• Turistens guide til Glasriket, Kosta Forlag AB
• Kosta Boda Art Hotell, Stora vägen 75, 36052 Kosta
• Wikipedia
Det kan selvsagt bli vanskelig få med seg hele baren i kofferten. For Kjell Engmans blå glassbar er et kapittel for seg. Den er laget av fem tonn glass. Fordi kunstneren liker godt å dykke, er et opphold i baren ment å gi følelsen av å være under vann. Derfor går taket i bølger, alt er i blå sjatteringer, og en sildrende bekk renner fra gulvflisene gjennom et fossefall til basseng- og spa-avdelingen, som også er designet av Engman.
De muntre, festglade flaskene som henger på veggen i baren – er solgt i flere eksemplarer allerede. Til den nette pris av 80.000 kroner.
Syv verdenskjente designere
Syv verdenskjente glasskunstnere har fått frie hender til å dekorere hver sin avdeling av hotellrommene. Hvert eneste hotellrom, 102 i alt, er unikt.
Kunsten følger deg overalt. Hotellet har fem behandlingsrom, fem bassenger og spa. Bassengene og boblebadet er laget av massivt, transparent glass, utformet som en sarkofag. En rålekker krystallklar maksiutgave av vaskeservanten du har på rommet ditt. Innendørsbassenget er en kunstutstilling i seg selv. Her kan du svømme over nedfelte, utsøkte, utskiftbare skulpturer.
Bord og barstoler er også av glass. Med andre ord ikke særlig lurt å oppføre seg som elefant i glassbur (glassbar) etter noen drinker her. For noen har det likevel vært litt for fristende. Servitøren forteller historien om en gjest som etter diverse stive drinker absolutt skulle prøve hvor mye glassbordet tålte. Han klatret opp på bordet for å se om det holdt. Det gjorde det ikke. 190.000 kroner måtte han bla opp for sitt eksperiment som beviste at glass kan knuses.
Trekkplaster for turister
Etter åpningen av hotellet i 2009 ble det arrangert visninger på hotellet, tre ganger om dagen. Fra alle kanter av Sverige kom busslaster med turister bare for å se. Hotelldirektør Magnus Strandman forteller at det ble så populært at de måtte sette inn ekstrabusser.
– Spørsmålet vårt ble da: Hvordan lokke turistene til å bli mer enn en dag? Vi ønsker å utvikle Kosta som en destinasjon, et trekkplaster for alle typer turister. Kombinasjonen utstilling og salg kombinert med vanlig hotellvirksomhet er en naturlig del av driften vår.
I museet får du innblikk i den gamle håndverkstradisjonen, og i glasshytten kan du designe egne glass. I sommer hadde vi til og med sirkus her.
– Ideen er at kunstglass skal oppleves i sitt naturlige miljø. Derfor er hotellet – med glasshytten, museet og en egen glassskole – like mye et opplevelsessenter og utstilling av sterke varemerker, som det er et overnattingssted, sier hotelldirektør Magnus Strandman.
Glassriket
• Samlebegrep for en av Sveriges mest besøkte turistattaksjoner, der 13 internasjonalt kjente glassbruk ligger spredt innenfor en radius av få mil i sørøstre Småland. De fleste ligger i Kalmar og Kronobergs län.
• Hvert glassbruk har sin egen stil og atmosfære. Besøkende er velkommen til glasshyttene for å se når glassblåserne former glødende glassmasse fra ovn til glass og fargesprakende kunst. Du kan leie din egen glassblåser eller blåse glass selv. I glassbutikkene kan du kjøpe glass både av 1. og 2. sortering.
• Eldst og mest berømt er Kosta glasbruk, etablert i 1742. Sveriges eldste glasshytte ved Kosta Boda Art Hotell. Her ligger også et krystall- og glassmuseum, leke- og familieaktiviteter og ulike shopping-muligheter – outlets – med salg av moteklær, sportsutstyr og sko i tillegg til utsalg av glasskunst og hverdagsglass.
• Foruten Kosta Boda Art Hotell finnes mange overnattingssteder i ulike prisklasser i nærheten.
• Enklest er å komme til Glasriket med bil. Nærmeste flyplass er Kalmar eller Växsjö. Tog stopper i Emmaboda, Nybro og Lessebo. Bussforbindelsene er dårlige, men sykkel kan du leie på vandrerhjemmet eller spør turistbyrået.