REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

landhandlerne

Ekteparet som fortsatt vil jobbe

Da Bente-Lene Bøen ble permittert fra jobben kort tid etter at hun hadde passert 60, måtte hun og mannen, Reidar legge en ny plan for livet som pensjonister.

Tekst og foto: Per Randers Haukaas

Bente-Lene Bøen fikk som 61-åring beskjed om at hun måtte permitteres til en 50 prosent stilling i jobben som regnskapskonsulent i Bergen Telesystemer. Da permisjonsperioden var over, fikk hun tilbud om å fortsette, men kun i halv stilling.

– Jeg takket nei, for jeg trivdes ikke etter det som hadde skjedd. Så da ble jeg oppsagt, men måtte likevel arbeide i seks måneder i oppsigelsestiden. Det var frustrerende, for jeg følte meg jo som overflødig etter at jeg ble permittert, forteller hun.

Så der sto hun, uten jobb, og uten et tilbud om avtalefestet pensjon, for bedriften hadde ikke en AFP-ordning til sine ansatte. Kontakten med NAV ble heller ingen opptur, slår hun fast.

– Jeg må innrømme at jeg har lite positivt å si. Hver uke måtte jeg rapportere at jeg søkte på jobber. Så gjorde jeg en feil på ett av NAV-skjemaene, og ble truet med politianmeldelse. Jeg ville jo ikke gjøre noe galt. Jeg blir sint bare jeg tenker på det. Heldigvis fant Reidar og jeg en løsning. Etter alt som hadde skjedd, er det en god følelse å vite at jeg de siste årene har jobbet for meg selv, smiler hun.

nyhetsbrev egenannonse gronn

Hverdagshelt

Den jevngamle ektemannen bestemte seg for at de sammen skulle ta kontroll over den nye hverdagen. Reidar Bøen ville benytte seg av sin AFP som 62-åring, med den friheten det ville gi dem begge.

– Bente-Lene er en hverdagshelt. Jeg reiste mye i ulike lederstillinger i næringslivet. Hun gjorde mye av jobben med barn og hjem. Gode pensjonsordninger gjorde det mulig «å komme seg ut av hamsterhjulet». Det nye livet sammen som 62-åringer skulle bli vår jordomseiling, smiler han.   

I dag, rundt fem år senere, kan Bente-Lene og Reidar Bøen fortelle om en aktiv pensjonisttilværelse med både meningsfulle aktiviteter, mer tid til barn og barnebarn og en trygg økonomi. Huset i Austrheim, en halvannen times biltur nord for Bergen, har de beholdt. Pendlerleiligheten i byen solgte de etter at Bente-Lene valgte å avslå tilbudet som å fortsette i en 50 prosent stilling.

– Det ville bli dyrt å beholde leiligheten i Bergen, med reiseutgifter og alt annet som koster. Jeg fikk etter hvert en 40 prosent stilling her i Austrheim kommune, der jeg hadde ansvaret for Rongevær kurs- og fritidssenter, som nå er en av Det Norske Turistforenings kystbyhytter. Jobben var grei, den. Men i perioder kunne det bli litt lite. Jeg var jo ikke sliten, jeg hadde mer å gi, sier Bente-Lene.

sturtup

Slik starter du for deg selv

– Planlegging og personlig avklaring er viktig om du vurderer å starte din egen bedrift. Hva er drivkreftene bak ditt ønske om å etablere egen virksomhet? Hvor stor økonomisk risiko er du villig til å ta?
– Er det et marked for ideen din? Testing i markedet gir deg mulighet til å justere produktet eller tjenesten underveis.
– Samarbeid er viktig. All erfaring viser at gründere som har et godt team rundt seg, har større sjanser for å lykkes.
– I noen bransjer må du ha tillatelser, godkjenning og bevilling for å drive virksomhet. Sjekk hvilke regler som gjelder for deg før du starter opp.
– Er det hobby eller næringsvirksomhet du planlegger? Noen aktiviteter har mer preg av hobby enn næringsvirksomhet. Hobby er skattefritt, mens næring er skattepliktig virksomhet. Skatteetaten avgjør om virksomheten din er hobby eller næring. Kilde: altinn.no

Ble butikkeier

Ved inngangen til 2020, kort tid før koronapandemien satte inn, ble de tipset om at eierne av Landhandleriet på Fedje var interesserte i at andre overtok. Reidar hadde Fagskulen Vestland, der han var både avdelingsleder og lærer, som sin siste arbeidsplass. Han fikk sin pensjon fra Statens pensjonskasse, og hadde dermed bare lov til å ha en svært begrenset ekstrainntekt. Så da de bestemte seg for å kjøpe Landhandleriet på øyen med rundt 500 fastboende, måtte Bente-Lene bli eieren av – og sjefen for – den lille bedriften.

– Vi investerte for 300.000 kroner, som inkluderte 230.000 for butikken og 70.000 i et nytt lager. Vi har aldri angret. Det er kort vei fra huset vårt og ned til fergekaien. Så det er lett for oss å komme ut til Fedje, sier Reidar Bøen.

– Og når det er bra vær, kommer Reidar og henter meg etter jobb i båten vår. Da blir det en ekstra kjekk hjemtur, smiler Bente-Lene.

– Hva er det du liker spesielt godt med å være butikkeier?

– Matkroken på Fedje har dagligvarer. De dekker det behovet i øysamfunnet. I Landhandleriet har vi ting du ikke får der, alt fra lokal mat som pølser, eplemost, syltetøy og krydder fra små produsenter til mange ulike gaver for liten og stor. Noe får du faktisk også kun hos oss, som Fedjebollene våre, en akevittgelé fra Aufera på Manger og hvalkjøttkrydder fra Chef Laukholm, forteller Bente-Lene.

Ekteparet slår fast at de aldri har angret på kjøpet av Landhandleriet på Fedje. Men hvor lenge de to 67-åringene skal fortsette med sitt butikkeventyr, vet de ikke helt. 

– Det er så givende å kjenne på at vi faktisk gir noe tilbake til lokalsamfunnet. Vi ble nemlig så godt mottatt av Fedjefolket, og slik er det fortsatt, forteller Bente-Lene.

annonse fordeler3822

– Hver mandag tar vi oss av regnskapet. Alt vi har tjent, står på bok. Vi prioriterer regninger og at vi til enhver tid kan tilby et spennende vareutvalg, supplerer Reidar.

Sitter sjelden stille

Om sommeren holder de åpent hver dag fra klokken tolv til seks. Resten av året har Landhandleriet kun åpent tre timer hver lørdag og søndag.

– Sommeren er vanligvis en travel tid for oss. Men i år var været i lange perioder så dårlig at båtfolket holdt seg hjemme, turistene tok ikke turen og mange på Fedje reiste forståelig nok til sørligere strøk. Så jeg som liker aktivitet, og selvsagt vil tjene noen kroner, syntes det ble stusslig til tider, forteller Bente-Lene.

– Vi jobber hele sommeren, når andre gjerne er på ferie. Så vi kan jo kjenne på at det hadde vært godt å ha fri i helger og i sommerferien. Men det er viktig for oss å understreke at vi slett ikke sutrer. Tvert imot; vi er både privilegerte og heldige. Vi har et liv på solsiden, sier Reidar.

Når de er hjemme på Baløy, med utsikt i alle retninger, er det kort vei til både sjø og turterreng.

– Vi sitter sjelden stille. Jeg har slitt med en prolaps i flere år, og derfor har jeg egne treningsapparater her. Vi er ofte ute og fisker, og begge to er i tillegg glade i å padle i kajakk, sier Bente-Lene.

PER MØTER FOLK: Journalist Per Randers Haukaas møter i denne serien vanlige folk over 60 år som forteller hva de er opptatt av i 2023. Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig? Pensjonerer du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfullmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepensjonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjonen@viover60.no