ntb 417647602

Du stinker!

TEKST: Judith Gamman - Foto: NTB og privat

Din venn lukter vondt. Tør du si ifra?

Tenk deg at du er på besøk hos en god venn. Lukten fra kaffe og nybakt kringle gir deg vann i munnen, men så setter verten seg til bords og en stram lukt av svette blander seg med de deilige duftene. Etter kort tid finner du på en unnskyldning og avslutter visitten. Det er ikke første gang dette skjer, og mens eimen fortsatt henger i neseborene lurer du på om det er mulig å si ifra uten å ødelegge vennskapet.

– Jeg hadde ønsket at noen sa ifra, selv om det er ubehagelig. For da kan jeg gjøre noe med det. Ubehagelig kroppslukt er veldig personlig, og selv om det kan være medisinske årsaker forbindes det gjerne med manglende hygiene og at man ikke klarer å ta vare på seg selv, sier Oshadie Samarkoon, fagansvarlig psykolog i Eyr.

Vis omsorg
– For å unngå å gjøre den andre forlegen kan det være lurt å tenke gjennom hvordan du vil ta det opp, forteller psykologen. – Det kan hjelpe å spørre seg selv hvordan du ville at andre tok det opp med deg. Møt den det gjelder med interesse, vennlighet og verdighet. Fortell at du gjør det fordi du bryr deg og legg omsorg i måten du sier det på. Start gjerne med at «hvis det var meg ville jeg ønsket at noen sa det til meg».

eksperter

Ikke forsøk deg på indirekte beskjeder som å snakke løst og fast om klesvask eller kjøpe deodorant. Det er en dårlig strategi som mottakeren kanskje ikke forstår eller oppfatter som mobbing. Det er lettest hvis man har en relasjon, da kan vise mye mer omsorg og sammen kan dere finne en måte å løse det på.

Ikke bare dårlig hygiene
– Vi har lett for å tenke at vond lukt er selvforskyldt, noe det nødvendigvis ikke er, sier hudlege Jon Anders Halvorsen og forfatter av boken «Huden er guden».

– Bromhidrose er det medisinske ordet for vond lukt fra kroppen. I armhuler, bryst, lysken og underliv finnes svettekjertler som gir en oljeaktig svette som overflatebakteriene på huden lever av og bryter ned. Det er stor individuell forskjell på aktiviteten til disse svettekjertlene, men generelt er den høyere hos menn enn kvinner. Med stor aktivitet kan det bli overvekst av bakterier som gir vond lukt. Også de vanlige svettekjertlene som finnes over hele kroppen bidrar til vond lukt. Mest typisk er vel fotsvette som ikke fordamper på grunn av tette sko.

– Stress kan gi en stram svettelukt, og antidepressive medikamenter og ubehandlet høyt stoffskifte kan gjøre at man svetter mer, sier fastlege Siri Dalsmo Berge.

Mer enn svette som lukter
Det er ikke bare svette som kan forårsake vond lukt.
– Mange eldre har svært konsentrert urin fordi tørstefølelsen svekkes med alderen, fortsetter Berge. – Noen er plaget med mandelsteiner som gir vond lukt. Dårlig ånde kan også skyldes sykdommer i lungene og luftveiene, som bihulebetennelse, bronkitt og halsbetennelser. Pasienter med astma og KOLS kan være plaget av munntørrhet som kan gi vond lukt.

– Sovemedisiner, hjertemedisiner og blodtrykksmedisiner kan gi munntørrhet. Men den vanligste årsaken til dårlig ånde, foruten dårlig oral hygiene, er betennelse i tannkjøttet, forteller tannlege Fredrik Fæster-Granhaug.

Vanligvis kommenterer ikke tannlegen dårlig ånde hos pasienter, det kan skyldes noe så enkelt som hva de har spist.
– Men er det sykdom i bildet sier jeg ifra, sier han, – eller skyldes det dårlig renhold sier jeg at pasienten bør rense tennene bedre.

Må si ifra
Hilde Kråkeland, veileder i Frisk Utvikling i Lillesand, hjelper arbeidsledige til å komme i arbeid. Det er en del av jobben hennes å ta opp forhold ved brukerne som kan oppleves ubehagelig.

– Det gjelder å skape en bevissthet hos den det gjelder, men å finne inngangen til å ta det opp kan være utfordrende. En mann luktet sterkt av røyk og da ting gikk bedre for ham ble det naturlig å spørre om han røykte mindre. På den måten ble han gjort oppmerksom på den plagsomme lukten. Andre ganger kan jeg spørre «Hvordan det går med deg for tiden, det ser ut som at du ikke har dusjet på en stund?».

I tillegg til jobben som veileder driver Kråkeland et treningssenter.
– Jeg fikk klager på en av medlemmene og merket selv en utrolig stram svettelukt. Det resulterte i at jeg ringte henne. Hun virket veldig overrasket, men det hele løste seg på en veldig god måte. Jeg sa at det var bedre at jeg fortalte det, enn at hun skulle få kommentarer fra andre. Det verste var at sånn har det vært i alle år, uten at noen hadde sagt noe til henne.

Lukter jeg?
– Vi kjenner ikke så lett egen lukt og med alderen reduseres både luktesansen og smakssansen. Samtidig kan enkelte medisiner gi redusert luktesans, som kolesterolsenkende og blodtrykksmedisiner, forteller fastlege Siri Dalsmo Berge.

– Er du usikker på om du lukter selv vil jeg anbefale å spørre. Bruk de menneskene du har rundt deg, eventuelt hjemmesykepleier eller lege hvis du er enslig. Forsøk å være åpen, da er det lettere for andre å gi ærlige tilbakemeldinger, sier psykolog Oshadie Samarkoon.