REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Derfor er vi utro etter 50

Av Linn Merete Rognø

– Én gruppe er oftere utro enn resten, opplyser psykolog.

– Det vil overraske meg om folk ikke har den tanken av og til, det er veldig vanlig å tenke på dette.

Psykolog Andreas Løes Narum ved Parweb.no snakker om tanken på utroskap etter mange år sammen med partneren sin.

– Så lenge du har kjønnsdrift er det naturlig å tenke på andre mennesker som kjønnsobjekter, legger Narum til.

Les også: Hun ble lurt av elskeren sin

PSYKOLOG: Andreas Løes Narum. Foto: Knut Røthe

Opptil 50 prosent er utro

Mads Hagebø, familieterapeut ved Systemterapi, er enig med Narum.

– Fantasien handler nok om å ha sex med andre enn sin partner uten at man tenker på konsekvensen av tillitsbruddet. Ikke selve tanken på å ville svikte partneren, mener Hagebø.

Men hvis tillitsbruddet kommer for en dag, skaper det som regel svært mye drama og kan få alvorlige konsekvenser. For enkelte kan dette være bidragsyteren til livets verste krise.

Psykolog Narum har gjennomført flere studier på utroskap, og har samlet inn mye data om temaet.

I en av Narums undersøkelser deltok 3800 personer i alderen 18-100 år. Ett av spørsmålene respondentene svarte på var “Har du noen gang vært utro?”.

– Når folk rapporterer selv, er det alltid noen som lyver, så man kan ikke stole helt på resultatene. Men våre tall viser at mellom 20-50 prosent sier at de har vært utro på et eller annet tidspunkt, forteller psykologen.

Les også: Derfor skiller vi oss etter fylte 50

Høyt utdannede oftere utro

Et annet punkt som fremkommer av Narums studier er at det er én gruppe mennesker som er oftere utro enn andre.

– Vi ser at de med høyere utdannelse har større sjanse å være utro. Det er det flere årsaker til, men en av dem er at man da kommer i flere typiske situasjoner i jobbsammenhenger hvor det er lettere å være utro, utdyper psykologen.

FAMILIETERAPEUT: Mads Hagebø. Foto: Privat.

Ifølge Hagebø er det svært ofte knyttet til bruk av alkohol hvor hemninger og misnøye lettere kan bli uttalt og handlet på.

– Og hvis misnøyen over eget forhold har vedvart over tid, kan positiv oppmerksomhet fra andre være nok, sier familieterapeuten.

Hagebø mener at utroskap som regel ikke handler om fristelse, men om man er fornøyd i eget parforhold.

– Altså om man føler seg sett og bekreftet på behov og ønsker, og om det er klima for å snakke åpent om behov, sier terapeuten.

Narum legger samtidig til at den typen utroskap som forekommer ved jobbsammenkomster som regel er spontan, det dukket opp en mulighet som man trodde at man kunne slippe unna med, for eksempel.

– Det vanligste er ikke at den som er utro føler at han eller hun har det så skrekkelig i parforholdet sitt, sier han og fortsetter.

– Og det er jo veldig vanskelig å forstå for den forsmådde part, for det henger jo ikke på greip for den sårede at det skulle være noe så lite som utløste noe så vondt.

Les også: Labert sexliv etter mange år sammen?

Mulig å tilgi?

Om den ene parten først har vært utro, skal det for mange svært mye til for å klare å tilgi sviket man kjenner på. Narum tror til en viss grad at terskelen for å tilgi kan være litt lavere dersom man har vært sammen i mange år. Det vil dermed ikke si at det er lett.

– Tilgivelse er ikke bare noe som dukker opp, det er hard jobbing, sier psykologen.

For å klare å tilgi og reparere skadene på forholdet, er det viktig å starte denne prosessen i riktig rekkefølge, understreker Narum. Det er lurt å søke hjelp.

Men kanskje det viktigste:

– Den utro må klare å forstå hvor vondt dette gjør for partneren sin. Det er dette som ligger i bunn av en tilgivelse; unnskyldningen til den utro må ha et omfang og være troverdig. Og dette er vanskelig, sier psykologen.

Videre i reparasjonsfasen er det viktig å finne ut av omfanget og konsekvensen av utroskapen: hva skal skje, hvilken vei skal vi gå, hva gjør vi videre?

– Så må man kartlegge hvordan dette skjedde, og så over i et element av “soning”. Den som har vært utro må sone på en eller annen måte fordi smerten den andre kjenner er så stor at livet blir omkalfatret, forklarer Narum.

For å klare å tilgi, kommer det selvsagt an på hvor lenge utroskapen har pågått, om det har vært løgn over lang tid, eller et engangstilfelle.

Men det er alltid mulig å komme seg videre sammen, mener psykologen.

– Hvis én av partene sier at alt håp er ute, så er håpet ute. Hvis begge sier “ja, det er håp”, så er det håp – selv om det ikke er lett.

Les også: Dette er alderen menn har best sex i

Slik unngår dere utroskap

Narum og Hagebø tipser:

  • De parene som føler at de blir sett, hørt og begjært av partneren, har minst sjanse for å være utro.
  • Vær mer henvendt, prøv å komme nærmere partneren, vær nysgjerrig.
  • Sett dere ned og snakk sammen over en middag. Fortell hverandre om gode vaner dere vil ha mer av, og hvilke uvaner dere vil ha mindre av.
  • Snakk om hvordan dere har det, hva savner dere, hva trenger dere?
  • Lytt til hverandre.
  • Hva med å gi en “samtalepakke” hos parterapeut til partneren i sølvbryllupsgave? Det pleier som regel å få liv i mange sider av parforholdet.