Barnevakt et eneste stort slit?

Professor og mamma tipser besteforeldre: Slik lykkes du som barnevakt!

Av Linn Merete Rognø Foto NTB

– Barn må få kanalisert energien sin. Late dager i pysjen med unger som er litt større funker kanskje for noen, men det har aldri fungert med våre barn!

Kristine Storli Henningsen er mor til tre barn på 12, 10 og åtte år. Hun er også damen bak bloggen Antisupermamma.no, og den utfordrende mammarollen har hun holdt flere foredrag om.

TREBARNSMOR: Kristine Storli Henningsen er også damen bak bloggen Antisupermamma.no. Foto: Vibeke Montero.

Hun mener at om man skal takle alle årene som mor og far, særlig i småbarnsperioden, er det godt å få ekstra hjelp av og til. Og er man heldig, er det ofte barnas besteforeldre som stiller opp. Noen mer enn andre, og det kan til tider tære på kreftene.

Det trenger derimot ikke å bli et slit å være barnevakt en dag eller en helg.

– La barna bruke krefter

– Vi har alltid hatt god hjelp av besteforeldre på begge sider. Men det har vært et voldsomt aktivitetsnivå – særlig min mor har nok merket det, ler Henningsen.

For man skal ikke kimse av småtassers energi, det gjelder både toåringer og åtteåringer. Og tar det helt av, er det ikke så rart om besteforeldre kvier seg for å være barnevakt. Derfor er det lurt å legge en plan i forkant.

740x350 vo60vinterkamptilbud1ny

Mammaen har mange tips.

– Det spørs hvor store barna er, men jeg tror at å ta de med ut om vinteren på aking i en bakke hvor barna også klarer å dra med seg kjelken opp igjen, er lurt. Så kan besteforelderen stå ved bunnen av bakken med en kaffekopp og holde øye med dem. Da får barna action og brukt kreftene på én gang, sier hun.

Henningsen mener også at noe så enkelt som en lang skogstur i nærområdet er fint for barn og voksne.

– Barna får løpt fra seg og tusle litt rundt mens de voksne går bak dem, ha gjerne med litt mat og drikke, tipser hun videre.

Ekstra viktig er det å legge vekt på at besteforeldre tar med barnebarna i trygge omgivelser hvor de voksne ikke trenger å løpe etter dem og engste seg for at noe galt skal skje.

– Unngå lek på gulvet

Willy Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø, er enig med Henningsen.

PROFESSOR: Willy Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Foto: UIT.

Han mener at det er lurt å finne på noe sammen som både barnebarna og besteforeldrene har glede av.

– Velg gjerne å ha opplevelser sammen med barnebarna. Det kan være alt fra å være med i lekeparken, spise ute, gå på kino eller teater. Det er aktiviteter med lavere intensitet, det er fellesopplevelser, man morer seg sammen, og besteforeldrene blir ikke utslitt, sier Mørch.

For det er enkelte aktiviteter som kan virke mot sin hensikt, og heller gjøre at voksne og barn blir frustrert i stedet for å glede seg, mener professoren.

– Unngå å ha for mye lek på gulvet. Småbarn er svært aktive, og situasjonen kan lett bli anstrengt både fordi besteforeldrene blir slitne og støle og må avbryte leken for raskt, og fordi barnet ikke er fornøyd med besteforeldrenes innsats i leken, understreker han.

TIPS

Har besteforeldre en hel dag, eller helg, sammen med barnebarna, er det mye spennende dere kan finne på uten at det tapper de voksne for krefter. Her er flere av Mørchs og Henningsens aktivitetstips:

  • – Inviter aktive barn til utholdenhets- eller konsentrasjonsleker. Dere kan sitte ved et bord-  ikke på gulvet. Sett barna til å male slik at de får klatte og utfolde seg fritt.
  • – Du kan lese i bøker, be barnet kommentere billedbøker eller pekebøker.
  • – Brettspill er alltid koselig, det er lov å gjøre litt om på reglene hvis det er for vanskelig for barna. 
  • – Du kan finne forskjellige materialer å bygge noe, forme noe, for eksempel plastilina, klosser, eller lego.
  • – Litt større barn kan man kjøpe byggesett til som limes sammen der besteforeldrene og barna fordeler oppgavene.
  • – Besteforeldrene kan kommentere barnets innsats og konsentrasjon med å si: «så fint at du virkelig prøver å få det til, dette er ikke lett», «jeg er sikker på at du greier det». Dette øker konsentrasjonsevnen og reduserer uro og impulsivitet.
  • – Har du en kjellerstue eller lignende, kan du også legge ut noen madrasser og la ungene turne i kjelleren. Da blir det en mini-gymsal hvor ungene kan få ut energi, de kan stupe kråke i et par timer – det morsomste som finnes!
  • – Prøv å kanalisere barnas krefter – gi dem for eksempel en spade og la dem bli med å måke ute. Når de blir slitne, kan du la dem se en film etterpå.

Bestikkelse en gang i blant

Det er ikke til å stikke under stol at bestikkelser i form av godteri er noe som av og til kan gjøre barnevakt-jobben litt lettere for besteforeldre. Her er det dog delte meninger, og ofte kan det skape konflikt mellom foreldre og besteforeldre.

Men er det egentlig så farlig at barna får litt ekstra godis hos besteforeldrene?

annonse fordeler

Henningsen syns at det kommer an på hvor mye barna er sammen med besteforeldrene.

– Er barna sammen med dem to ganger i uken eller mer, må man opprettholde samme reglene som hjemme. Men  ellers syns jeg det er greit, mener hun.

Det er OK at det litt forskjell å være sammen med besteforeldrene. Samtidig behøver ikke det å bety så mye godis, mener hun.

– Besteforeldre må respektere det foreldrene mener om sukkerinntak. Og så er det jo veldig mye annet fint man kan gjøre enn å la barna spise mye sukker!

– Skal ikke utnyttes

Det er viktig og godt for både barna og besteforeldrene at de passer barna og er sammen med dem regelmessig, mener Mørch. Det er også avlastende for foreldre å kunne la besteforeldrene passe barnet en gang imellom, tenker han.

Men besteforeldre skal ikke utnyttes, understreker professoren.

– Jeg er kritisk til at besteforeldrene «overtar» omsorgen i den forstand at de på fast basis passer barna, har faste dager i uka de passer barna, henter fast i barnehage to-tre ganger i uka og så videre, sier Mørch og legger til:

– Besteforeldrene skal være tilgjengelige på forskjellige måter ved å ha en perifer plass som omsorgspersoner. Foreldrene har hele ansvaret for barneoppdragelsen og omsorgen.