REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

77459528

Bruker partneren din mer tid på mobilen enn på deg?

For eldre som ikke lenger går på jobb hver dag blir kontakten i parforholdet enda viktigere for å føle seg sett. Da kan partneres skjermbruk bli et problem for forholdet. Les psykologens råd dersom du opplever dette som en utfordring i ditt forhold.

Tekst: Karin Madshus Foto: NTB

Kvelden er kommet og det er fristende å ta et glass vin sammen med sin bedre halvdel. Stemningen er god helt til det tikker inn en melding på en skjerm og den ene forsvinner inn i en annen verden. Ifølge psykolog Line Marie Warholm er det ikke uvanlig at par sitter sammen med hver sin skjerm og glass med vin.

– I utgangspunktet er de sammen, men mister kontakten med hverandre. Det er et tema jeg ser går igjen hos godt voksne par. Det blir tatt opp som et problem at den ene bruker mye tid på mobiltelefon og iPad, sier Warholm.

Hun forteller at parene i parterapi ofte er enige om at det er et problem at de sitter på hver sin skjerm. De er enige om at de egentlig burde bruke tida på hverandre.

Og «tid» er et viktig stikkord ifølge psykologen.

– Spesielt pensjonister kan oppleve at det å få mer tid kan bli en utfordring – også for skjermbruken. I denne fasen av livet kan smarttelefonen komme inn som forstyrrende faktor, sier hun.

Warholm forklarer at jo mer tid vi har, jo vanskeligere kan det bli å definere hva som er tid til «oss» og «familietid». Og jo mer tid vi har, jo mer tid bruker vi på skjermen.

Sårbare som pensjonister

Og kontakten oss i mellom blir også enda viktigere når vi blir eldre.

– Vi er sårbare i forhold til hverandre når vi blir pensjonister. Når vi ikke lenger går på jobb hver dag blir kontakten i parforholdet enda viktigere for at vi skal føle oss sett og interessante. Skjermbruk blir en kilde til krangling og i hvert fall irritasjon, sier Warholm.

Du tenker kanskje at du bare skal ta et kjapt blikk på Facebook og sjekke om du har fått noen «likes» eller om noen har lagt ut noe spennende i nyhetsfeeden. Oppmerksomheten din er bare borte et lite øyeblikk tenker du, men det er ikke slik det oppleves for partneren din.

– Vi kan avvise hverandre uten at vi mener det. Du tenker kanskje at du er til stede og sammen med partneren din, men du er jo på skjermen. Den andre føler det som om du er borte. Den følelsen skaper problemer. Du må ha en bevissthet på at skjermbruk oppleves annerledes for dem rundt, sier Warholm.

Warholm er klar på at skjermbruk påvirker relasjonen. Det skal ikke mer til enn at den ene kaster et blikk på telefonen før samtalen blir påvirket.

– Det stykker opp tenkningen vår og samtalen. Det gjør noe med kontakten mellom oss. Vi føler oss avvist og oversett hvis vi snakker med noen som plutselig tar opp telefonen. Du får følelsen av at det som skjer på skjermen er viktigere enn deg. Det er på en måte en avvisning, sier Warholm.

Egentid og maktubalanse i parforhold

Warholm forteller at det heller ikke er uvanlig at én i et parforhold bruker skjermen for å holde partner unna.

– Problemet er ofte at den ene har større behov for kontakt enn den andre. Det er en maktubalanse som er til stede i mange parforhold. Den ene vil gjerne ha mer fysisk nærhet, kos eller sex. Den som vil ha mer er den som sitter med smerten. Det er den som vil minst som sitter på makta. Det er den som kontrollerer godene. Her kan skjerm fungere som et verktøy til å beskytte seg mot kontakt og tilstjålet egentid, forklarer Warholm.

Ifølge Warholm blir noen par bevisste på dette og klarer å samarbeide. Det kan være vanskelig å finne en rytme for når vi skal være sammen og når vi skal være vær for oss. Derfor er det lurt å snakke om nettopp dette og bli enige.

– Det er bedre å snakke om det i stedet for å snike til seg egentid. Vær tydelig på egne behov. Si at du har behov for å være litt alene. Tør å gjøre det på en måte som er ok for den andre. Ikke gjør det midt i middagen, men vær tydelig og si at du går og gjør noe annet for å være litt i fred.

Legg vekk telefonen

Warholm mener vi bør tenke litt over hvordan vi behandler våre nærmeste:

– Tenk over om samtalen med den personen du har her og nå er viktig eller ikke. Selv om dere som pensjonister går hjemme sammen hele tida er det fortsatt viktig å sette av noen møter i løpet av dagen hvor dere er ordentlig til stede sammen. Spis frokost, ta en kaffekopp sammen og snakk ordentlig om vær og vind uten telefon i nærheten.

Det er heller ikke det samme å se film sammen hvis den ene sitter med nesa nede i skjermen.

– Øv på å skru av lyden på telefonen og legg den helt vekk så lenge en film varer. Bestem dere for å ikke være tilgjengelige. Skru av varsler og legg telefonen i et annet rom. Da merker du også hvor mye du er på telefonen, sier Warholm.

– Hvordan skal man ta det opp hvis man plages av at partneren bruker mye skjerm?

– Hvis den andre sitter på skjermen hele tida bør du invitere til en samtale. Unngå en anklagende tone og snakk om at skjermbruk tar en stor plass i livet deres nå. Det kan være lurt å lage noen kjøreregler, sier Warholm.