REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

multiphoto,,collage,of,acute,poriasis,in,various,parts,of,the

Årsaker til psoriasis

HOS LEGEN: Selv om det fortsatt er en gåte hvorfor sykdommen rammer den enkelte, vet vi i dag mer om livsstil og helse knyttet til sykdommen.

Tekst: Jan-Øivind Holm Foto: NTB

Psoriasis er en av våre vanligste hudsykdommer, ved at den rammer cirka tre prosent av befolkningen. Den kan komme i alle aldrer, fra barndom til alderdom, men synes å ha en topp debut fra 15–25 års alder og noen får sykdommen i 50–60 års alder.

Sykdommen oppleves som brutal hver gang den rammer. Med det som oppleves som kjøttkaker flekkvist over huden din. Helt utenfor din kontroll.

Huden løper løpsk

Det som skjer er at overhuden fornyes altfor fort, rett og slett at celledelingen er for hurtig. Over-huden fornyes normalt over cirka én måned, men her snakker vi om en celledeling som kan bli 5–7 ganger raskere enn normalt. Denne cellefornyelsen krever masse blod, derfor blir huden rød, cellene krever masse plass, derfor blir huden tykk, og det blir mye døde hudceller, derfor blir det mye flass. 

Arv + miljø = sant

Arvelighet er viktig ved psoriasis. Cirka en tredjedel av de syke har psoriasis i nær familie. Denne arveligheten er også bestemmende om du reagerer godt på behandling eller ikke. Det finnes en rekke forhold som kan utløse eller forverre sykdommen:

– Streptokokkinfeksjon i halsen
– Gjentatt risping og skade av huden
– Tørr hud
– Overvekt
– Røyking
– Alkoholinntak.
– Noen medikamenter
– Noen blir verre av sol
– En stressende livsførsel
– Negative livshendelser, eksempelvis som tap av nære man har kjær

Er psoriasis farlig?

Sykdommen psoriasis er ikke farlig i seg selv, og ikke er den smittsom heller. Samtidig vet vi at hvis man ser på gruppen av personer med psoriasis, så er det en økt risiko for tilleggssykdommer: 

n Betennelser i ledd, tarmen og øyet n Hjerte- og karsykdom n Overvekt og type 2 diabetes.

Mange behandlingsmuligheter!

I dag finnes det en rekke behandlinger for sykdommen. De aller fleste med sykdommen har såpass begrenset utbrudd at de klarer seg med smøring med kremer eller salver på flekkene, såkalt lokalbehandling. Ved uttalte plager og andre tilleggssykdommer, trengs behandling i form av tabletter eller sprøyter. Dette håndteres av hudspesialister, eventuelt i samarbeid med andre spesialiteter.

nyhetsbrev egenannonse4323