REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

blodtrykkmåler

Å måle blodtrykk hjemme når du blir stresset på legekontoret

Hvis du blir stresset av besøk på legekontoret og legen er i tvil om du har høyt blodtrykk, kan en døgnblodtrykksmåling være en effektiv måte å undersøke det på.

Tekst: Therese Wenger Foto: NTB

Noen pasienter opplever høyt blodtrykk når de er hos legen, selv om de til hverdag har helt normalt blodtrykk. Det kalles for «hvitfrakksyndromet», og er et kjent fenomen. Det er dette legen ønsker å undersøke når du henvises til en 24-timers blodtrykksmåling. Formålet er å måle blodtrykket i vante omgivelser gjennom en helt vanlig dag og natt. På denne måten kan legen se om du har for høyt blodtrykk ved flere målinger gjennom døgnet, og undersøke gjennomsnittsblodtrykket ditt, og blodtrykket ditt ved fysisk aktivitet. Hvis blodtrykket er for høyt kan man også se om det er litt, moderat eller alvorlig forhøyet. På bakgrunn av 24-timers målingen kan legen beslutte om det er relevant med blodtrykkssenkende medisin.

Hvordan måler du døgnblodtrykket?

Ved en 24-timers måling av blodtrykket bruker du et lite bærbart apparat som automatisk måler blodtrykket ditt gjennom døgnet. Ofte vil den måle blodtrykket hver halve eller hele time. Apparatet bæres i et belte omkring magen. Det er forbundet til en vanlig blodtrykksmansjett på armen.

Etter at resultatene er kikket på, får du beskjed om resultatene. Heretter vil legen din snakke med deg om du har bruk for å starte på blodtrykkssenkende medisin, eller justere dosis hvis du allerede får medisin.

Slik forbereder du deg

En døgnblodtrykksmåling krever ingen spesifikke forberedelser. Det kan være en god idé å ta en løstsittende trøye på, så det er lett å feste mansjetten omkring overarmen din. Når du har blodtrykksmåleren på er det viktig at du lever helt normalt, og gjør ting som du pleier. Du får et aktivitetsskjema hvor du skal fylle inn hva du gjør i løpet av døgnet, slik at legen kan se på blodtrykket i forhold til om du er fysisk aktiv eller ikke. Du skal også ta din daglige medisin som du pleier, med mindre legen ditt har gitt en annen beskjed. Det gjelder også om du får blodtrykkssenkende medisin. 

Er undersøkelsen farlig?

Nei, undersøkelsen er ikke farlig. Det er ingen bivirkninger eller komplikasjoner forbundet til undersøkelsen. Noen synes det er litt ubehagelig i armen når blodtrykket blir tatt, men det gjør som utgangspunkt ikke vondt.