REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Spiselig ugress

Naturen bugner av sunt og helbredende ugress. Sjekk det ut før du går i helsekostbutikken.

Vi handler helsekostprodukter som bare det. Samtidig bugner naturen og hagene våre av spiselig ugress som er proppfulle av sunne og helbredende kvaliteter.

Tekst og foto: Tove Cecilie Fasting
Første gang publisert i VI OVER 60 februar 2013

Nordmenn kjøper helsekostprodukter for nesten tre milliarder kroner i året. Mange av de urtene og plantene vi betaler i dyre dommer for i kapsler, som ekstrakt, te eller tabletter, kan du gå ut og plukke selv. Vi finner dem i nærmeste grøftekant, hage eller eng. De unge skuddene om våren er aller best.

Næringsstoffer vil alltid gå tapt når en plante høstes og be­arbeides. Det du plukker selv, og særlig hvis du bruker det med en gang, vil alltid holde høyere kvalitet enn det du får kjøpt i pilleform i butikken.

Løvetann
Så å si enhver detoxkur (avgiftning) inneholder løvetann. Og ikke uten grunn. Løvetann virker avgiftende på leveren. Den kan fjerne symptomer som kan skyldes dårlig fungerende lever, som trøtthet, uren hud og hodepine.

LøvetannLøvetannsalat
Løvetannsalat er en delikatesse som spises mye over hele Midt­østen. Bruk de nye bladene tidlig på våren. Senere vil bladene gjerne bli veldig bitre.
Grav opp løvetannen som du gjør når du luker, og skjær av roten rett under stilkfestet med en skarp kniv. Legg bladene i en stor bolle med kaldt vann. Dermed vil jord og skitt synke til bunns. Skyll bladene godt og fjern døde blader eller stilker. Legg i en gryte og fyll på med vann og salt. Bladene krymper kraftig når de kokes, så det er bare å stappe dem ned i gryta. La koke til stilkfestet er mørt. Skyll godt igjen under springen. Klem forsiktig ut vannet og legg i en serveringsbolle. Strø på salt, hell over litt god olivenolje og masse nypresset sitronsaft.

Flere studier viser at løvetann har en positiv effekt på gulsott. Løvetann er et trygt middel mot vannansamlinger på grunn av hjerteproblemer.

Løvetannte
Te kan lages ved avkok, altså ved å helle kokende vann over friske blad som får stå et par minutter før de siles av. Du kan også tørke løvetannblad til senere bruk. Legg bladene på et stekebrett og sett på varmluft på cirka 50 grader. Stekeovnsdøra skal være litt åpen, så fuktigheten slipper ut. Knus de ferdig tørkede bladene og oppbevar på glass.

Løvetann stimulerer også produksjonen av galle og utpumping av galle fra galleblæren, noe som er viktig for nedbrytning av fett. Den virker urindrivende og kan forebygge nyrestein og nyregrus.

Brennesle
Brennesle er en plante vi burde prise oss lykkelig over. Den finnes overalt og har utrolig mange gode egenskaper. Dette ugresset er en av de mest næringsrike og viktige matplantene vi har. Blant annet inneholder den store mengder vitamin C, karoten, jern og andre mineraler. I gamle dager ble brennesle brukt som et middel mot vårslapphet. Det er ingen grunn til ikke å bruke planten på samme måte i dag.

Risotto med brennesle
• To-tre dl kokte brennesleblader
• Fire dl grøtris eller en annen klebrig rissort
• Åtte-ni dl vann
• 1 dl tørr hvitvin
• En stor løk, hakket
• Tre-fire fedd hvitløk, hakket
• Olivenolje
• Salt, pepper
• Malt muskatnøtt

Stek løk og hvitløk myk i olivenolje. Tilsett risen og stek blank. Tilsett vinen og la koke til for­dampet. Tilsett muskat, salt, pepper og vann. Kok til risen er myk. Tilsett brenneslebladene helt på slutten av koketiden. Brenneslerisotto smaker godt til for eksempel grillet kjøtt.

Brennesle løser opp slaggstoffer og virker rensende på blodet. I likhet med løvetann stimulerer den urinproduksjonen og hjelper mot symptomer på godartet prostataforstørrelse.

Brennesle hjelper også mot kraftige menstruasjonsblødninger og skal være gunstig for melkeproduksjonen hos ammende kvinner. Innholdet av silisium gjør at nesle virker styrkende på hår og negler. Avkok kan brukes for å få vakkert hår og er særlig effektivt mot fett hår og fet hårbunn.

7b_Brenneslesuppe
• Cirka fire desiliter kokte brennesleblader
• 1,2 liter vann (gjerne kraften fra de kokte neslebladene eller kyllingkraft, om du har)
• En stor løk
• Saften av en sitron
• Fem spiseskjeer ris
• Salt, pepper
• En spiseskje økologisk kyllingbuljong (kan sløyfes)

Stek løken myk i olivenolje. Tilsett de andre ingrediensene, unntatt neslebladene. Kok til risen er myk. Tilsett brennesle. Server med kokt egg eller et dryss av feta eller parmesan.

Bruk hansker når du høster brennesle. Du kan henge bunter til tørk og bruke til te eller knust i mat. Skal du bruke frisk brennesle i maten, legger du plantene i en balje med vann, så jord og skitt synker ned til bunnen. Bruk en pølseklype eller lignende og putt plantene i en gryte med kaldt vann. Kok opp og sil av. Drikk gjerne vannet. Det er supersunt. Nå brenner ikke bladene lenger, og du kan dra dem av stilken. I suppe og risotto bruker du bare bladene.

Johannesurt
Denne muntre, gule blomsten vokser i veikanten og i kratt over hele Østlandet nord til Oppland og i fjord- og dalstrøk fra Agder til Nordland. Den rekker deg sånn cirka til litt under kneet.

Johannesurt (prikkperikum) er først og fremst kjent som anti­depressivt middel. Tyskland har vært et foregangsland når det gjelder forskning på denne urten. Der er det vanligere å foreskrive johannesurt enn Prozac ved mild depresjon. I folkemedisinen i mange land har imidlertid johannesurt først og fremst vært brukt mot sår, både innvortes og utvortes. Olje med uttrekk av blomstene brukes mot magesår, smøres på brannsår, kutt eller hemoroider. Oljen blir også brukt som antiseptisk middel.

Det er gjort og gjøres en rekke vitenskapelige studier på johannesurt som bekrefter plantens legende egenskaper. Den kan vise seg å bli et anbefalt legemiddel mot blant annet influensa A-viruset, mykobakterier, nedstemthet og for å redusere blodsukker ved diabetes. Det er viktig å være klar over at johannesurt kan redusere effekten av en rekke legemidler, blant annet cellegift, hjertemedisiner, hiv/aids-medisin og astma­medisin.

Johannesurtolje
Du skal bare bruke blomstene, ikke stilken. Blomstene brukes friske, men skal ikke være fuktige etter for eksempel regn eller å ha blitt skylt. Legg tørre blomster i et syltetøyglass og hell på økologisk olivenolje eller en annen økologisk olje. La stå i cirka seks uker til oljen har fått en fin rødfarge. Sil av oljen og hell tilbake i glasset eller på en mørk flaske.

Ved solbrenthet, kutt eller blåmerker kan du dyppe en ren bomullsdott i olje og smøre på. For å forebygge tristhet, magesår og høyt blodsukker kan du ta en spiseskje olje hver morgen. Det smaker helt pyton! For å gjøre det lettere for deg selv, kan du blande oljen med litt ferskpresset sitron og salt. Bruk dressingen over en salat eller drypp den på en brødskive.