REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

two,smiling,senior,women,meeting,for,meal,in,restaurant

Tips til bedre fordøyelse

Mange som plages med oppblåst mage og dårlig fordøyelse, tror det skyldes maten. Men ofte er det måten du spiser på, som er problemet.

Tekst: Lege Rolf Luneng Foto: NTB

Mange mennesker har ulike mage- og tarmplager på grunn av fordøyelsesbesvær. Noen tror at årsaken kan skyldes matallergier eller matintoleranser, men det er sjeldent tilfelle. Plagene kan derimot skyldes spisevanene dine. Her er noen av de mest vanlige årsakene til fordøyelses­besvær:

1. Dårlig tygging.
Rask og dårlig tygging fører til at maten ikke blir knust og spaltet godt nok. Da blir maten ikke tilstrekkelig blandet med spyttets enzymer som setter i gang fordøyelsen allerede før maten kommer ned i magesekken. Spis derfor sakte og rolig, og tygg maten godt.

2. Småspising og mellommåltider.
Dette er ofte den vanligste årsaken til fordøyelsesplager. Et måltid trenger normalt 3–5 timer i magesekken for å bli ferdig fordøyd. I løpet av disse timene bør man helst unngå å spise noe mer, fordi dette vil forlenge tiden maten oppholder seg i magesekken. Da får magesekken aldri ro og hvile.

3. Ulike mattyper blandet sammen.
Dette kan forårsake ugunstig gjæring og gassdannelser i magen og tarmen, med påfølgende oppblåsthet, raping, knip og smerter. Særlig gir kombinasjonen fersk frukt og grønnsaker i samme måltid, eller melkeprodukter og sukkerholdig mat og drikke, slike plager. Spis derfor aldri dessert rett etter middag.

4. For lite magesyre.
For lite magesyreproduksjon blir svært ofte oversett. Symptomene kan i noen tilfeller ligne på dem som har for mye magesyre, og dermed blir man ofte feilbehandlet med syredempende ­legemidler uten at dette løser problemet. Hovedsymptomene er som regel oppblåsthet i magen etter måltid, eventuelt mye luft i magen som forårsaker raping eller oppstøt.

5. Sene kveldsmåltider.
Å spise rett før man legger seg er svært belastende for fordøyelsen, da saltsyreproduksjonen er svært lav sent på kvelden. Ofte bruker magen nesten hele natten på å fordøye et slikt måltid. Man bør derfor spise siste måltid 2–3 timer før man legger seg.

6. Stress og hastverk.
Dette har en tendens til å redusere saltsyreproduksjonen i magen og gi lavere nivå av det sekretoriske immunglobulin A, et viktig antistoff som spiller en sentral rolle i immunforsvaret i mage og tarm. Mangel på IgA kan da føre til dårligere fordøyelse og skape grunnlag for mikrobiell ubalanse.