REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

photo,of,nervous,angry,retired,man,dressed,plaid,shirt,holding

– Min mann er syk og har blitt så fryktelig sint

Mannen hennes har mye vondt i muskler og ledd, og trenger mye hjelp. Men problemet et at han har blitt så fryktelig sint og kjefter og klager hele tiden. Hun er snart 70 år og blir veldig sliten. Hva kan hun gjøre? Samlivsterapeuten svarer.

Tekst: Samlivsterapeut Solveig Vennesland Foto: NTB

SPØRSMÅL: For noen år siden begynte det å gå nedover med mannen min. Han bor heldigvis fremdeles hjemme, men han har mye vondt i muskler og ledd, og trenger hjelp til nesten alt mulig her hjemme. Problemet for meg er at han er blitt så fryktelig sint i det siste, og det er mye kjefting og klaging. Jeg har tatt det opp med hjemmesykepleien, og jeg har forstått nå at det sannsynligvis er sykdommen og plagene han er sint på. Det er uansett meg det går utover, og jeg blir fryktelig sliten av det, og tenker med skrekk og gru på hvor lenge dette skal vare. Selv er jeg snart 70 år. Barna våre avlaster meg litt, men de har jo mer enn nok med sine egne familier og liv. Har du tips til hva jeg kan gjøre? Jeg føler meg så låst i denne situasjonen.

SVAR: Det er ikke vanskelig å forstå at du har følt deg låst i den ­situasjonen dere har hjemme nå. Og slik samfunnet vårt er blitt, blir flere og flere eldre syke boende hjemme så lenge som mulig. Og særlig hvis den syke har en samlivspartner hjemme som kan bidra. Jeg antar at du føler at det meste av stellet og omsorgen faller på deg, kanskje både dag og natt. Jeg vil foreslå tre ting som du kan gjøre, og som kanskje kan hjelpe deg.

Jeg oppfordrer deg til å snakke med hjemmesykepleien og med barna dine om saken. Be om et møte, og forklar at du er sliten og lei av at mannen din er så sint og kjeftete. Det er slitsomt å få sinne mot seg stadig vekk, selv om du vet at han egentlig er sint på seg selv og de plagene han har. Du må kanskje også tenke gjennom hvor mye du klarer og tåler, også rent mentalt, og fortelle det på møtet. Skriv gjerne ned punktene før dere snakker sammen, så du ikke glemmer det. Det gjør inntrykk på de andre at du er godt forberedt.

Jeg skjønner at mannen din har tilsyn og stell daglig. Men hvor mye er det viktig at du gjør hver dag? Maser mannen din fordi han ønsker selskap og rett og slett bruker deg til alt mulig? Dette bør hjemme­hjelperne kunne svare på. Og også hvordan sinnet hans kan styres bedre. Hjelp med sinnemestring?

Så det siste, som har bare med deg å gjøre. Du trenger å ha et liv utenfor hjemmet ditt og mannen din. Hvordan kan du komme deg mer ut? Kan du få hjelp av fagpersoner til å forklare mannen din dette? Kan han gjøre noe mer selv? Kan han forstå og godta at du må ha et annet liv enn bare hos ham? Jeg håper fagpersonene kan støtte deg her. Tenk ut hva du ønsker å gjøre på egen hånd. Turer, kafébesøk, dameklubb, konserter og møter. Spør og søk støtte hos barna dine på dette.