REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

five3324

4 spørsmål og svar om økonomi fra Carsten O. Five

Carsten O. Five svarer på spørsmål fra våre lesere om økonomi i VI OVER 60. Her er fire spørsmål og svar som du kanskje også lurer på!

Tekst: Carsten O. Five Foto: NTB

Svindel
Jeg må si jeg blir ganske forvirret og noen ganger fortvilet over alle de mystiske mailene jeg får på internett. Det kommer stadig henvendelser fra folk som gir seg ut for å være en bank, investor eller lignende. Noen skriver at jeg har vunnet noen kroner og at jeg må oppgi kontonummer for å få pengene utbetalt. Jeg regner med at det er svindel og svarer ikke. Men det er veldig frustrerende.

Ja, jeg forstår deg godt. Dessverre har nå kjeltringer for alvor begynt å ødelegge internett med den ene meldingen etter den andre til folk. Det kan være lett å misforstå noen ganger og tro at meldingen kommer fra banken din eller andre seriøse avsendere. Men vær på vakt! Kjeltringene blir stadig flinkere til å gi inntrykk av at de er seriøse. Ikke svar! Et svar fra deg kan i verste fall ødelegge PC-en din, eller du kan tape mange penger. Derfor:

1. Det finnes filtre for useriøse avsendere. Snakk med de som har satt opp PC-en din og be dem lage et slikt filter for useriøse henvendelser. Slett henvendelsene.
2. Får du useriøse henvendelser fra nye avsendere, flytt dem over til dette filteret.
3. Er du usikker på avsender og avsender ber deg åpne et vedlegg i samme mailen. Ikke gjør det.
4. Normalt vil aldri bank, forsikringsselskap eller andre seriøse bedrifter kontakte deg på internett på denne måten.
5. Aldri oppgi fødsels- eller personnummer til fremmede du ikke kjenner.
6. Aldri gi koden til BankID til noen andre.
7. Aldri gi din private bankkode til noen andre.
8. Får du en henvendelse fra noen som hevder de er din bank, forsikringsselskap, skatteetaten eller andre som ber om opplysninger om deg. Skriv ned navnet på den som kontakter deg. Ikke svar, men ta selv kontakt med banken eller selskapet du bruker og finn ut om henvendelsen er seriøs.
9. Er du utsatt for svindel eller forsøk på svindel. Kontakt med en gang bank eller det selskapet du bruker. Og kontakt politiet.

Useriøse håndverkere
Dessverre skjer det at eldre blir lurt av useriøse håndverkere. Det kan være de tilbyr tjenestene billigere enn andre. Da er det klokt å være på vakt. Har du noen råd?

1. Be om et anbud fra tre – fire aktuelle håndverkere du ønsker å bruke.
2. Bare spør seriøse fagarbeidere med fagbrev.
3. Svart arbeid er ulovlig og kan være katastrofalt. Du er helt uten rettigheter.
4. Ta kontakt med den som har det beste anbudet når du tar hensyn til pris og kvalitet.
5. Spør om referanser fra tidligere kunder. Gjerne kontakt noen av dem.
6. Lag en skriftlig avtale om arbeidet som skal utføres. Skriv hva som skal gjøres, fremgangsmåte, tidsramme og hvordan prisen skal beregnes og betales. Hva skjer dersom tidsfristen ikke holdes eller jobben er mangelfullt gjort? 
7. Følg fremdriften av arbeidet og klag med en gang dersom tidsfristen ikke holdes eller jobben er mangelfullt gjort.
8. Oppstår uenighet, er det klokt å holde tilbake noe av betalingen til jobben er gjort slik den skulle vært gjort og dere er enige.

Selge bær?
Jeg bor på bygda. Jeg har en stor hage og har mange bærbusker. Det er en av mine store lidenskaper å dyrke bær og frukt. Syltetøy smaker jo ekstra godt når det er laget på bær og frukt fra egen hage. Siden jeg er blitt pensjonist tenkte jeg drive frukt og bær virksomheten i større skala, ja forsøke å selge noe av dette til andre. Jeg tror andre ønsker å kjøpe disse fine bærene og fruktene. Må jeg skatte av dette salget?

Ja, det er utrolig flotte bær og frukter i Norge. Salg av bær og hageproddukter inntil 4.000 kroner per år er skattefritt.

Dobbelt-beskattet?
Jeg får noe pensjon fra Sverige. Den beskattes i Sverige. Jeg bor i Norge og har også pensjon i Norge og betaler skatt i Norge. Jeg har på følelsen at jeg betaler for mye skatt totalt. Jeg skal vel få trukket fra den skatten jeg betaler i Sverige fra den skatten jeg skal betale i Norge?

Ja, normalt skal du ikke dobbelt-beskattes. Norge har en skatteavtale med Sverige som i utgangspunktet sier at du ikke skal ikke dobbelt-beskattes for inntekter du har i de to land. Normalt skal du betale skatt av den pensjonen du har i Sverge i Sverge og så skal du betale skatt av den pensjonen og inntekten du har i Norge i Norge. Du skal ikke betale dobbelt skatt. Er du i tvil, kontakt de svenske skattemyndighetene og  få klarhet i hva du betaler i skatt der og vis dette til norske skattemyndigheter, slik at det ikke skjer en dobbelt-beskatning. Eventuelt krev tilbakebetalt for mye skatt og at skatteprosenten nå settes riktig.