REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

senior,couple,exercise,together,at,home,health,care

Stiv rygg? Test ut trening med strikk!

Å forebygge ryggsmerter kan være smart. Og strikk er en billig og enkel måte å gjøre det på. Klikk inn og få tips til øvelser.

Tekst: Henning Holm (Leder for Grete Roede og en av landets mest erfarne personlige trenere) Foto: NTB

En av fem nordmenn vil til enhver tid oppleve ryggsmerter viser flere studier.

Er det vedvarende anbefaler jeg å oppsøke en fysioterapeut, men husk på at litt forebygging kan være smart. Ofte glemmer vi å trene ryggen når vi trener styrke. Kanskje er det fordi vi ikke ser den like godt som brystkassa og magen, men det er like viktig å være sterk på baksiden som på fremsiden av overkroppen. Ryggen skal stive av og bære overkroppen uansett hva vi gjør. Bruk dette programmet hvis du vil sikre at du tar vare på rygghelsen. Du trenger bare en treningsstrikk, helst med håndtak i begge ender. Når du blir sterkere kjøper strikk med annen styrke slik at du kan fortsette fremgangen.

Ryggtrening i praksis

Kjør en lett serie på hver øvelse før du kjører i gang på ordentlig. Kjør øvelsene i sirkel eller en og en. 

SITTENDE ROING
10 repetisjoner. 2-3 runder. 30 sekunder pause.

Sitt med strake ben. Fest midten av strikken under føttene og hold et håndtak i hver hånd. Senk skuldrene og trekk håndtakene mot magen. Slipp rolig tilbake.

RYGGHEV
10 repetisjoner. 2-3 runder. 30 sekunder pause.

Ligg på magen med ansiktet ned mot underlaget. Løft hodet og overkroppen så høyt som mulig opp fra gulvet. Løft føttene også dersom det ikke er smertefullt. Senk rolig tilbake og gjenta.

MARKLØFT
10 repetisjoner. 2-3 runder. 30 sekunder pause.

Stå med brede ben og strikken strukket ut. Enten står du på strikken eller fester den rundt begge ankler. Bøy deg ned og ta tak i strikken med strake armer. Rett deg opp med rak rygg og press hoftene opp og frem når har reist deg helt opp. Senk deg rolig ned med rett rygg før du gjentar. 

NEDTREKK
10 repetisjoner. 2-3 runder. 30 sekunder pause.

Fest strikken høyt opp slik at du må strekke armene for å få tak i håndtakene når du sitter på kne. Sitt med et håndtak i hver hånd og med ansiktet mot veggen/ strikkens festepunkt. Dra armene kontrollert ned langs siden av overkroppen. Slipp deretter langsomt tilbake.

Du blir sterkere i ryggen

Klarer du å gjennomføre programmet to ganger i uken over to-tre måneder så kan jeg garantere at du vil bli sterkere i ryggen. Det er smart for oss som begynner å bli voksne. God trening!