REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

a,senior,woman,suffering,from,gallbladder,discomfort,,liver,inflammation,or

Ta vare på leveren din

Moderne livsstil, kosthold og drikkevaner er blitt en trussel mot kroppens unike rensesystem, som skal holde oss friske.

Tekst: Lege Rolf Luneng Foto: NTB

Kroppen din har et avansert rensesystem, med ulike organer som deltar i rensingen. Hvis disse organene ikke fungerer optimalt, vil kroppen sakte, men sikkert bli gradvis forgiftet. Noe som vil medvirke til utvikling av sykdom, organsvikt og død. Men heldigvis er det mye vi kan gjøre for å hjelpe dette rensesystemet til å fungere så godt som mulig, og så lenge som mulig, slik at kroppens totale helse ivaretas best mulig.

Kroppens viktigste rense­organer består av leveren, nyrene, lymfesystemet, lungene, milten og tykktarmen. Dersom leveren kunne snakke, ville den blant annet si høyt at den hater alkohol, fordi dette toksinet belaster både leverfunksjonen og skader selve levervevet mer enn noe annet over tid. Men leveren kan ikke tale. Den jobber ydmykt, stille og utrettelig uansett hva den blir utsatt for, fordi den vet at vår helse og vårt gode livsløp er fullstendig avhengig av den.

Vanligste årsak til tapte arbeidsår

Ifølge en internasjonal studie som ble publisert i 2022, er leversykdom nå blitt den nest vanligste årsaken til tapte arbeidsår i Europa. Studien konkluderer med at høyt alkoholforbruk, økt inntak av ultraprosessert mat og økende fedme i befolkningen er de vanligste årsakene til leversykdom og død. 

Forskerne sier at det særlig er tre grupper som er utsatt for alvorlig leversykdom og dødelig skade eller kreftutvikling. Det er kvinner, spesielt middelaldrende kvinner med et høyt alkoholforbruk over lang tid, mennesker med fedme og diabetes type 2, samt mennesker som har en genetisk sårbarhet/disposisjon for leverskade selv ved et moderat alkoholinntak. Hos kvinner har antallet som utvikler leversykdom og skade, mer enn doblet seg de ti siste årene. Mye av årsaken er økt alkoholkonsum. 

Råd og tips

Slik kan du holde leveren din så frisk så lenge som mulig:

– Reduser forbruket av alkohol, eller unngå alkohol mest mulig dersom du har høye leververdier i blodprøvene.

– Drikk mest mulig rent vann, det liker leveren.

– Unngå å blande medisiner og alkohol.

– Be fastlegen sjekke om dine faste medisiner kan være skadelig for leveren.

– Reduser inntaket av matvarer med høyt innhold av fruktose, sukker og stivelse, da dette disponerer for utvikling av fettlever – som er første fasen til leversykdom.

– Unngå forstoppelse, da avfallsstoffer og toksiner fra tarmen kan belaste leveren over tid.

– Ved dårlig leverfunksjon kan te av løvetann og/eller tilskudd av Mariatistel prøves i samråd med fastlegen.