REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

happy,senior,couple,laughing,and,bonding,while,using,laptop,at

Tre spørsmål om pensjon

Klikk inn og få svar på: Hva er fordelene og ulempene med å spare i IPS? Hva skjer med alderspensjon med gjenlevendetillegg? Hva er kravene for å ta ut pensjon fra folketrygden før 67 år?

Tekst: Morten Gjeldstad, Leder Strategi, analyse og arbeidsliv, Liv og Pensjon i KLP Foto: NTB

Hva er fordelene og ulempene med å spare i IPS

Du kan spare inntil 15.000 kroner i året i IPS (Individuell pensjonssparing) i 2024. Vær klar over at penger som spares i IPS blir bundet til pensjonsalderen. Pengene kan tidligst tas ut fra 62 år, de må utbetales over minst ti år og minst til du er 80 år. Blir den årlige utbetalingen mindre enn 20 prosent av folketrygdens grunnbeløp (G) årlig, kan utbetalingstiden bli satt ned slik at årlig alderspensjon utgjør om lag 20 prosent av G. Grunnbeløpet utgjør nå 118.620 kroner, men blir regulert 1. mai hvert år. 

Fordeler med IPS:

– Sparingen gir deg fradrag i alminnelig inntekt i skattemeldingen. Det betyr at skatten blir redusert med 22 prosent av sparebeløpet siden dette er skattesatsen på alminnelig inntekt. 

– Når du blir pensjonist skattlegges du for hele utbetalingen, også sparebeløpet, som alminnelig inntekt. Det betyr at skattefordelen da betales tilbake. I praksis har du dermed fått fordelen av utsatt skatt i spareperioden. 

– IPS er fritatt for formuesskatt. Er du i formuesskatteposisjon eller sannsynligvis må betale formuesskatt som pensjonist, er dette også en fordel med IPS. 

– Du kan plassere pengene i IPS i aksjefond, rentefond eller andre verdipapirfond. Sparer du i aksjefond kommer du relativt sett bedre ut enn med sparing gjennom en aksjesparekonto (ASK) fordi skatt på gevinster fra ASK har økt og nå skattlegges med inntil 37,84 prosent ved utbetaling. 

Merk at du ikke får skjermingsfradrag for IPS slik du gjør med sparing i aksjer eller aksjefond gjennom ASK. Skjermingsfradrag reduserer den effektive skattesatsen på sparing i aksjefond i ASK. 

I pensjonsforliket på Stortinget ble politikerne enige om at innskuddsgrensen skal økes til minst 25.000 kroner i 2026. 

Mottar du alderspensjon med gjenlevendetillegg?

Gjenlevendetillegg til alderspensjonen i folketrygden blir beregnet av avdødes inntekt, men reduseres dersom gjenlevende ektefelle har egen inntekt. Er denne inntekten relativt god, blir det derfor lite eller ingenting igjen av gjenlevendetillegget.

Fra 2024 blir ikke gjenlevendetillegget i alderspensjonen for de som er født i 1944 eller senere regulert. Det vil si at dette tillegget holdes nominelt uendret og det reduserer kjøpekraften av dette tillegget til alderspensjonen din. 

Din ordinære alderspensjon blir regulert årlig med gjennomsnittet av lønns- og prisvekst. Myndighetene mener denne måten å fase ut gjenlevendetillegget, gir en langvarig utfasingsperiode. 

– De særlige reglene for beregning av alderspensjon til etterlatte fases ut med årskullene 1954–1962, ettersom disse årskullene får en stadig lavere andel av samlet alderspensjon beregnet etter gamle opptjeningsregler i folketrygden. 

– Gjenlevendetillegget til alderspensjonen for 1954-1957-kullet skal gradvis fases ut. Likevel skal ingen i denne gruppen nominelt sett få redusert sin samlede alderspensjon. Tillegget til denne gruppen ble ikke tilpasset nye opptjeningsregler for alderspensjon i folketrygden, men er fastsatt ut fra størrelsen på gjenlevendetillegget etter gamle opptjeningsregler.

– Er du født i 1963 eller senere, har du ikke rett til gjenlevendetillegg i alderspensjonen i folketrygden. 

Hva er kravene for å ta ut pensjon fra folketrygden før 67 år?

For å ta ut alderspensjon før fylte 67 år, må du uavhengig av din sivilstatus, oppfylle noen krav. Din egen opptjente pensjon må tilsvare minste pensjonsnivå for enslige med full trygdetid om du er født i 1954–1962. Pensjonen din må være minst like stor som minste pensjonsnivå for ditt årskull. Er du for eksempel født i 1962 må du ha en pensjonsopptjening som tilsvarer minst 230.425 kroner for å kunne ta ut pensjonen ved 62 år.

Er du født i 1963 eller senere må summen av inntektspensjonen og garantipensjonen din tilsvare minst garantipensjonsnivået med høy sats og med full trygdetid. Pensjonen din må være minst like stor som garantipensjonen som gjelder for ditt årskull. 

Garantipensjon for en som er født i 1963 og har full trygdetid, utgjør 227.468 kroner fra 1. mai 2023.

AFP i privat sektor og AFP livsvarig i offentlig sektor for de som er født i 1963 og senere, kan bidra til å oppfylle vilkårsprøvingen for å kunne ta ut alderspensjon fra folketrygden før 67 år.