– Hvor oppbevarer vi fremtidsfullmakten?
De har opprettet både testamente og fremtidsfullmakt, men sliter med å finne et egnet sted å oppbevare sistnevnte. VI OVER 60-advokaten svarer.
SPØRSMÅL: Vi har nettopp vært hos advokat og fått opprettet både testament og fremtidsfullmakter. Advokaten rådet oss til å deponere testamentet i domstolenes testamentsarkiv, men han hadde ingen gode forslag til oppbevaring av fremtidsfullmaktene. Hva er dine råd?
SVAR: Jeg er helt enig med advokaten deres i at det er verdt gebyret på 994 kroner å deponere testamentet i domstolenes testamentsarkiv. Da registreres det på deres fødselsnummer og oppbevares trygt i tingretten. Den som har levert inn testamentet sitt kan når som helst endre eller tilbakekalle det, og da er det fornuftig å hente ut det testamentet som ikke gjelder lenger, og erstatte det med det nye og gyldige testamentet. Det er taushetsplikt knyttet til registrerte testamenter frem til testator dør. Ingen får opplysning om testamenter hvis de ringer tingretten og spør om f.eks. en (levende) tante eller far har deponert et testament.
Når tingretten får melding om at en person er død, gjøres det et automatisk søk i testamentarkivet. Hvis avdøde har deponert et testament, henter saksbehandler frem dokumentet, ser hvem som er arvinger og orienterer disse. Det er en svært god ordning.
Dessverre har vi ikke tilsvarende ordning for fremtidsfullmakter. Det er ikke noe offentlig arkiv eller mulighet for registrering av fremtidsfullmakter når de blir opprettet. Du må bare passe svært godt på originalen.
Hvis du holder deg «klar i hodet» resten av livet, kommer du aldri til å få bruk for fremtidsfullmakten. Men hvis du kommer i en situasjon hvor du ikke lenger kan ivareta egne interesser, skal fremtidsfullmakten aktiveres/tre i kraft. I de fleste tilfeller bør fremtidsfullmektigen sende fremtidsfullmakten til Statsforvalteren så fort som mulig for å få stadfestet ikrafttredelsen.
Frem til det eventuelt skjer må du bare passe veldig godt på den originale fremtidsfullmakten.