Det er godt for helsen å føle seg ung
Føler du deg yngre enn det du er? Det kan være veldig bra for både helsen din og parforholdet ditt.
Er 50 det nye 30, og er 80 det nye 60? De fleste av oss føler oss litt yngre enn vi er.
Det har nok en sammenheng med at de i 20-årene synes at folk i 40-årene er «gamle», og at personer i 40-årene synes at de i 50-årene er «gamle». Mens når de selv når den alderen, føler de seg fremdeles veldig unge og spreke.
Det er mange som unngår å gjøre det de egentlig drømmer om, fordi de føler seg for gamle, men det gjør jo at de går glipp av mye glede og mange muligheter i livet.
Se for deg at du har en jobb som du mistrives med, og at du daglig drømmer om å gjøre noe helt annet, som å ta en ny bachelorgrad eller jobbe i utlandet noen år. Problemet er bare at du føler deg for gammel til å starte på nytt … Er ikke det en litt bedrøvelig begrensning å sette for seg selv?
Det er litt trist å høre utsagn som «nei, det er jeg for gammel til» når det er snakk om for eksempel jobbskifte, utdanning og opplevelser.
Derfor er det fint å vite at veldig mange av oss føler oss yngre enn vi egentlig er, og at det kan påvirke livet i en veldig positiv retning. Det kan blant annet være en stressbuffer og ha mange gunstige helseeffekter.
Alder påvirker helsen
En nylig gjennomført studie blant en stor gruppe eldre voksne i Tyskland konkluderer med at din opplevde alder påvirker helsen din i stor grad. Forskerne ønsket å finne ut om alderen vi føler at vi er, i stedet for alderen vi faktisk er, påvirker helsen vår. De bruker uttrykket «subjektiv alder» for å betegne hvor gammel en person føler at han eller hun er. Og studien viser at yngre subjektiv alder har flere helsefordeler, blant annet en mindre bratt nedgang i fysisk helse og mindre skadelige effekter av stress. Du kan med andre ord påvirke din egen aldring fordi du føler deg yngre enn du er. Men hvorfor har subjektiv alder så stor betydning?
Jo, det henger ofte sammen med vårt eget selvbilde og vår indre trygghet.
– Vi knytter ofte alder opp mot helse, mobilitet og evnen til å gjøre de tingene vi ønsker å gjøre. Det er et ganske vanlig fenomen at vi føler oss yngre i hodet enn i kroppen, og det tror jeg er en sunn tilnærming til alder og livet generelt, sier Christine Otterstad, som er coach og mentaltrener.
Vær i et positivt miljø
– Så fort du begynner å sette begrensninger for deg selv på grunn av datoen som står i passet ditt, risikerer du også å gå glipp av mye moro, tror jeg.
Ofte sammenligner vi oss med og blir påvirket av dem vi tilbringer mye tid med. Det å være i et aktivt, sunt og positivt miljø som ikke lar seg begrense av alder, vil gjøre deg godt.
– Selv om du naturlig nok vil endre og utvikle deg hele livet, bør du ikke la alderen din bestemme identiteten din. Det vil ta fra deg muligheten til å utvikle deg i den retningen du selv ønsker og trenger, sier Otterstad.
At du føler deg ung og sprek, har ikke bare positive effekter på kropp og helse, men kan også påvirke relasjonene dine i stor grad.
– Det kan være veldig bra både for helsen din og for parforholdet at du føler deg ung og har overskudd. Å være 40 år i dag er ikke det samme som det var å være 40 år før i tiden. I dag er mange 40-åringer småbarnsforeldre og føler seg veldig unge og friske, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.
Mange oppsider
Hvis du ser eldre bilder av personer i 40- eller 50-årene, vil de ofte se veldig gamle ut. I dag er det helt annerledes.
– I dag har vi ofte en annen livsstil og en mer ungdommelig klesstil hele livet. Vi føler oss yngre, og vi ser yngre ut. Det er alltid positivt å føle seg ung og frisk, sier Winther.
I et parforhold vil det å føle seg ung gjøre at du tåler mer av partneren din, har mer overskudd, er mer åpen for å utforske og oppleve noe nytt sammen, og bidrar mer til fellesskapet.
Så neste gang du får høre at du er så ung til sinns, kan du tenke på at det faktisk er kjempebra for både helsen din og forholdet ditt.