REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Hva sier tannlegen egentlig?

Når du ligger i stolen med smerter i munnen og hull i lommeboken, kan det hardt å få med seg alt tannlegen sier. Dette bør du vite om de ulike tannlegebegrepene dersom du vil henge med.

Tekst: Anja Heimland Løkling  Foto: NTB

Tannlegen snakker om tenner og tannhelse hele dagen. Da er det fort gjort å ty til faguttrykk, også i samtale med pasientene. Det er heller ikke så lett å spørre med gapende munn, men kan du de viktigste begrepene får du likevel med deg det viktigste.


KRONE
En kunstig tann av for eksempel porselen, som limes på en tilslipt tann. Krone blir brukt når tannen er så ødelagt at en fylling ikke kan reparere den. Tanntekniker lager en krone av gull, porselen eller andre egnede materialer, på bakgrunn av avtrykk fra tannlegen. Denne festes på tannen ved neste besøk.


BRO
Flere kroner som henger sammen og kan erstatte manglende tenner dersom nabotennene er gode nok til å fungere som festetenner. Tannteknikeren lager en bro av gull kombinert med porselen, basert på avtrykket tannlegen tidligere har tatt. Denne festes til tennene. En bro er som regel meget holdbar og føles og ser naturlig ut.

740x350 vo60mars tilbud1

PROTESE
Erstatning for tenner i en tannløs munn. Dette er en rimelig og rask løsning sammenlignet med implantater og bro. Protesene sitter ikke fast og kan føles løse og kreve tilvenning. Daglig rengjøring og regelmessige besøk hos tannlegen er nødvendig.
Delprotese erstatter manglende tenner på samme måte som bro, men er en rimeligere løsning. Festetennene må ha metallklammere/kroker, og disse er ofte synlige. Selv om delprotesen er løs sitter den bedre fast i kjeven enn helprotesen, på grunn av klammerne.


IMPLANTAT
Erstatning for tapte tenner. Det er en kunstig rot laget av en titanskrue som opereres ned i kjevebenet. På toppen av den settes en krone eller bro. Løsningen er varig. Den kan brukes som alternativ til bro dersom pasienten mangler støttetenner eller ikke ønsker å belaste nabotennene.

ROTFYLLING
Ved rotfylling fjerner tannlegen nerven i tannen og erstatter den med rotfyllingsmateriale. Dette gjøres fordi nerven er ødelagt. I enkelte tilfeller kan det kreve flere behandlinger. Typiske tegn på at en tann må rotfylles er ising, tyggeømhet og tannpine. For å tette rotfyllingen trenger en rotfylt tann en toppfylling. En svekket tann kan bygges opp med for eksempel en krone og en stift.

STIFT
En liten pinne av metall eller karbonfiber. Denne settes inn i kanalen på en rotfylt tann som er så nedbrutt at en krone i utgangspunktet ikke får grep. Stiften limes fast i rotkanalen og er med på å gi feste til kronen som settes over denne, nesten som en forankring nedover i roten.

GULLINNLEGG
Gull er svært slitesterkt og formbart. Innlegg av gull er et alternativ til en større fylling av kompositt eller krone. Gullinnleggene formes og støpes nøyaktig etter at tannlegen har tatt avtrykk av hulrommet i tannen. Ved neste tannlegebesøk limes gullinnlegget inn i tannen. Pris og nye teknikker gjør at metoden brukes mindre enn før.

KOMPOSITT
Komposittfyllinger (hvite fyllinger) er nesten usynlige og en estetisk god løsning. Det er det vanligste fyllingsmateriale i dag, men ulempen er fare for at det ikke blir helt tett mellom tann og fylling, og noe begrenset holdbarhet. Kompositt har stort sett erstattet amalgam som fyllingsmateriale.

PORSELEN
Alternativ til store hvite fyllinger. Porselen er pent å se på og holder seg godt. Porselensinnlegg må støpes hos tanntekniker etter at tannlegen har slipt tannen og tatt avtrykk. Det er en mer omfattende produksjonsprosess enn komposittfyllinger.


SKALLFASETTER
Tynne skall av porselen som limes utenpå tennene i fronten. Tannlegen må ofte slipe noe av tennene før det tas avtrykk. Disse brukes når pasienten ønsker å forandre på tennenes form, lukke mellomrom eller dekke alvorlig misfarging i emaljen.

annonse fordeler01122

PERIODONTITT
Betennelse i tannens festeapparat. Periodontitt starter som en betennelse i tannkjøttet som følge av bakteriebelegg. Når sykdommen utvikler seg dannes en lomme mellom tann og tannkjøtt og den blir gradvis dypere. Til slutt løsner tannen og faller ut. Tilstanden krever omfattende behandling, samt grundig og regelmessig renhold.


BITTSKINNE
Fire av ti presser eller gnisser tenner, spesielt om natten. Det kan gi hodepine, ømhet i kjeve og nakkemusklene samt slitte tenner. Bittskinne kan gi avlastning til kjeveleddet og avspenning til muskulaturen rundt, samt at den hindrer slitasje på tennene.

BLEKING
Lysning av tennene. Tannlegen fremstiller individuelt tilpassede skinner som passer til tennene. Pasienten fyller skinnene hjemme med en blekende gel av vannstoffperoksid. Blekemiddel kommer i varierende styrker. Kun ekte tenner kan blekes.

nyhetsbrev egenannonse grønn