REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

støvsugergutter1324

Voksne gründere fikser støvsugingen

De nærmet seg 60 år og hadde søkt på hundrevis av jobber. Uten hell. Da bestemte Kragerø-karene Dagfinn Holstad og Inge Andersson seg for å skape sin egen arbeidsplass.

Tekst og foto: Per Randers Haukaas

Nå har duoen utviklet et munnstykke som skal gjøre støvsugingen både enklere og grundigere i de tusen hjem. Ja, om karene får det som de vil, er det millioner hjem over store deler av verden som kan dra nytte av deres oppfinnelse. Deres støvsugermunnstykke er 60 cm langt og bare 12 mm høyt. Det har et «kne» som gjør at munnstykket kan bøyes etter behov. Det gjør at du kommer til med støvsugingen på steder som har vært vanskelig å rengjøre.

– På kjøkkenet under kjøleskap, ved komfyr og i kriker og kroker der det samles skitt og støv. På badet under vaskemaskinen og andre steder det er vanskelig å komme til. Og i stuen, der du slipper å flytte på sofa, stoler og bord. Med åtte hull under munnstykket har den også god kapasitet til å gjøre rent der du ønsker, forklarer Dagfinn Holstad (63) og Inge Andersson (61).

Det var sistnevnte som hadde ideen til et nytt og mer fleksibelt støvsuger-munnstykke. 

– Jeg hadde irritert meg lenge over hvor vanskelig, og ofte umulig, det var å komme til med støvsugeren uten at du måtte være to for å flytte tunge ting i hjemmet. Så resultatet var gjerne at du lot være å støvsuge på disse stedene, forteller han.

Aldersdiskriminering

Andersson kommer opprinnelig fra Eskilstuna i Sverige. I hjemlandet arbeidet han blant annet i mange år med å importere matvarer. Han hadde også erfaring fra sikkerhetsarbeid, som inkluderte inspeksjon og testing av rør og installasjoner.

Etter hvert vokste det frem et ønske hos Inge at han ville prøve lykken et annet sted. Så svensken satte seg i bilen og kjørte til Norge for å prøve å få seg en jobb i oljebransjen, gjerne sikkerhetsarbeid.

– Ti minutter etter at jeg passerte grensen, kom meldingen om tøffere tider for oljebransjen med varsel om oppsigelser og generell usikkerhet for fremtiden, forteller han, og kan ikke annet enn flire over tidspunktet han hadde valgt for å satse på en jobb på norske oljeplattformer.

grundere 3
NYTT PRODUKT. Dagfinn Holstad demonstrerer et munnstykke som passer til de aller fleste støvsugere, og som gjør at du kommer til på steder der det ellers er vanskelig å gjøre rent.
grunder 1
BLE KOLLEGER. Svenske Inge Andersson (til høyre) og trønderen Dagfinn Holstad bor begge i Kragerø. Her har de startet sin egen bedrift. Begge hadde vært arbeidssøkende, men opplevde at de aldri ble innkalt til intervju i stillingene de søkte.

– Så jeg arbeidet i stedet med transport og logistikk frem til våren 2019 da jeg fikk en nakkeskade. Etter ett år med sykemelding mistet jeg jobben. Det å komme seg tilbake til arbeidslivet i min alder viste seg å være svært vanskelig, fastslår han.

– Vil du si at du ble et offer for aldersdiskriminering i yrkeslivet?

– For en del av stillingene jeg søkte, tror jeg ikke at du kan se det på noen annen måte. Jeg ble aldri innkalt til intervju, selv om jeg var kvalifisert, eller til og med overkvalifisert til jobben. Jeg opplevde også at den samme stillingen jeg søkte ble utlyst på nytt, uten at jeg hadde fått svar på min søknad. Det var frustrerende. Så jeg bestemte meg til slutt for at skulle jeg komme meg tilbake i arbeid, så måtte jeg skape min egen jobb, forteller Inge Andersson.

employment,ageism.,unfair,social,discrimination.,elder,people,job

DETTE ER ALDERSDISKRIMINERING

– Internasjonal forskning viser at aldersdiskriminering er mer utbredt enn både kjønnsdiskriminering og etnisk diskriminering.
– Yrkesaktive over 60 år opplever å ikke få være
med når virksomheten skal innføre ny teknologi
og arbeidsformer.
– Av yrkesaktive over 50 år svarer 21 prosent at de har opplevd at det foregår diskriminering i arbeidslivet på grunn av alder. Blant yrkesaktive over 60 har nesten en av ti opplevd aldersdiskriminering direkte på seg selv.
– Det siste tiåret ser vi en økning i andel 60-åringer som selv har opplevd å bli diskriminert grunnet alder i arbeidslivet.
Kilde: seniorpolitikk.no

Koronapandemien

På et NAV-kurs i Kragerø, som nå var blitt Inges nye hjemby, møtte han den et par år eldre Dagfinn Holstad. Dagfinn hadde vært salgsansvarlig i Asia og Midtøsten for Den norske høyttalerfabrikk. 

– Markedsandelen for disse industrihøyttalerne er 90 prosent på oljeplattformene i Nordsjøen og rundt 50 prosent på verdensbasis. Jeg var stadig på reisefot, og da Norge ble stengt ned av pandemien i mars 2020, var jeg i Perth i Australia. Så da jeg kom hjem, og ikke kunne reise, ble store deler av jobben min redusert til å sitte ved telefonen. Det fungerte ikke for meg, innrømmer Holstad.

I 2020 fylte han 60 år, men Dagfinn trodde likevel at med sin blant annet lange erfaring som salgssjef ikke ville få problemer med å skaffe seg en ny jobb. I tillegg fikk han en god sluttpakke fra sin tidligere arbeidsgiver.

– Jeg ble tilbudt ett år med full lønn, og var fornøyd med det. Så jeg stresset ikke med å sikre meg en ny jobb. Men etter hvert da jeg aktivt begynt å søke på relevante stillinger, kom jeg ikke engang til intervju. Det samme gjentok seg, uansett hvilke stillinger jeg søkte på. Det var både overraskende og frustrerende, slår han fast.

I likhet med Inge Andersson begynte trønderen Dagfinn Holstad å vurdere muligheten for å skape sin egen arbeidsplass. Han jobbet med et prosjekt han kalte «Veikrysset», som er et program for hvilke veier arbeidstakere og arbeidsgivere kan velge som en konsekvens av koronapandemien og de omstillingene den medførte.

Planene klare

De to karene fikk tilbud om hjelp fra Proventia AS i Porsgrunn, som gir veiledning til gründere med ulike innovative ideer. I løpet av ni måneder, fra januar til oktober 2022, hadde Inge Andersson og Dagfinn Holstad både fått prototypen av støvsuger-munnstykket «Advac Reach AV60» i produksjon og 10.500 ferdige utgaver klare på lager.

– Når vi først setter i gang, så går det unna. Vi er to voksne gründere på steroider, ler de to kompisene, som også har ansatt en selger som er 66 år.

– Det er ingen aldersdiskriminering hos oss, slår de fast.

Advac ble startet i 2021 av Inge. Med sin bakgrunn som salgssjef og et internasjonalt nettverk, er Dagfinn sentral i forretningsutviklingen. Slik utfyller de hverandre i firmaet, som de nå eier 50/50 sammen.

– Vi har nå fire distributører i Europa, som betjener 13 land med til sammen 75 millioner husholdninger. Og dette er bare begynnelsen. Vi arbeider nå med markedene i Australia, Sør-Korea, Japan og Singapore, og flere vil følge, sier Holstad.

I Norge har de fått plass på nettsiden og i butikkene til Clas Ohlson. De store elektrokjedene, som Power og Elkjøp, vil også ha «Advac Reach AV60» i sine hyller.

– Hva er veien videre for dere to og Advac?

– Det er å få fart på salget av dette støvsugermunnstykket, som også er blitt anbefalt av Astma og allergiforbundet. Så har vi selvsagt planer om flere produkter som skal gjøre støvsugingen enklere og bedre, slår de to gründerne fast.

PER MØTER FOLK: Journalist Per Randers Haukaas møter i denne serien vanlige folk over 60 år som forteller hva de er opptatt av i 2023. Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig? Pensjonerer du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfullmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepensjonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjonen@viover60.no