
– Viktig å være en som bryr seg
– Det nytter ikke å bare sitte i sofaen og snakke om idiotiske politikere. Du må bry deg, og gjøre noe for at ting skal bli bedre, sier tidligere stortingsrepresentant Rita Tveiten (71).
Rita Tveiten har engasjert seg i samfunnslivet, både lokalt og nasjonalt, siden hun ble medlem av Osterøy Ap. Da var hun i første halvdelen av 20-årene, og siden den gang har hun sittet på Stortinget, vært medlem av både fylkesting og kommunestyre, samt sittet i et utall råd og utvalg. CV-en til Tveiten er både lang og omfattende.
– Jeg er døpt Rita Aud Tveiten. Men da blir initialene mine RAT, som i «rotte». Så i 2018 endret jeg rekkefølgen til Aud Rita Tveiten, som blir ART – «kunst». Det er mye bedre, ler hun, og legger til: – Men jeg kaller meg bare Rita. Sånn har det alltid vært.
Engasjementet er der også fortsatt, i fullt monn. Denne dagen har hun vært og levert sine to katter på Hjortland Kattepensjonat. 71-åringen skal nemlig være i Oslo noen dager, og det inkluderer et landsstyremøte i Nasjonal-foreningen for folkehelsen.
Der møter hun i egenskap av å være styreleder for avdelingen i Hordaland. Ikke overraskende leder hun også helselaget hjemme i Valestrand på Osterøy. Det har hun vært de siste seks årene.
Men hun gir seg ikke med det. Engasjementet omfatter også bygging av sherpatrappen fra Yksendalen til Nesheimsnipa i Eksingedalen, samt eldrerådet på Osterøy. Sistnevnte snakker hun gjerne både lenge og varmt om.
Navn på gravstøtter
– Du vet at eldrerådet er et råd som er lovpålagt i alle kommuner, og det er ikke uten grunn. Eldrerådet skal uttale seg om alle saker som er relatert til oss. Det gjelder kommunebudsjettet, areal- og reguleringsplaner, men også skoler og barnehager, for å nevne noe.
– Så det handler om mer enn sykehjem og hjemmehjelp?
– Mye mer. Her er ett eksempel: Hvis det ikke er gode nok rammer for den lokale barnehagen, blir det flere som flytter fra, og færre som flytter til din kommune. Folk som jobber i helsesektoren, og som kanskje skal passe på oss når vi blir eldre, må vite at de har et godt barnehagetilbud. Alt henger sammen, og derfor er det også viktig for oss eldre å engasjere oss, både lokalt og nasjonalt, slår hun fast.
– Hvor kommer ditt engasjement fra?
– Min far var steinarbeider og min mor var syerske. De var ikke spesielt politisk engasjerte, men det var flere av dem som var rundt oss. I min alder er det blitt vanlig å stelle graver på kirkegården. Når jeg går der, ser jeg navn på gravstøtter som jeg husker fra barneår og ungdomstid. Jeg kan se mange av dem for meg. Jeg minnes hva de sa, hvordan de lo og hvordan de var. Mange av dem var lokale ildsjeler, ofte sterke kvinner, som gjorde en innsats for fellesskapet. De er mine forbilder. Der har jeg hentet mye av mitt engasjement, forteller Rita Tveiten.

Fra Stortinget til Kina
I to perioder, fra 1993 til 2001, var hun fast representant på Stortinget for Hordaland Arbeiderparti. Men i nominasjonsprosessen til det påfølgende stortingsvalget ble hun vraket fra sikker plass.
– Det var en skuffelse. Men livet går videre.
– Men det var ikke helt slutt likevel?
– Jeg var vararepresentant, og da Leif Lund dessverre gikk bort midt i perioden, tok jeg hans plass på benken til Hordaland Arbeiderparti. Så totalt satt jeg i ti år på Stortinget. Etter det hadde jeg lyst til å gjøre noe helt annet. Jeg spurte mannen min, Odd, om han hadde lyst til å flytte til utlandet. Valget sto mellom New York og Beijing. Odd, som var 28 år eldre enn meg og pensjonist, ville gjerne ut på eventyr.
– Han sa bare at «det viktigste er jo at jeg får være sammen med deg, Rita». Så ble vi enige om Beijing, smiler hun.
Rita Tveiten var i begynnelsen av 50-årene da hun etablerte seg i Beijing med import av frosne laksehoder til Kina.
– Det gikk bra, det. Kineserne er flinke til å bruke hele dyret til mat. Men så skjønte de norske eksportørene at du kunne gjøre jobben selv. Så jeg måtte finne på noe annet. En tid solgte jeg smykker, vesker og sånt fra Kina til Norge. Jeg jobbet også med tilrettelegging av konferanser i Beijing når norske bedrifter og organisasjoner var på besøk. Økonomisk var kanskje ikke oppholdet i Kina noen stor suksess, men det var seks lærerike år, og vi fikk mange fine opplevelser, slår hun fast.
Hersketeknikker
Rita Tveiten har altså gjort mye forskjellig i sitt yrkesliv, men førskolelærer har hun aldri vært. Og det var den utdannelsen hun tok som ung.
– Det ble aldri sånn. Min mor var syerske på HVPU Vestlandsheimen, som var en stor institusjon for personer med psykisk utviklingshemmede. Jeg var der mye i oppveksten, og senere begynte jeg også å jobbe der. Fra 1981 til 1990 var jeg også avdelingsleder, forteller hun.
Midt på 1980-tallet tok hun eksamener i personaladministrasjon ved Handelshøyskolen BI. Rundt 20 år senere var hun tilbake samme sted der hun studerte styrekandidatprogram og strategisk styreledelse. I 2014 skrev hun sammen med to medstudenter en oppgave om hersketeknikker i politikken. En av konklusjonene var at dette var et omfattende problem, men direktesendte møter på TV og via nettet bidro til bedre oppførsel.
– Har du selv blitt utsatt for hersketeknikker?
– Ja, mange ganger. Og det er slett ikke bare menn som driver med hersketeknikk. Kvinnene er ikke mye bedre, i så måte. Det har jeg lært etter alle årene i politikken.
Rita Tveiten bor alene på Valestrand med sine to katter etter at mannen døde for åtte år siden. Hun har to døtre fra et tidligere ekteskap og flere barnebarn, og altså en rekke aktiviteter i sin fritid.
– Jeg tenker av og til tilbake og spør meg sjøl: «Hvordan kan det ha seg at du har fått være med på så mye, Rita?» Svaret er nok at jeg så ofte har sagt «ja». Så min oppfordring er at du må si ja når du er i tvil, smiler hun.
Hva er et eldreråd?
– Eldrerådet er et rådgivende organ i kommuner og fylkeskommuner.
– Formålet med eldrerådet er å bidra for å sikre en bred, åpen og tilgjengelig medvirkning i saker som gjelder eldre.
– Det er behov for eldreråd fordi eldre ofte er underrepresentert i folkevalgte organer. Det er viktig at synspunkter fra eldre blir ivaretatt i kommunale og fylkeskommunale beslutningsprosesser, og det er derfor et krav om eldreråd i hver kommune og fylkeskommune. Kilde: www.regjeringen.no
PER MØTER FOLK: Journalist Per Randers Haukaas møter i denne serien vanlige folk over 60 år som forteller hva de er opptatt av i 2023. Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig? Pensjonerer du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfullmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepensjonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjonen@viover60.no