Vårlig mat for lysere dager
Grønne asparges og røde tomater, sprø salat og lekre paier er mat som smaker når vi går mot lysere, lettere og lengre dager.
SPINATPAI
(6-8 porsjoner)
1 ferdig paideig eller lag selv
Litt olje til pensling
400 g frossen spinat
200 g cottage cheese
Muskat
Salt og pepper
4 egg
1 dl revet parmesan, eller en annen ost du liker
2 1/2 dl matfløte
1 dl pinjekjerner eller cashewnøtter
- Sett ovnen på 200°. Pensle en paiform, ca. 24–26 cm i diameter, med olje og legg en ferdig paideig i formen. Prikk bunnen med en gaffel.
- Klem ut væske av spinaten og la cottage cheese renne av i en sil, bland sammen. Ha i litt nyrevet hel muskat, salt og pepper. Fordel spinatrøren jevnt i paiskallet.
- Pisk sammen egg, matfløte og revet parmesan, og hell eggeblandingen i paiskallet. Strø over nøttene. Stek paien midt i ovnen i ca. 20 minutter til fyllet har stivnet. Server gjerne den smakfulle paien med en grønn salat.
FALAFEL MED PASTA
(4 porsjoner)
500 g kikerter fra boks
3 hvitløkbåter
3 ss hakket persille
1 ss malt spisskummen
1 ss chilipulver
1 ts malt koriander
1–2 ss hvetemel
Salt og pepper
Olje til steking
Pasta med asparges:
1 bunt fersk asparges
200 g tagliatelle
Ca. 5 cm purre
100 g soyabønner
ca. 25 g ruccola
olivenolje til steking
Pesto:
1 dl olivenolje
20 blad ferskbasilikum
1 hvitløkbåt
½ dl pinjekjerner
1 dl parmesan
Salt og pepper
- Hell kraften av kikertene, skyll i kaldt vann og la dem renne av.
- Finhakk hvitløk. Kjør alle ingrediensene til falafelene i en mikser til en farse. Form til boller eller biffer og stek dem gyllenbrune i olje i en stekepanne. Hold falafelene varme. 3. Brekk av nederste del av aspargesene. Kok dem i lett saltet vann i ca. 1 minutt.
- Kjør olivenolje med basilikum, hvitløk og pinjenøtter til en grønn saus. Riv og bland i parmesan og smak til med salt og pepper.
- Kok pasta og la den renne av.
- Varm litt olivenolje i en stekepanne og skjær purre i strimler. La pasta, soyabønner og purre bli varm i oljen. Bland i ruccolasalat og smak til med salt og pepper.
- Server falafelene med pasta, bønner, asparges og pesto.
RUSTIKK TOMATPAI
(4-6 porsjoner)
4 dl grov glutenfri melmiks
1 klype salt og 1 ss vann
100 g smør
1 dl kesam, original
Fyll
750 g små tomater
1 ss sukker, 1 ss flaksalt og 1 ss tørket timian
Ca. 1 dl ajvar relish eller pizzasaus fra glass
Ca. 400 g soltørkede tomater i olje
150 g fetaost
- Sett ovnen på 200 grader. Kjør ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Ta deigen ut på bakebordet og kna sammen for hånd. Legg i en plastpose og la deigen hvile i kjøleskapet i om lag 30 minutter.
- Del tomatene og legg dem i en ildfast form. Strø på sukker, salt og timian. Bak tomatene i ca. 45 minutter. Ta dem ut og senk varmen til 175 grader.
- Kjevle deigen ut til en oval form på et bakepapir. Fordel sausen over. Del de soltørkede tomatene i mindre biter. Bland tomatene og fetaost. Legg blandingen på paiskallet og brett deigen litt innover paien. 4. Stek paien midt i ovnen i 35–40 minutter. Pynt gjerne med ferske basilikumblader.