400762786

Våren er her – våre beste hagetips!

Nå er våren endelig her med hagearbeid for alle som liker sånt. Og de er det mange av!

Tekst: Ingjerd Strøm Skreien Foto: NTB

Nå er våren endelig her. Er det mildt der du bor, kan du plante sommer- og høstblomstrende knoller som for eksempel gladiolus, georginer og begonia. Knollene settes med stilkfestet opp.

Gladiolene har lange stilker som er dekket av fargerike blomster på den ene siden. Georginer (Dahlia) finnes i utallige varianter og kan gå i arv til barn og barnebarn. Begonia liker seg godt i halvskygge og trives godt med litt stell.
Påskeliljene du har hatt stående i krukker, kan plantes ut når jorden er varm nok. La dem visne ned og fjern frøkapslene, slik at planten har nok energi til neste års blomstring.

Har du dekket til rosene med granbar? Ikke bli fristet til å fjerne dette beskyttende dekket for tidlig. Vinden og vårsolen tar godt, og det er fremdeles fare for nattefrost flere steder. Rosene kan beskjæres når bjørken har museører, det samme gjelder mange prydbusker. Blir våren tørr, må du huske å gi Rhododendronbusken godt med vann! Rhododendron trives best i sur jord, så legg gjerne dekke av bark fra nåletrær under.

588875819

Dekorativ klatreplante

Klematis kan plantes som dekorasjon mot stakittgjerder eller voksne trær. Det finnes også sorter som passer på terreassen eller altanen – eller opp etter en vegg. Da setter du klematisen i store krukker eller kasser og bruker espalier som støtte. Husk at klematis trives best når den ikke får direkte sol på røttene.

223727452

Tid for plen

Etter en omgang med riven, vil plenen ha godt av et lag veksttorv, gjerne iblandet sand. Skal du så ny plen er det tid for det nå – helst etter noen dager med regn og når det begynner å bli litt varme i luften.

Ta en lukerunde

Jo tidligere du fjerner ugresset, desto enklere blir lukingen utover sommeren. Så ta deg noen lukerunder, spesielt i slutten av måneden. Har hagen din store felt med jord som ligger åpent, kan du legge duk eller gamle aviser over for å hindre ugresset i å komme opp. Legg steiner over for å holde dekket på plass. Avispapir egner seg også godt til å legge i bunnen av blomsterkrukker for å hindre jorden i å drysse ut.

128907827

Forbered kjøkkenhagen

Gresskar, squash og agurker kan du så nå. Trykk de store, flate frøene sidelengs ned i plantejorden. De spede plantene må herdes gradvis, ikke fall for fristelsen å plante dem ut for tidlig. Squash kan du dyrke i kasser på terrassen, men da er det lurt å velge en mindre variant.

Kjapt tips på tampen:

Våren er det rette tidspunktet for å plante frukt- og prydtrær – mens trærne fremdeles er i dvale blir ikke veksten forstyrret av omplanting.

nyhetsbrev egenannonse grønn