REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

an,old,senior,man,smoking,cigarette,outside,,smoke,addiction,,bad

Usunn livsførsel gir sex-problemer

SEXOLOGEN SVARER: Han røyker, er ikke fysisk aktiv og har diabetes 2. Kjæresten lurer på om dette kan være årsaken til at han sliter med ereksjonen. Hun synes det er et vanskelig tema å ta opp med ham. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: Min venn og jeg har vært sammen et års tid. Vi har det hyggelig, og han er en snill mann. Det seksuelle fungerer sånn passe. Han er 73 år. Som sikkert mange andre i hans alder, er ereksjonen utilstrekkelig for et normalt sexliv. Det blir mye «håndarbeid». 

Han røyker minimum 20 sigaretter om dagen, er absolutt ikke fysisk aktiv og har diabetes 2. Så vidt jeg vet, er røyking, inaktivitet og diabetes uheldig for potensen, da disse faktorene gir nedsatt sirkulasjon. Dermed tenker jeg i mitt stille sinn at han selv har skylda. Jeg har ikke fått meg til å ta dette opp med han. Jeg synes det er vanskelig. 

Har jeg rett i at røyking og inaktivitet har stor betydning i denne sammenheng? Ville dette ha bedret seg i hans alder om han kuttet røyken og ble mere aktiv? Hvordan bør jeg forholde meg? 

Randi

SVAR: Du har rett. Røyking, feit mat og inaktivitet øker risikoen for problemer med ereksjonen. I tillegg har cirka halvparten av alle menn med diabetes seksuell dysfunksjon som ereksjonsproblemer, problemer med å få orgasme eller å ejakulere. De som rammes oftest er eldre menn som har hatt diabetes i mange år, har dårlig kontroll over blodsukkeret, eller har tilleggssykdommer som høyt blodtrykk eller høyt kolesterol. 

Nedsatt seksualfunksjon rammer ikke bare de som tar dårlig vare på kroppen sin. De fleste menn opplever at ereksjonen blir dårligere når de blir eldre og testosteronnivået går ned. Samtidig blir elastisiteten dårligere i de tre svamplegemene i penis som fylles med blod når ereksjonen kommer. Blodkarene i og mot penis fortettes, noe som gir minsket blodgjennomstrømming. 

annonse fordeler3822

Det er mange grunner til at seksuell dysfunksjon oppstår. Det kan utløses eller forsterkes av sirkulasjonsproblemer, diabetesrelaterte nerveskader eller hormonelle forstyrrelser. Forskere har funnet ut at røyking er en annen hyppig årsak til tilstopping. Faktisk kan det måles forbedret blodgjennomstrømning i og til penis bare ett døgn etter at sigarettene er lagt bort. Usunt kosthold med mye fett, røyking og stort alkoholinntak gir økt produksjon av det kvinnelige kjønnshormonet østradiol, som også nedsetter potensen. 

Jeg skjønner det er vanskelig å ta opp et så sårbart tema med vennen din. Forslag til endring i livsførsel oppfattes lett som bebreidelse og personangrep. Jeg vil tro du når lengst om du appellerer til at du synes dere har det så bra at du håper å ha mange kosestunder i fortsettelsen også. Den samme argumentasjonen kan du bruke for å få ham til å gå til legen og få en fullstendig helsesjekk. Jeg vil tro legen særlig vil motivere til å begrense røykingen og til å legge om kostholdet. Potensmidler kan også hjelpe. Så kan du jo prøve å få ham med på tur eller dans, slik at dere får et mer aktivt liv sammen.

nyhetsbrev egenannonse gronn