Av Linn Merete Rognø
Slik fjerner du isen – og sørger for at det ikke fryser på igjen.
Det er mange som faller på denne tiden av året, noe som kan ta knekken på både håndledd og skuldre, samt ribbein. Mest dramatisk er det nok å få hoftebrudd, da særlig for eldre.
– Mange får komplikasjoner etter bruddet, cirka 25 prosent av de eldre som får hofteleddsbrudd dør innen ett år, forteller Thomas Falch Eide, ergoterapeut og daglig leder ved HjelpemiddelPartner.
Trapper er en av de største fallfellene hjemme, både innendørs og utendørs.
Inne er det flere ting du kan gjøre for å sikre trappen, men når det gjelder trappen ute må du gå litt grundigere til verks – særlig når det fryser på vinterstid.
Her får du eksperttipsene.
Les også: Dette må du sjekke jevnlig i huset ditt
Strø og smelting
Sklisikring av trapp gjøres i hovedsak på to måter: enten med strøprodukter eller med smelteprodukter:
– Strøproduktene består av sand, grus, singel eller knuste Leca-kuler som skaper friksjon og gjør underlaget mindre glatt. Men de fjerner ikke isen, forteller Chera Westman, informasjonskonsulent ved IFI.
Skal du fjerne isen helt, er det et smelteprodukt du bør gå for, mener hun.
– Smelteprodukter fungerer ved at de fjerner isen og snøen som gjør underlaget glatt. De forhindrer også gjenfrysning, sier Westman.
Moderne smelteprodukter er laget av et salt basert på magnesiumklorid som ikke setter merker i underlaget, og heller ikke er skadelig for miljøet, ifølge eksperten.
– Disse produkter fungerer også i langt lavere temperaturer, helt ned i -25. Tynne islag forsvinner, mens tykke islag blir porøse og lite glatte, forklarer Westman videre.
Les også: Slik sparer du opp til 90 prosent strøm!
Varmekabler og matter
Det finnes også mange andre løsninger for å sklisikre trapper, forsikrer Eide.
– Man får i dag egnede varmematter som kan legges ut slik at trappen til enhver tid er isfri. For de som har flisbelagte inngangsparti kan man også få kjøpt antisklispray som man enkelt behandler flisene med. Dette gir god friksjon når flisene er våte, og det kleber ikke, forteller Eide.
Så kan du også legge inn varmekabler i trappen.
– Varmekabler i en betongtrapp koster en del, men hvis de brukes fornuftig og bare skrus på for å smelte isen og ellers er skrudd av, holdes brukskostnadene nede, sier Westman.
Les også: Vedfyringstabben kan være direkte helsefarlig
Kan slite på trappen
Før du velger smelte-eller strøprodukter for å bruke på trappen, bør du være obs på at enkelte typer produkter kan gjøre skade på materialet trappen er av.
For eksempel kan grus og sand med skarpe kanter lage inntrykksmerker i treverk og skade overflatebehandlingen.
-Men finknust Leca er et rent naturprodukt og har ingen skadelig innvirkning på miljøet. Om våren feies restene opp og legges i komposten, blomsterbedet eller ut i plenen der det har jordforbedrende egenskaper, tipser Westman.
Et annet produkt som kan være skadelig er koksalt. Det etser på både treverk og betong, og lager korrosjon på armeringsjern, forteller eksperten.
-Det kan også skade sko og sette saltflekker på treverk både ute og inne. Dette er heller ikke bra for planter, dyr og miljø. Ved temperaturer under -6 grader fungerer koksalt dårlig, sier Westman.
Smelteprodukter med magnesiumklorid skal ikke brukes direkte på gressplen eller planter, advarer hun videre.
Les også: Flytt fryseboksen om den er plassert i boden
Vær føre var
Andre mer enkle sikkerhetsalternativer mot en glatt utetrapp er et godt og stødig gelender sammen med brodder på sko.
– Utfordringen for mange gamle vil likevel være å få på seg broddene, da dette krever både bevegelighet i hofteledd og motorikk i fingrer, understreker Eide.
Når det gjelder brodder er det også greit å være obs på at du kan tråkke i stykker gulv og underlag hvis du ikke er forsiktig.
– Både stein, tre og betong kan ta skade av skarpe pigger, understreker Westman.
Derfor er det nok best å være føre var ved å for eksempel feie før snøen tråkkes fast og fryser til is, tipser hun.
Søker du på nett, finner du mange tips for å hanskes med glatt utetrapp. Westman nevner for eksempel kjerringrådet om å strø ut aske på trappen.
– Det kan fungere til en viss grad, men det blir jo forferdelig grisete både ute og inne, pluss at aske kan virke etsende underlaget, understreker hun.
Vil du i tillegg til de ovennevnte tipsene sikre deg ekstra godt mot fallskader, kan du, ifølge Eide, også gå til anskaffelse av en hoftetruse med innebygget puter som kan dempe eventuelle fall!
– Utover dette er det lurt å bruke riktige klær for årstiden og eventuelt benytte seg av enkle hjelpemidler som staver, brodder – eller gode naboer, tipser ergoterapeuten.