REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

dsc 0434

Turid skal være bøssebærer for TV-aksjonen sammen med barnebarna

Turid Bjerkaas har alltid vært opptatt av å hjelpe andre. Da hun nylig gikk av med pensjon, fant hun en ny måte å bidra til samfunnet på – ved å bli bøssebærer for TV-aksjonen.

Tekst: Silje Drammen Foto: Silje Drammen og Paul Wu

Sammen med seg på laget har Turid fått noen spesielle medhjelpere, nemlig barnebarna på ti år, Hannah og Mathias. 70-åringen ser frem til TV-aksjonsdagen 22. oktober og syns hun får mye tilbake ved å involvere seg sammen med barnebarna.

– Det er koselig å gjøre noe meningsfullt sammen. Det er spesielt fint å gjøre noe som betyr noe for andre og for barnebarna, og meg selvfølgelig, forteller Turid. 

Ekstra hjerte for barn på flukt

Etter over 40 år i barnehage ser Turid frem til å gjøre en ekstra innsats for årets TV-aksjon som går til Redd Barnas arbeid for barn rammet av krig og konflikt. Turid forteller at hun har et ekstra hjerte for å hjelpe barn på flukt, og trekker spesielt frem arbeidet hun har gjort for flyktninger i barnehagen. 

– Jeg brenner veldig for dem og ønsker å hjelpe til. Det er barna vi må ta vare på mest, for de er fremtiden.

Da årets aksjon nærmet seg, tok hun opp telefonen og ringte barnebarna. Hun ble møtt med et stort engasjement. Dette blir nemlig første gang Turid, Hannah og Mathias går som bøssebærere sammen.

– De ble veldig giret da jeg fortalte det og hadde veldig lyst til å bidra. 

Årets viktigste søndagstur

Ti år gamle Hannah forteller at hun er utrolig spent og gleder seg til å gå søndagsturen sammen med bestemoren. Ikke minst er hun glad for å gjøre en viktig jobb for andre.

– Jeg synes det er veldig bra å gå med bøsse for det hjelper mange med å få det bedre. Da vet du selv at du har gjort noe bra, og da vet de at noen tenker på dem.

Turid er imponert over hvor reflekterte barnebarna er, og det har alltid vært viktig for henne å lære dem om samfunnet og hva som skjer i verden. Ikke minst synes hun det er viktig at barn lærer hvordan de kan bidra. 

– Kanskje blir de mer reflekterte over verden ved å delta i TV-aksjonen. Det er noe med å være i nuet sånn som barn er, da tenker du ikke på sånt. Men hvis du får input ofte så tenker jeg man kanskje har lyst til å gjøre det flere ganger, sier Turid. 

credit paul wuredd barna olesia, 10, drawing on her bed in the
BARN I KRIG. Årets TV-aksjon går til Redd Barnas arbeid for å gjøre familiene, skolene og nærmiljøet trygge for barn i flere krigsherjede land.

Oppfordring til alle besteforeldre

Det viktigste for Turid er ikke pengene de samler inn, men at barnebarna får sjansen til å hjelpe andre og skape bevissthet rundt viktigheten av å involvere seg i samfunnet. Hun syns de får mye tilbake for timene de setter av.

– Det er en enkel aktivitet. Det tar to timer av en søndag og så kan vi gå hjem og spise middag etterpå og kose oss sammen. 

Turid har et stort ønske om at flere besteforeldre gjør som henne og tar med barnebarna ut på tur 22. oktober.

– Jeg syns absolutt at alle besteforeldre burde gå med bøsse. Det er en aktivitet som virkelig betyr noe. Jeg oppfordrer alle besteforeldre til å ta med seg barnebarna sine. Uansett alder. 

Engasjement på tvers av generasjoner

Leder for TV-aksjonen, Nina E. Larsen, takker både Turid og alle andre besteforeldre for den viktige jobben de gjør med å ta med barnebarna på tur. Hun forteller at de har bøssebærere i alle aldre.

– Hver og en gjør en utrolig viktig jobb. Når bøssebærerne kommer på døra, blir folk oppmerksom på at det er TV-aksjonen og de får muligheten til å gi. Hvis du kan sette av to timer av søndagen din, kan du gjøre en forskjell for veldig mange. Og barnebarna får sjansen til å bidra til en viktig sak, sier Larsen. 

Generalsekretær i Redd Barna, Birgitte Lange, er enig. Som mormor til tre syns hun det er gøy å se engasjementet på tvers av generasjoner.

– Det er fantastisk for oss i Redd Barna å se at besteforeldre, foreldre, onkler og tanter benytter årets TV-aksjon til noe de engasjerer seg i sammen med barn og barnebarn. Hvert sjette barn i verden vokser opp mens krig og konflikt herjer rundt dem. Da er det så fint at vi på tvers av generasjoner kan gi barn i Norge en anledning til både å lære om, og bidra til å hjelpe barn som trenger et pusterom fra krig, avslutter Lange.

Barn som er rammet av krig 

I år går TV-aksjonen til Redd Barnas arbeid for å hjelpe barn rammet av krig og konflikt. Hvert sjette barn i verden vokser opp i krig og konflikt, og aldri har så mange barn vært på flukt som nå. Sammen kan vi gi over 100.000 barn mulighet til å leke, lære og leve i fred. Midlene går til tiltak som gjør familiene, skolene og nærmiljøene tryggere for barn i Ukraina, Syria, Bangladesh, Sør-Sudan, DR Kongo og Norge. I Norge skal vi hjelpe barn som har flyktet fra krig og konflikt. Vil du lese mer om årets TV-aksjon? Gå inn på www.tvaksjonen.no

OM TV-AKSJONEN 

TV-aksjonen har vært arrangert hver eneste høst siden 1974, og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker. Totalt har TV-aksjonen samlet inn over ni milliarder kroner. Årets TV-aksjon er søndag 22. oktober.