Tips til ferie med barnebarna

Her er tips for deg som skal være sammen med barnebarna i ferien.

– Besteforeldre kan gi barnebarna ferieopplevelser som ingen andre kan gi dem, sier seniorforsker Gunhild Hagestad. Her er tips for deg som skal være sammen med barnebarna i ferien.

Tekst: Geir Røed  Foto: Privat
Den fulle versjonen av denne saken finner du i VI OVER 60 juli 2017

Stadig flere seniorer har god råd og god tid, så hvorfor ikke ta med barnebarna på ferie eller invitere dem på feriebesøk – om de bor langt unna?

Seniorforsker Gunhild Hagestad ved Velferdsforskningsinstituttet Nova oppfordrer besteforeldre til å ha ferie med barnebarna, og få en felles opplevelse for livet. Hun har selv gjort det – mange ganger.

– Jeg har tatt med mine to eldste barnebarn på ferieturer mange steder – til Sveits, London, Nederland – ja, mange steder. Det er lærerikt for begge parter, og det er veldig gøy, forteller Gunhild Hagestad. Hun mener at mellom ti og seksten år er den perfekte alderen for å være med på tur.

Dannelsesturer
For noen år siden var hun en av to forskere bak en av de få besteforeldrestudiene som er gjort i Norge.
– Besteforeldre og barnebarn er mye sammen. Og de aller beste opplevelsene får de på ferieturer, sier forskeren – som kaller slike turer for dannelsesturer eller oppdagelsesturer.

– Ferieturer er en fin anledning til å lære barnebarna historie og geografi, men også å lære av dem, og oppdage nye ting sammen. Selv har jeg hatt gleden av å få vite mye om musikken de hører på, sier Hagestad som gleder seg til at hennes yngste barnebarn skal bli gammel nok til å bli med på tur.

Her er våre beste tips:

Rabatter

  • Hos NSB (unntatt Oslo og Akershus), på flytoget, noen flybussruter, på lørdager, søndager og offentlige fridager reiser barn under 16 gratis sammen med voksen.
  • Barn som reiser alene betaler som regel halv pris opptil 16 år. Nor-way bussekspress gir kun 30 % rabatt.
  • Barn inntil 12 år får ca. 25 % rabatt på fly. Full pris hos Norwegian på de fleste billetter.
  • Gebyr barn alene: Norwegian kr 299, SAS kr 350, Widerøe kr 50.

Hotell og charter

  • På hoteller koster det stort sett et par hundre kroner natten for ekstraseng for barn opp til 12 år. Dersom dere ønsker litt privatliv kan dere vurdere enkeltrom til barnebarnet.
  • På charterturer er det få og små barnerabatter. Men på de fleste «all inclusive»-hoteller spiser som oftest barn under 12 år gratis. Også is og brus er «all inclusive».
  • På hoteller og charter er det store forskjeller på hvilke tidsrom barnerabattene gjelder og hvor store de er.

Husk bilsete

  • I bil er det ditt ansvar å sikre barnebarnet. Mens dagens seniorer gjerne lå i hattehyllen, er det i dag strenge regler for barn i bil. Det er også sjelden at barn omkommer i trafikkulykker. De fleste barnesetene er svært gode.
  • Barn opp til ca. ti år bør bruke egen barnestol, anbefaler Trygg Trafikk. Fra ca. tiårsalderen kan du bruke en enklere sittepute.
  • Og på alle turer: Husk reiseforsikring – dersom ikke foreldrene allerede har det for barnebarnet.