woman,with,hands,holding,her,crotch.,female,anatomy,concept.

Symptomer ved urinveisinfeksjon

HOS LEGEN: Urinveisinfeksjon kan gi alt fra ingen symptomer, til hyppig vannlating, svie når du tisser, feber, skjelvinger og nedsatt allmenntilstand.

Tekst: Elisabeth Lofthus / lommelegen.no Foto: NTB

Urinveisinfeksjon er en av de vanligste infeksjonssykdommene. Det er en betennelsesprosess i urinveiene fremkalt av spesielle mikroorganismer, vanligvis tarmbakterier. Alle kan få urinveisinfeksjon, men kvinner har et kort urinrør, derfor får de lettere og oftere tarmbakterier opp i blæren.

Ulike typer urinveisinfeksjoner

Man skiller mellom: Nedre urinveisinfeksjon (cystitt) er den vanligste typen, der blæren og urinrør er betent. Ved øvre urinveisinfeksjon eller nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt) er nyrebekkenet infisert, og gir mer alvorlige symptomer. 

Symptomer på nedre, akutt urinveisinfeksjon

– Hyppig vannlating.

– Svie under og etter vannlatingen.

– Smerter i nedre del av magen.

– Urinen kan lukte vondt.

– Urinen kan inneholde blod. 

– Symptomene kommer relativt raskt, ikke langsom utvikling av sykdommen.

En nedre urinveisinfeksjon er ubehagelig og irriterende, men som regel ufarlig. I de fleste tilfeller vil infeksjonen gå over av seg selv etter noen dager.

Symptomer på øvre, akutt urinveisinfeksjon

– Symptomene utvikler seg gjerne over noen få timer – Høy feber og skjelvinger – Smerter i siden eller bekkenet, ryggsmerter.

– Kvalme og oppkast.

nyhetsbrev egenannonse gronn

– Hyppig og smertefull vannlatingen er vanlig. Urinen kan være grumsete, ha annen farge eller lukte sterkt.

– Symptomene på nyrebekkenbetennelse kan ligne andre sykdommer, som bekkeninfeksjon, blindtarmsbetennelse eller nyrestein. 

– Eldre mennesker kan ha andre symptomer for eksempel forvirring, sløvhet eller appetittløshet. 

Du bør gå til lege omgående dersom du også har symptomer på nyrebekkenbetennelse.

Tilbakevendende infeksjoner

Det er mange mulige årsaker til at enkelte rammes av urinveisinfeksjoner igjen og igjen, og det kan ofte være nødvendig med en lang utredning for å finne ut hva som ligger bak. Dessverre er det også mange tilfeller der man ikke finner en grunn, noe som gjør det nesten umulig å behandle.

annonse fordeler3822