Svøm for livet – det har du bare godt av!
Å bevege seg i vann er skånsom, men samtidig hard trening. Både vanngymnastikk og svømming gjør godt for en gammel kropp.
Helt siden jeg lærte meg kunsten, har jeg elsket å svømme. Jeg var medlem i Bergens Svømme Club (landets eldste) i mange år, og selv om jeg aldri ble noen toppsvømmer, lærte jeg å crawle. Teknikken er delvis gått i glemmeboken, men heldigvis finnes det kurs for voksne på alle nivåer. Det går også an å leie en personlig svømmetrener for en time eller fem.
For kropp og sjel
Jeg er ingen rask svømmer, men jeg liker å svømme langt – lengde etter lengde i bassenget, frem og tilbake. De rolige, rytmiske bevegelsene i vann og fokusering på pusten – pusteteknikk er viktig når man svømmer – gjør at svømmingen nesten blir en form for meditasjon. Målet er som regel å svømme tusen meter, og etter en sånn økt kjenner jeg meg fysisk og psykisk avslappet, hverdagsstresset er vasket vekk.
Svømming er ganske enkelt godt for helsen, uansett alder og kroppsbygning.
Den vektløse følelsen du får, skyldes den naturlige oppdriften som skjer når vannet omslutter kroppen. Å svømme gir derfor liten belastning på ledd og muskler. Derfor blir svømming og øvelser i vannet også brukt i rehabilitering og fysioterapi.
Samtidig er svømming god trening. Vannet gir naturlig motstand og svømming egner seg derfor godt til å bygge muskler. Når du svømmer bruker du to tredeler av kroppens muskler.
Bedre form og fastere kropp
Klarer du å svømme i et jevnt tempo i 20 minutter eller mer, blir svømmeturen en god treningsøkt. Utholdenheten blir også bedre, formkurven stiger allerede etter noen uker med fast svømmetrening.
En undervurdert bonus ved svømming er fettforbrenning. Forskning sier at svømming er en av de beste aktivitetene for å brenne kalorier. Hvor mye avhenger av svømmestil og intensitet, men selv rolig brystsvømming vil ha en effekt.
Derfor skal du svømme
– Bedrer utholdenhet: Skånsom trening av hjerte- og lungefunksjon. Helårstrening uavhengig av vær og føre.
– Øker muskelstyrke: Bedret blodsirkulasjon og styrke i mange muskelgrupper. Minsker muskel-smerter.
– Reduserer overvekt: Trening øker trivsel og bedrer tarmfunksjonen. Med fornuftig kosthold vil vekten reguleres.
– Styrker rygg/mage: Treningen er skånsom med liten belastning på ryggen, og beskytter mot ryggsmerter.
– Belaster ikke ledd: Kan brukes ved opptrening etter skader. Motvirker stivhet i bånd, sener og muskler.
Kilde: svomming.no
Mitt mål er å kunne svømme litt fortere – og kanskje også litt lengre. Intervalltrening påstås å være motiverende, men jeg må innrømme at harde intervaller var det som avsluttet min korte karriere som konkurransesvømmer. Jeg har dessuten lest at en lang kropp, brede skuldre og smale hofter er en fordel for å bli en god svømmer, og jeg fyller definitivt ingen av de kravene. Men kanskje kan en dyktig trener gjøre en forskjell?
Svømmeteknikk
Å bevege seg i vann innebærer mye motstand og det oppleves derfor tungt om du ikke har riktig teknikk, påpeker idrettsprofessor Per-Ludvik Kjendlie.
Det kan jeg skrive under på. Du får trent på motorikken når du svømmer. Riktig timing er viktig for å få til svømmetakene og klare å puste samtidig. Med riktig svømmestilling blir ryggraden avlastet og stimulert. Det gjør godt for en verkende rygg.
Et mål fremover blir altså å få bedre svømmeteknikk, når jeg svømmer bryst og crawl – også kalt frisvømming. Ryggcrawl klarer jeg bare over korte distanser, og butterfly er rett og slett for krevende.
Utesvømming
Litt av grunnen til at svømming er så effektiv trening, selv i rolig tempo, er ifølge idrettsprofessoren den horisontale posisjonen som gjør at blodet lettere flyter tilbake til hjertet. Og kombinerer du svømming med styrketrening er det bra for skjelettet og forebygger beinskjørhet.
Det er altså ingen grunn til å la være å hoppe i vannet – inne eller ute.