Steg for steg: Slik skriver du fremtidsfullmakt
Føles det krevende å skrive fremtidsfullmakt? Her får du svar på mange spørsmål og en oversiktlig guide som hjelper deg å skrive dette viktige dokumentet.
Tenker du at du burde skrive fremtidsfullmakt, men har ennå ikke kommet i gang? Det klare rådet fra ekspertene er at det er svært viktig å få skrevet dette dokumentet. Har du ikke skrevet fremtidsfullmakt kan det føre til en stor, praktisk utfordring for deg og dine nærmeste.
Hvis du for eksempel skulle få alvorlig demenssykdom har du ikke selv mulighet til å logge inn på Nav eller betale regninger i nettbanken. Uten fremtidsfullmakt har heller ikke arvingene mulighet til å selge boligen din og i verste fall kan verdiene dine gå til betaling av sykehjemsplass.
Uten fremtidsfullmakt blir det også automatisk en offentlig verge som må ta seg av dine personlige interesser hvis du ikke lenger er samtykkekompetent.
Advokat Hanne Skråmm forteller til at klienter hun har hjulpet med fremtidsfullmakt ofte kommer fordi de har sett andre slite uten fremtidsfullmakt.
En forsikring og trygghet
– De har for eksempel hørt at naboen ikke skrev fremtidsfullmakt og at det bare ble rot på grunn av det, sier Skråmm.
Ifølge Skråmm er et slikt dokument en forsikring og trygghet for deg hvis noe skulle skje. Hennes erfaring er at folk er lettet og glade når dokumentet er signert og i orden.
– Forhåpentligvis får du aldri bruk for det, men da har du i hvert fall laget det, sier hun.
Kanskje føles det som et lite ork å sette i gang med fremtidsfullmakten, men her får du en guide som skal gjøre det lettere for deg.
Involvere advokat eller ikke?
Spørsmålet som mange kanskje stiller seg er om de må bruke advokat for å skrive fremtidsfullmakt. Svaret er at du kan skrive fremtidsfullmakten selv. Du kan finne mal til hvordan du skriver den på Statsforvalterens nettsider, men det som er viktig å huske på er at dette kun er en mal som skal tilpasses den enkelte. Det er krav til hvordan den skal skrives og det er mange momenter som bør være med. Kanskje må fremtidsfullmakten sees i sammenheng med et testament eller en ektepakt/samboeravtale dersom du har det. Selv om du ikke må involvere advokat kan det likevel være lurt å få bistand fra en advokat med kompetanse på området.
Advokat Skråmm har sett gode og dårlige fremtidsfullmakter. Hun understreker at det er viktig at fremtidsfullmakten omfatter alt som er helt nødvendig.
– Det er ikke sikkert malen du finner ivaretar situasjonen du kan komme opp i. Du må også passe på å ikke innskrenke fullmakten til for eksempel bare gjelde fire punkter, sier hun.
Trenger du legeerklæring?
Vurder om du bør skaffe deg en legeerklæring i forbindelse med skriving av fremtidsfullmakten. Dette er spesielt viktig hvis du har en begynnende kognitiv svikt på det tidspunktet fullmakten underskrives. Ta gjerne med fremtidsfullmakten til legen slik at dere kan snakke om innholdet i fullmakten. En legeerklæring sikrer at det ikke stilles spørsmål ved fremtidsfullmaktens gyldighet.
Hvem skal være fremtidsfullmektig?
Når du skriver fremtidsfullmakt må du bestemme deg for hvem som skal være fullmektig – det vil si hvem som skal ivareta dine personlige og økonomiske interesser. Du bør tenke grundig gjennom hvem du velger som fullmektig.
– Det det er det viktigste valget du må gjøre. Det er viktig å ha en bra fullmektig, understreker Skråmm.
Barn som fullmektiger?
For mange er det naturlig å velge ett eller flere voksne barn som fullmektiger. Her er det av betydning hvem av barna som bor i nærheten og ikke minst hvem som har lyst til å ta på seg oppgaven.
– Det er ikke sikkert alle har kjempelyst på den oppgaven. Det er en del jobb, sier Skråmm.
Hun forteller at det klassiske ofte er at en sønn i et framtidsscenario tar seg av det økonomiske mens en datter tar seg av personlige ting. En fremtidsfullmakt kan skreddersys helt etter hvilke ordninger familien ønsker.
En eller flere fullmektiger?
Du kan ha en eller flere fullmektiger og du kan lage en prioritert liste over fullmektiger.
– Du kan sette opp en fullmektig nummer to og tre for å sikre deg i tilfelle den du har satt opp som fullmektig nummer en skulle falle fra eller for eksempel få demens, sier Skråmm.
Du kan for eksempel sette opp partner som første fullmektig og barn som fullmektiger nummer to og tre. Ved eventuelt samlivsbrudd bør du passe på at en annen enn din tidligere partner blir framtidsfullmektig.
– I forbindelse med fremtidsfullmakt får vi ofte spørsmålet: Vi har tre barn, hva skal vi gjøre? sier Skråmm.
Hun vil ikke anbefale å ha tre fullmektiger.
– Man bør velge kun ett barn som fullmektig. Det er mest praktisk at en person har kontroll på økonomien hvis noe skjer. I fremtidsfullmakten kan du imidlertid i forkant for eksempel ha bestemt at alle tre barna skal være enig i noen viktige beslutninger for eksempel dersom huset skal selges og dersom barna skal ha forskudd på arv, sier Skråmm.
Det kan også gjøres en avtale om at barnet som er fullmektig skal sende skattemelding og årsoppgave fra banken til de andre barna hvert år. Dette bør i såfall stå skrevet ned i fremtidsfullmakten.
Velge offentlig verge?
I noen tilfeller kan det være at valg av offentlig verge er den beste løsningen.
– Det kan være at familien sammen kommer fram til at de vil ha en offentlig verge som kan være helt objektiv. Det er også mulig å tilpasse et offentlig vergemål ved å skrive ned alle ønsker på forhånd, sier Skråmm.
Uavhengig av hvem som blir fremtidsfullmektig bør fullmakten være så detaljert som mulig. Da er det lettere for fullmektig å ta valg på vegne av deg.
HUSK!
– Den som oppretter en fremtidsfullmakt er «fullmaktsgiver». Personen man velger til å ivareta interessene dine er «fullmektig» eller «fremtidsfullmektig».
– Husk å spørre den eller de som utpekes som fullmektig, om de er villig til å være fullmektig for deg om du skulle trenge det. Dere må også avtale oppbevaring av fullmakten.
Kilde: Statsforvalteren.no
Dette bør du skrive i fremtidsfullmakten
Personlige forhold:
Still deg selv spørsmålet: Hva er du opptatt av skal kunne gjøres i en situasjon der du ikke kan ta vare på deg selv, ta egne avgjørelser eller forstår konsekvensene av dine valg?
Ting det kan være viktig å få skrevet ned i en fremtidsfullmakt kan være om du vil gjenopplives ved alvorlig sykdom, hvor du vil bo, hva slags medisinsk behandling du vil ha, fysisk behandling, hvilke ferier vil du dra på eller hva slags forbruk du vil ha.
– De fleste er veldig opptatt av hvor de skal bo. Skal de bo hjemme lengst mulig eller vil de på sykehjem når eller hvis man får plass der. Det er viktig å regulere det man er opptatt av blir ivaretatt. Mange regulerer alt fra frisørtimer, fotpleie, mat-, musikk og kulturopplevelser, lege- og tannlegetimer samt klager på ytelser og behandlinger. Private, digitale eiendeler må også reguleres, sier Skråmm.
Ifølge Statsforvalteren omfatter personlige forhold alle former for representasjon og ivaretakelse av rettigheter utover det rent økonomiske. Du må velge hvem som skal representere deg overfor Nav, kommune og sykehjem. Fullmektigen kan da søke om tjenester og ytelser fra det offentlige og klage på vedtak. Noen ønsker også å bestemme hvem som skal regnes som nærmeste pårørende. Dette må eventuelt fremgå tydelig i fullmakten.
På Helsenorge.no finnes informasjon om hva som er pårørendes rettigheter.
I en fremtidsfullmakt bør det også for eksempel stå at fremtidsfullmektig skal få tilgang til NAV og tilgang til nettbanken din for å kunne betale regninger for deg.
– Dette er viktige oppgaver for fullmektigen, sier Skråmm.
Økonomiske forhold:
Ifølge advokat Skråmm er det viktig at fremtidsfullmakten henger sammen med din økonomiske situasjon.
Hva skal skje med dine eiendeler, for eksempel bolig hvis noe skulle skje med deg?
Salg av bolig?
Skråmms erfaring er at de fleste er opptatt av muligheten til å kunne selge eiendom og å kunne gi forskudd på arv. Ønsker du å selge boligen bør du tenke gjennom dette:
– Det er vanlig å sette som betingelse at man ikke kan selge boligen dersom ektefelle eller samboer bor der. For eksempel hvis den som har en fremtidsfullmakt som har trådt i kraft bor på sykehjem og ektefelle eller samboer fortsatt bor i boligen. Det samme gjelder eventuelle fritidsboliger i samme situasjon, sier Skråmm.
Hun føyer til at hvis begge ektefeller skulle havne på sykehjem og man vurderer å selge boligen bør man ikke leie den ut i mellomtiden fordi det kan få negative skattemessige konsekvenser.
Du kan ikke regulere hva som skal skje med den andre ektefellens særeie, kun egne eiendeler. Det kan også legges til en klausul i fremtidsfullmakten om at arv eller gaver skal være særeie.
Når det gjelder salg av eventuell bolig bør du også ta med i regnestykket om du har særeie, sitter i uskifet bo, har arvinger og hva du har skrevet i testamentet.
Forskudd på arv?
I en fremtidsfullmakt bør det, ifølge advokaten, stå om kjøpesummen ved eventuelt salg av bolig skal være forskudd på arv eller ikke. Det bør også stå hvor mye som skal være igjen til fullmaktsgiver.
Ved et ordinært vergemål får ofte pårørende ja til å selge bolig hvis en person har fått demens og havnet på sykehjem, men:
– Selv om boligen er solgt sier Statsforvalter ofte nei til å gi forskudd på arv, forklarer Skråmm.
Hvis Statsforvalter sier nei til å gi forskudd på arv vil mye av pengene da gå til betaling av sykehjem.
– Sykehjem tar 85 prosent av inntektene som betaling. Det handler om å unngå at verdier går tapt. De fleste ønsker å gi arv på forskudd, sier Skråmm.
Andre verdier og gaver
Ifølge Statsforvalterens hjemmesider ønsker ofte fullmaktsgiver at fullmektigen skal kunne gi vanlige gaver til sine nærmeste, for eksempel i anledning bursdager og jul. For å unngå uklarheter bør det framgå klart i fremtidsfullmakten hva gaven skal være og hvem den skal gis til.
Sitter du i uskiftet bo er det begrensninger for hvor store verdier du kan gi i gaver og forskudd på arv. Dette bør du ta hensyn til i fremtidsfullmakten.
Skal eiendelene dine selges, gis som gave eller som forskudd på arv så må det stå i fremtidsfullmakten. Det er også viktig å være bevisst på at det som står i fremtidsfullmakten også må sees i sammenheng med arvefordelingen ellers.
Aktuelle eiendeler kan for eksempel være: bil, båt, hytte, kunst, eller om du eier et selskap. Det samme gjelder blant annet aksjer, selskapsandeler og fond. Ifølge Skråmm er det mange som oppgir navnet på en kontaktperson eller rådgiver som skal kontaktes i forbindelse med forvaltningen av dette.
– Hvis du har en veldig komplisert økonomisk situasjon ønsker noen en egen fullmektig for økonomiske forhold som har særlig kunnskap og en annen fullmektig for de personlige forhold. Det bør reguleres hva man ønsker at skal skje med alle verdifulle eiendeler, sier Skråmm.
Eier du selskap og aksjer?
Driver du et firma bør du også bestemme i fremtidsfullmakten hva som skal skje rent selskapsrettslig hvis du for eksempel skulle få demenssykdom.
– Hva skal for eksempel skje med aksjene i selskapet? Det kan være av betydning for de nærstående rundt personen at det er en plan, sier Skråmm.
Velg riktige vitner
Hvem er det så som kan være vitner når fremtidsfullmakten skal signeres?
Har du involvert rådgiver eller advokat er det, ifølge Skråmm, vanlig at de bistår med signeringen. Hvis ikke er det mange som velger naboer eller andre som ikke er i familie eller har tilknytning til fullmektigen eller de som er tilgodesett.
Ifølge Statsforvalterens nettsider skal fremtidsfullmakten undertegnes av to vitner som fullmaktsgiveren har godtatt. Vitnene må ha fylt 18 år og forstå betydningen av å undertegne. Fullmektigen selv, fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre barn og barnebarn kan ikke undertegne som vitne.
Det er ikke nok at vitnene undertegner dokumentet. Det er også krav om at du som fullmaktsgiver undertegner fullmakten eller alternativt vedkjenner deg din underskrift mens vitnene er tilstede. Vitnene må signere fullmakten mens du selv er tilstede og det skal være ditt ønske at fullmakten blir underskrevet.
Det bør framgå av fullmakten hvilken relasjon vitnene har til deg. Dette vil avklare om vitnene er habile eller inhabile med tanke på innholdet i fullmakten. Det kan være ønskelig å ha med vitnenes kontaktinformasjon i tilfelle det stilles spørsmål ved fullmaktens gyldighet.
Sørg for at fremtidsfullmakten blir godkjent
Fremtidsfullmakten må også være formelt godkjent. Det er en risiko for at fremtidsfullmakten ikke blir godkjent hvis det er brukt feil vitner, den ikke er stadfestet hos statsforvalter eller hvis den som signerer allerede er blitt alvorlig dement.
Fremtidsfullmakten må stadfestes hos statsforvalteren før den kan tre i kraft, men dette må ikke gjøres før det skulle bli behov for at en fremtidsfullmektig må tre inn.
Skråmm understreker at du bør skrive ned alle punktene du vil skal ivaretas hvis du skulle bli alvorlig syk eller noe skulle skje med deg. Både når det gjelder det økonomiske og det praktiske. Er det mangler ved fremtidsfullmakten vil du få en offentlig verge på den delen av fullmakten som ikke dekkes.