REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

five3324

Spørsmål og svar om din personlige økonomi fra Carsten O. Five

Carsten O. Five svarer på spørsmål fra våre lesere om økonomi i VI OVER 60. Her er seks spørsmål og svar som du kanskje også lurer på!

Tekst: Carsten O. Five Foto: NTB

Lite penger etter sommerferien

Jeg er fortsatt yrkesaktiv. Dessverre ble ferien dyrere enn jeg hadde regnet med. Har du noen råd?

1. Spør arbeidsgiver om å få neste månedslønn tidligere utbetalt.

2. Har arbeidsgiver en låneordning for de ansatte som du ikke har benyttet deg av? Bruk låneordningen nå.

3. Trenger du fortsatt penger: Snakk med 

banken. Be om midlertidig overtrekk på lønnskontoen. Men pass på å nedbetale så raskt 

som mulig. Dette lånet er dyrt.

4. Sjekk alle regninger som kommer i ferien. Lag en plan for betalingen av dem. Er det noen du ikke greier å betale i rett tid? Ta kontakt med dem du skylder penger, og forklar situasjonen.

5. Har du levd på kredittkort i ferien? Pass på når regningene kommer. Ta høyde for dem i tilbakebetalingsplanen din.

6. Mangler du fortsatt penger: Be om et kortsiktig lån i banken. Husk på å nedbetale dette så raskt du kan.

7. Det verste du gjør er å miste oversikten og få purregebyrer på regningene og inkasso etter hvert. 

Rentene begynner å svi

Vi har ett boliglån, ett billån og ett forbrukslån. Vi er pensjonister og nå begynner rentene å svi. Det er ikke stort igjen til oss pensjonister. Har du et råd?

Ja, det er lett å forstå at det er blitt hardere tider for pensjonister med lån nå. For de som har gjeld tar renten stadig mer. 

Råd: Ta kontakt med banken der dere har boliglånet og spør om boliglånet kan utvides, slik at dere kan får slettet bil- og forbrukslånet. Renten på boliglån er normalt mye lavere enn på forbrukslån. Ikke ta opp nye forbrukslån. Sjekk også på finansportalen.no om dere kan få lavere rente på boliglånet i andre banker. Finner dere banker med lavere rente bruk det som forhandlingskort med banken dere bruker, eller flytt til en annen bank dersom det lønner seg.

Tips til minstepensjonist

Jeg er en enslig eldre kvinne. Har bare litt over minstepensjon. Det er ikke stort jeg har å leve av. Noen tips?

Lag et regnskap for hvordan månedsutgiftene dine er. Ta så kontakt med kommunen. Kanskje har du rett til støtteordninger du ikke får i dag. Sjekk særlig om du har rett til bostøtte.

Selge bolig

Vi er et eldre ektepar. Vi trives godt her vi bor, men forstår at vi må og bør flytte til noe enklere og rimeligere enn vi har i dag. Hvordan bør vi gå frem?

Det er klokt å starte en flytteprosess tidlig. En flytteprosess er krevende, og det er fornuftig å planlegge godt.

1. Ta kontakt med en eiendomsmegler og få en antydning om hva dere kan få for boligen dere har i dag. Da vet dere hvilke valgmuligheter dere har for ny bolig.

2. Finn ut hvor dere ønsker å flytte. Sjekk markedet der og priser.

3. Lag en plan for selve flyttingen. Når ønsker dere å selge boligen i dag og når kan dere flytte inn i den nye boligen.

4. Siden man normalt flytter til en mindre bolig enn man har i dag, vil det være naturlig å kvitte seg med en del av innbo. Den prosessen kan være krevende. Derfor er det godt å bruke tid på den.

5. Mange venter for lenge med å flytte. Derfor er det smart å komme i gang med prosessen.

Slette gjeld med arv?

Jeg har arvet en del penger. Jeg har litt gjeld. Bør jeg slette gjelden? Hvordan bør jeg ellers plassere pengene?

Ja, slett gjelden først. Så kommer det an på din økonomiske situasjon. Noen penger kan du ha lett tilgjengelig i banken, men pass på å få god rente. Sjekk på finansportalen.no. Det du ønsker å plassere langsiktig – fem-ti års perspektiv – kan du sette i aksjefond. Internasjonale aksjeindeksfond kan være et godt alternativ. Ha disse i en aksjesparekonto – ASK. Snakk med banken om dette.

Korttidsutleie og skatt

For å spare i en anstrengt privatøkonomi for oss pensjonister, starter vi nå kortidsutleie av to soverom ved jevne mellomrom i vår egen bolig. Er inntektene av dette skattepliktige?

Årlige utleieinntekter fra korttidsutleie i egen bolig på 10.000 kroner eller mindre er skattefrie. Er utleieinntektene over 10.000 kroner på ett år, skal 85 % av inntektene regnes som skattepliktig inntekt – normalt 22 % skatt. 15 % er skattfritt. Du får ikke fradrag for kostnader knyttet til utleie. Dersom du driver omfattende utleie – men det gjør dere neppe – kan virksomheten regnes som næringsinntekt. Da blir skatten høyere.