REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Sopp senker blodsukkeret

For soppelskere er høsten flott, skogsturer er skattejakt. Sopp anbefales spesielt for diabetikere.

For alle soppelskere er høsten en flott årstid. En skogstur blir som en spennende skattejakt. Har du diabetes, blir soppturen ekstra sunn.

Tekst: Gro Berntzen, foto: frukt.no
Første gang publisert i VI OVER 60 oktober 2012

Selvfølgelig bør du ha med deg en soppbok og vite hva du plukker. Et godt råd er å lære seg noen sikre sopper og holde seg til dem. Kantarellen tar du for eksempel ikke feil av når du først kjenner den.

Våger du deg ikke ut i skogen på soppjakt, har de fleste større matbutikker et rikt utvalg på denne tiden. Champignon får du hele året.

Sopp anbefales spesielt for alle som lider av diabetes fordi soppen gir ubetydelig økning av glukose (sukker) i blodet og tolereres derfor av diabe­tikere.

Studier utført med forsøksdyr ved Universitetet i Surrey i England viser at sopp som champignon gir en betydelig bedring i forløpet av diabetes. De tilfører proteiner, B-vitaminer og veldig få karbo­hydrater.

Champignon og annen sopp fordøyes langsomt og noen ganger dårlig på grunn av kitin og nukleinsyre. Sopp anbefales derfor ikke ved urinsyregikt.

Medisinsk sopp
I Østen har sopp lange medisinske tradisjoner. Nå har også vi i Vesten oppdaget at polysakkarider fra sopp har en positiv virkning på immunsystemet. Det gjelder betaglukaner, alfaglukaner og andre stoffer.

Flere matvare- og helsekostbutikker selger både fersk og tørket medisinsk sopp som blant annet shiitake. Den kommer opprinnelig fra Kina, Japan og andre asiatiske land. Hele soppen er spise­lig. Den er faktisk verdens nest mest vanlige spise­sopp.

Shiitake brukes til forebygging og behandling av kreft og en rekke andre lidelser. Den selges også som ekstrakt, men må aldri erstatte sykdoms­behandling hos lege.

Brennende kjærlighet
10 melne poteter
1 l grønnsaksbuljong
¼ purre
3 dl melk
2 ss smør
½ ts salt
¼ ts pepper
100 g revet hvitost (kan sløyfes)
200 g bacon (kan sløyfes)
300 g frisk champignon og/ eller annen sopp
4 ss finhakket, frisk gressløk
1 ts nykvernet pepper

Skrell potetene, del i biter og kok dem mør i buljong sammen med purre i biter. Ikke bruk salt i vannet. Hell av vannet og mos dem. Tilsett melk, smør, salt og pepper. Rør godt mens mosen får et oppkok. Bland eventuelt inn hvitost i mosen. Skjær bacon og sopp i skiver. Stek og anrett på potetmosen. Dryss over finhakket gressløk og nykvernet pepper.

PS. Poteter inneholder sammensatte karbohydrater som langsomt omdannes til glukose. Dermed forårsaker de ikke brå endringer i blodsukkeret. Diabetikere tåler dem godt.

Pastasalat med champignon
400 g tynn spaghetti
150 g frisk champignon
1 grønn squash
1 løk
2 fedd hvitløk
Olje til steking
Salt og pepper
40 g ruccola
150 g hvit geitost
1 potte frisk basilikum
Høvlet parmesan etter smak

Kok pastaen. Skrell løk og hvitløk og skjær i tynne skiver. Stek sopp i olje på stekepannen noen minutter før du blander i løk og hvitløk og steker til det er blankt. Tilsett pasta og la det bli varmt. Strø på salt og pepper. Bland i ruccola. Smuldre geitosten over. Strø over finstrimlet basilikum og høvlet parmesan.

Kilder: Frisk av mat, Helsekostopplysningen, frukt.no