REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

healthy,senior,man,swimming,in,the,pool.,happy,pensioner,enjoying

Smertelindring ved artrose

Artrose gir stive og smertefulle ledd. Selv om det ikke finnes en kur, er det flere måter man kan minske plagene.

Tekst: Therese Wenger Foto: NTB

Artrose kalles også slitasjegikt, og er den vanligste leddsykdommen. Artrose gjør leddene stive og smertefulle, og selv små bevegelser kan være vonde å utføre. Sykdommen er forbundet med høy alder, overvekt, fysisk inaktivitet og svak muskelfunksjon. Det finnes ingen helbredende kur, men det er likevel flere måter å lette og lindre plagene på:

1. Styrketrening

Forskning viser at fysisk trening, både styrketrening og kondisjonstrening, reduserer smertene forbundet med artrose i kneleddet, og øker funksjonsnivået i hverdagen. Treningen virker ved å stabilisere leddene, og styrke den omkringliggende muskulaturen. Det er viktig å varme godt opp, og øke belastningen gradvis. 

Ofte kan man kvie seg for å trene på grunn av smerter. Da kan trening i varmtvannsbasseng være en god hjelp. Mange mennesker med artrose opplever det varme vannet som smertelindrende. Varmtvannstrening kan også være en fordel ved uttalt overvekt hvor vektbærende trening kan virke mot sin hensikt. 

2. Kondisjonstrening

Kondisjonstrening øker personens generelle fysiske form, og kan føre til færre smerter på sikt. Kondisjonstrening bidrar dermed til at man klarer seg bedre i hverdagen. I tillegg er kondisjonstrening godt for den mentale helsen, og livskvaliteten generelt. Forskning har vist at effekten av kondisjonstrening på kneartrose kan sammenlignes med effekten etter injeksjon av kortison i kneleddet.

Gode trimaktiviteter ved artrose er sykling, gåturer, svømming og elliptisk gåmaskin. Man bør unngå aktiviteter som belaster leddene for mye, slik som løping, fotball, håndball og tennis, hvor man utfører plutselige hopp, stopp og vendinger.  

nyhetsbrev egenannonse4323

Det er viktig å trene regelmessig, både styrke og kondisjon, og det er en god idé å få hjelp fra en fysioterapeut eller en annen fagperson, som kan gi tips om å utføre øvelsene korrekt.

3. Overvektige bør gå ned i vekt

Er man overvektig bør man forsøke å gå ned i vekt, da dette reduserer belastningen på leddene. For de aller fleste mennesker vil løsningen på et varig vekttap være gode levevaner og holdbare endringer som man kan leve med igjennom lengre tid.

En kombinasjon av fysisk aktivitet og endring i kost, vil som regel gi en god effekt på vekten.