relaxed,mature,old,60s,woman,,older,middle,aged,female,customer

Samboeren er emosjonell utro mot ham

Alle kjærtegn, gode ord og samtaler har forsvunnet. Hun har i stedet lange samtaler til alle døgnets tider med en kollega på SMS, der hun deler hva hun tenker og føler. Han føler seg ensom og trist, og lurer på hva han skal gjøre. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

Min samboer gjennom mange tiår har i det siste blitt mer og mer fjern. Når jeg snakker til henne svarer hun knapt. Det virker som om jeg er luft for henne. Hun er opptatt av alt annet enn meg og mitt velbefinnende. Alle kjærtegn, gode ord og samtaler har forsvunnet. En tilleggsopplysning er at hun (62) fortsatt jobber, mens jeg (68) gikk av med pensjon for et halvt år siden. Jeg har ikke helt tilvent meg min nye hverdag. Savnet av arbeidskollegaer er stort og jeg føler meg sårbar når hun er så fjern.

Hun er intenst opptatt av mobilen, og har til alle døgnets tider lange «samtaler» med en kollega. De holder kontakten via mobilen, og hver gang det piper fordi det kommer en melding fra ham, kaster hun seg over den og slipper alt hun har i hendene for å svare på henvendelsen.

Jeg mistenker ikke at hun er utro, han er også i et forhold, men noen av meldingene jeg har sett tyder på at de ikke bare «snakker» om jobb. Det virker også som han har innsikt i familiære forhold, hva hun tenker og føler. Tanker og følelser hun tidligere bare delte med meg. Denne situasjonen gjør meg ensom og trist. Kan jeg forlange at hun avslutter samtalene med kollegaen? Eller skal jeg bare vente og håpe at kontakten ebber ut av seg selv?

Ola

nyhetsbrev egenannonse gronn

Mange mener utroskap bare handler om seksuelle forbindelser, men slik du beskriver din situasjonen, virker det som om du opplever det som kalles emosjonell eller følelsesmessig utroskap. Ifølge definisjonen handler slik utroskap om at partneren deler tanker og følelser og har mange intime samtaler med en annen enn den hun eller han har et romantisk forhold til. Emosjonell utroskap kan også handle om å holde kontakten med ekser og gamle flammer via hemmelige møter, tekstmeldinger, telefonsamtaler, eller kontakt via sosiale media.

Slike emosjonelle forhold involverer en personlig kontakt som krysser grenser. Dette kan inkludere samtaler som er upassende på grunn av graden av fortrolighet. Denne typen kontakt kan anses å være intim ved at den innebærer å dele følelser og tanker gjerne også personopplysninger om ektefeller og barn. Noen kan også ha dype samtaler som handler private forhold for eksempel helse og økonomi med en annen enn den faste partneren. 

annonse fordeler3822

En vanlig reaksjon på emosjonell utroskap er at det fører til tap av tillit. Mange føler seg også sveket når partneren gjør seg lite emosjonelt tilgjengelig til fordel for en annen, selv om det ikke er seksuelle følelser involvert. 

Så hva gjør du? Konfronterer henne eller venter til forholdet går over av seg selv? Svaret avhenger av hva du har gjort så langt. Har du fortalt henne dine tanker og følelser slik du beskrev i e-posten? Hvis du ikke har gjort det kan du vise henne det du har skrevet her for å høre hennes reaksjoner.