REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

hut,wooden,mountain,huts,in,mountain,pass,norway.,norwegian,landscape

Særeie på arvet hytte er ikke så mye særeie som mange tror

Han er gift og har arvet en hytte som ble testamentert som særeie. Men er det slik at hytten automatisk går videre direkte til hans barn som deres særeie når han faller fra? Advokaten svarer.

Tekst: Advokat Kjell Morten Méd Foto: NTB

SPØRSMÅL: Min kone og jeg har ikke felles barn, men vi har barn på hver vår kant. Etter at vi giftet oss, har jeg arvet en hytte fra mine foreldre. Hytten er verdt mange penger. Mor og far skrev testament hvor de blant annet bestemte at arven etter dem skulle være særeie. 

Er det slik at jeg nå har særeie på denne hytten? Og at den automatisk går videre direkte til mine barn som deres særeie når jeg faller fra? 

SVAR: Ja, du har særeie på hytten, men verken hytten eller særeiet går automatisk videre til dine barn! 

Jeg opplever ofte at klienter og kursdeltakere tenker som følger: Mine foreldre har lagt særeie på hytten. Når jeg arver hytten, er den min og har ikke noe med ektefellen å gjøre. Særeiet følger hytten og hytten går videre i slekta når jeg dør. Men det er altså ikke slik.

Særeie beskytter mot skilsmisse, men ikke mot ektefellearv. Særeie følger ikke hytten, men er knyttet opp til den enkelte arvingen. Hvis du vil at dine arvinger skal ha særeie på arven etter deg må du bestemme det i ditt testament. 

Eksempel: La oss si at hytten er verdt fire millioner kroner og at du kan dokumentere at den er ditt særeie. Vi legger også til grunn at du og din kone ikke har brukt mange felles penger til å øke hyttens verdi.

Hvis det blir skilsmisse mellom dere to, kan du i skilsmisseoppgjøret kreve at hytten holdes utenfor delingen fordi den er ditt særeie. Når skilsmissen er gjennomført eier du fremdeles hytten. Du har ikke måttet utbetale noe til din kone og hun har ikke fått noen del av den. Hvis du etter en stund dør, uten å ha etablert deg i et nytt forhold eller skrevet testament som sier noe annet, ender hytten hos dine barn. 

Men slik er det ikke hvis dere fortsetter å være gift og du dør som den første av dere to. Da går din halvpart av de felles verdiene – og hele ditt særeie – inn i ditt dødsbo. Hytten går altså inn i ditt dødsbo som en del av de verdiene du etterlater deg når du dør. Av arveloven følger det direkte at din kone, som gjenlevende ektefelle, arver ¼ av alt du eier og etterlater deg – også ¼ av hytten.

Hvis du vil at hytten i sin helhet skal gå til dine barn, selv om du dør før din kone, må du opprette et testament hvor du begrenser din kones arverett og bestemmer at hun ikke skal arve noen del av hytten. For at et slikt testament skal være gyldig, må din kone ha fått kjennskap til testamentet før du dør. Hun bør bekrefte – for eksempel med en påskrift nederst på testamentet – at hun har fått vite om testamentet og at hennes arverett er begrenset. 

Opp gjennom årene har jeg hatt mange lignende situasjoner hvor den ektefellen som arver hytten indirekte eller i klartekst sier til den andre: Det er min hytte. Jeg beholder den udelt ved skilsmisse. Hvis jeg dør før deg, skal du ikke arve noe av den. Hytten skal gå direkte til mine barn. 

Det gjør som regel at den andre ektefellen mister noe av interessen for å være på hytten og ikke minst være med på kostnader og arbeid til drift og vedlikehold.