REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

one,man,mature,senior,caucasian,male,using,headphones,for,online

Puster du optimalt? Her er 7 gode råd!

Det ligger mye velvære i gode åndedrag. Både i forhold til helse og stress. Her får du sju gode pustevaner som både roer deg ned og gir bedre helse!

Tekst: Marina Nilsson Foto: NTB

Å puste gjennom nesen, i rolige, rytmiske og lange åndedrag mener mange er nøkkelen til både mer ork og mindre uro. Men når alt snurrer rundt oss i et voldsomt tempo, er det fort gjort at også tempoet på pustingen øker. Da er det ikke spesielt lett å berolige verken kaotiske tanker eller en oppjaget kropp.

Den stressfylte pustingen som finner sted høyt oppe i brystet aktiverer «kjemp og røm»-systemet vårt, eller det sympatiske nervesystemet som det også kalles.

Dette systemet er der kun for å bli brukt i svært korte perioder, for eksempel når du løper fra en akutt krise. Det gir musklene en kort boost av oksygen og kraft.

one,man,mature,senior,caucasian,male,using,headphones,for,online

Test om du puster riktig

Legg deg på ryggen, på behagelig underlag, med bøyde bein, eller sitt avslappet med strak rygg på en stol. Legg den ene hånden midt på brystet og den andre på magen. Lukk øynene og ta et dypt åndedrag med lukket munn. Hvis du puster riktig skal du kjenne hvordan magen hever seg når du puster innover – og senker seg når du puster inn. Brystet skal være rolig.

Men hvis stressperiodene er mer langvarig enn som så, forblir musklene spente, og spenningen utvikler seg videre til å gi trøtthet og smerte. Det er for eksempel vanlig å få spente muskler i rygg og nakke i stressende perioder. Og gjerne med en påfølgende hodepine. Vi kan også få problemer med magen ettersom den stramme membranen ikke lenger gir de massasjelignende pumpebevegelsene som er bra for tarmen.

Dessuten er ikke hyperpustingen særlig effektiv. Blodårene er nemlig flere i nedre del av lungene, og dit kan du kun komme ved hjelp av nesepusting. Det er når vi puster på den måten at det velkjente «ro og fred»-systemet aktiveres, systemet som vi benytter under søvn og hvile. Dette systemet fungerer nemlig på samme måte selv om du ikke sover. Det gjelder også når du er sammen med andre – og til enhver tid hvor vi ikke er stresset. Her er noe av det som skjer: Kroppen repareres ved at musklene slapper av, blodtrykket synker, stresshormonene roer seg og fokuset ligger på å bygge opp reservene igjen – til neste gang stresset får oss til å bytte system.

Hemmeligheten er å puste så mye som mulig inn og ut med nesen, i en jevn og rolig takt. Det gir både best oksygen og en roligere følelse i kroppen.

Nesen har dessuten flere andre geniale funksjoner. Den varmer opp luften du puster inn og avkjøler den pusten du puster ut. De fuktige slimhinnene i nesen dreper nesten alle bakterier. Under nesepustingen dannes det også nitrogenoksid i bihulene, som deretter fraktes ned i lungene. Der får nitrogen- oksidet blodårene til å utvide seg, noe som er positivt for oksygeninntaket og kroppens energi. Prøv – og kjenn hvor godt det gjør deg! 

7 gode pustevaner

Slik skal du puste ifølge Anders Olsson, grunnleggeren av  «Medveten Andning»:

  • Pust gjennom nesen, både inn og ut.
  • Forleng utpustingen. Det er i utpustingen at avslappingen ligger, og det er den flest mennesker trenger hjelp med. 
  • Langt ned. La pusten strekke seg langt ned i magen når du puster inn.
  • Passe sakte. Mellom 8–12 åndedrag i minuttet er akkurat passe.
  • Pust med passe store åndedrag. Ikke blås deg opp som en ballong når du puster. 
  • Følg samme takt. Alt vi gjør med jevn rytme gir en følelse av ro og harmoni.
  • Tenk på holdningen din. Vi puster bedre når overkroppen er strak.
nyhetsbrev egenannonse4323