REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

dislike.,upset,senior,family,grandparents,man,woman,showing,thumbs,down

Problemer i boligsameiet

Ekteparet har solgt eneboligen og har flyttet inn i et boligsameie. Men her er det svært lite som fungerer. Hva kan de gjøre? VI OVER 60-advokaten svarer.

Tekst: Advokat Kjell Morten Méd Foto: NTB

SPØRSMÅL: For ca. et års tid siden solgte min mann og jeg vår enebolig og flyttet inn i et relativt nyrenovert leilighetskompleks inne i byen. Vi eier en selveierleilighet. Det er ca. 20 seksjoner i sameiet. Problemet vårt er at ingen av fellesfunksjonene fungerer eller holdes i orden. Porttelefonen med automatisk døråpner virker bare sporadisk, det betyr at vi har problemer når vi får besøk. Heisen har stått i lange perioder, nedløpene fra takrennene fryser igjen om vinteren, og renholdet i ganger og trapper er under enhver kritikk. Hva gjør vi?

SVAR: Dere eier en boligseksjon i et sameie som følger «Lov om eierseksjoner» fra 1997. Loven skiller mellom leilighetene (seksjonene) og fellesarealet. Inngangsparti, oppganger, trapper, heis, tak, utearealer osv. er typiske eksempler på fellesareal.

Hver enkelt seksjonseier har enerett til bruk av sin seksjon og må selv holde sin leilighet i orden. Hver enkelt seksjonseier har også rett til å benytte fellesarealene til det disse er beregnet eller vanligvis brukt til. Det følger av eierseksjonslovens § 20 at fellesarealene skal holdes forsvarlig ved like. Kostnadene som er nødvendig for å holde fellesarealene i orden og i funksjonell drift skal dekkes av sameierne etter sameierbrøken (felleskostnadene). Det påligger sameiets styre å sørge for forsvarlig drift og vedlikehold
av eiendommen. Det er sameierne – når de møtes til sameiermøtet – som er sameiets øverste myndighet. Alle, både sameierne og styret, må følge loven og sameiets vedtekter.

Det enkle svaret på ditt spørsmål er altså at du tar problemene opp med styret – som plikter å sørge for forsvarlig drift. Skriv et brev eller en e-post til styret, gjerne med kopi til forretningsfører. Hvis styret ikke følger opp kan du ta dette opp på et sameiermøte, eventuelt kreve at det innkalles til et ekstraordinært
sameiermøte.

Antagelig er virkeligheten litt mer sammensatt. Det virker som om du har kjøpt deg inn i et sameie med dårlige rutiner for drift og vedlikehold. Et boligsameie er et samarbeidsprosjekt og er avhengig av at fornuftige og flinke folk engasjerer seg i driften. Det beste du kan gjøre er kanskje å bli valgt inn i styret og bidra til en skikkelig opprydding!