Økologisk – helt naturlig!
Naturlig matproduksjon er det beste grunnlaget for et sunt kosthold. Det mener gårdbruker Knut Finne på Voss. Han har drevet økologisk siden 1993.
Foto: Silje Katrine Robinson
Første gang publisert i VI OVER 60 november 2013
På Finnegarden med det kjente Finnesloftet, og med dokumenterte eiere tilbake til 1200-tallet, er han tiende generasjon i sin slekt.
50 ulike slag
– Jeg brukte noen år i ungdommen på å finne ut hvordan og når jeg skulle overta gården. Da jeg bestemte meg, var jeg 33 år og helt sikker på at jeg ikke ville drive noe som kunne minne om en slags kjemisk fabrikk. Nei, da skulle alt gjøres på mest mulig naturlig måte, sier den økologiske bonden.
– Jo mer naturlig vi dyrker maten vår, desto bedre grunnlag legger vi for et sunt kosthold og et godt miljø med stort biologisk mangfold, sier vossabonden entusiastisk og med stor tro på det han holder på med.
Supermat
Supermat er et ganske nytt begrep og blir vanligvis definert som matvarer og ingredienser som er ekstra næringstette. De skal enten være viltvoksende eller økologisk fremstilt og dyrket med respekt for naturen. Denne supermaten, som sies å være både næring og medisin, har nå for alvor inntatt butikkhyllene i helsekostbutikker.
Det dreier seg om juice, oljer, nøtter og bokser med pulver av for eksempel alfalfagress, byggress, spirulina, selleri, johannesbrød, nesleblad og ingefær.
Ifølge produsentene skal slikt pulver gi bedre fordøyelse og virke stimulerende på sirkulasjonen og energien i kroppen.
Det er skrevet en rekke bøker om supermat de siste årene, men produktene er dyre, og helseeffekten er omstridt blant norske leger og ernæringsfysiologer.
– Tusen generasjoner med evolusjon har tilpasset oss og våre medskapninger til «det naturlige», og det er neppe heldig å eksperimentere seg for langt ut på den syntetiske sidelinjen i forhold til det, mener Knut Finne.
Han har fordelt risikoen på mange planteslag. På den måten tåler han at noen ikke gir fullgod avling. Først og fremst har han satset på grønnsaker og kan skilte med hele 50 ulike sorter.
Ned langs de bratte, sørvendte skråningene står de rad på rad. Her er kål og salat i flere varianter, ulike typer løk, brokkoli, poteter, små og store agurker og squash, søte bringebær og tomater, for å nevne noe av mangfoldet på gården en dag i august. Ja, til og med surblad som vi plukket og spiste som barn, velger han å dyrke. For ikke å snakka om portulakk, den som folk i dag ikke kjenner, men som før i tiden var uunnværlig i «Bergensk fiskesuppe». Her på Finnegarden er den kommet til heder og verdighet igjen.
– Portulakk er lett å dyrke, rik på vitamin C og omega 3. Nå selger jeg portulakk til restauranter i Bergen som ikke kan lage den tradisjonsrike suppen uten den syltete stilken som ingrediens, sier Knut Finne og smiler lurt.
Han liker å trekke frem i lyset og få oss til å se verdien av en del grønnsaker og urter som er ukjente for oss i dag.
Flere ser verdien
At han har drevet økologisk i 20 år, vitner om at han har fått det til og at prosjektet er liv laga. Det er han glad for. Selv om det er en utfordring å få solgt varene til riktig tid, får han det ut gjennom sin egen salgskanal til stadig flere restauranter og storkjøkken. Hver fjortende dag leverer han til faste privatkunder, og på Voss Vandrarheim, der han er medeier, kommer de økologiske varene hans selvsagt på bordet.
– Som økologisk bonde får jeg god anledning til å se resultatet av arbeidsinnsatsen. At flere og flere nå ser helse- og miljøverdien i å spise økologisk mat, synes jeg er flott. Det gjør meg glad, rett og slett, sier Knut Finne.