Rundt 90 deltagere er samlet på VI OVER 60 Resort i Malaga når vi er på besøk i slutten av februar. De går morgentur, svømmer, lærer spansk, deltar på quiz og drar på sightseeing i Andalucia.
Tekst og foto: Runa Stoltenberg Dahl
Mary Wenaas fra Sandefjord er 82 og ivrig quizdeltager. Laget satser på seier, eksklusive premier som neglesakser, kubbelys eller sjokolade lokker i det fjerne. Etter mye latter og to runder havner de på tredjeplass og feirer med et glass vin i baren. – Det skal ikke så mye til før vår aldersgruppe går i ball, kommenterer Mary. Quiz er populært og trim for både hjerne- og lattermuskler, men den helt store sosiale happeningen er vaffeltreff.
To ganger i uken steker frivillige blant deltagerne opp de velkjente hjertene. Åtte Toro-poser, til sammen 160 plater, går med hver gang. Det dufter liflig og hjemmekjent. Både godsakene og kaffen er gratis, og snart er både restauranten og biblioteket fullt av norske gjester. Her hører vi nytt om hva den ene og den andre har foretatt seg siden sist. Noen avtaler å gå tur sammen eller ta lokalbussen til Marbella.
Resortvert Ansgar K. Haakonsen må bruke mikrofon for å be om stillhet for å gi en orientering om aktivitetene de nærmeste dagene.
Ut på tur
Ansgar debuterte som reisevert i en alder av 69 år og har vært her siden oppstarten 1. november. Han har travle dager og skifter stadig rolle, fra turguide, til quizmester, til gitarspillende allsangleder.
– Vi tilbyr en rekke kurs: spansk, data, male- og skrivekurs i tillegg til yoga og mye annet på et treningssenter i nærheten. Hver mandag er det fellestur til ulike steder i Andalucia. I tillegg har vi quiz, sang og bingo her på hotellet. Tilbakemeldingene er at de fleste synes det er mer enn nok aktiviteter, sier han og trekker pusten før han legger til at hotellet også har aktivitetstilbud hver dag.
En del kurs har vært vanskelig å få i gang på grunn av for få påmeldte, men spanskkurs har vært populært hele sesongen. To oppvarmede bassenger blir naturlig nok flittig brukt, især når det er bikinivær i februar. Det aller mest populære er rett og slett å gå. På daglige morgenturer og ukentlig langtur er det alltid godt oppmøte. Mange har også vært med på sjømannskirkens ukentlige fjelltur.
Der er det også konserter, hyggekvelder, lørdagsgrøt og søndagslunsj, som har vært godt besøkt. Med en beliggenhet bare ti minutters spasertur fra Resortet er det lettvint å stikke innom for en kopp kaffe eller en vaffel.
– Å ha Sjømannskirken i Calahonda så nær er absolutt en suksessfaktor. Jeg har faktisk mitt fulle hyre med å passe på at «mine» aktiviteter ikke kolliderer med deres, sier Ansgar og filosoferer litt rundt dette med aktiviteter. – Mange har nok behov for å legge opp dagen og tempoet selv, eller benytte friheten til å dra på turer på egen hånd – gå tur i fjellene, langs stranden eller å ta bussen til de nærmeste byene. En del leier også bil og bruker Resortet som utgangspunkt for å utforske Andalucia. Det kan nok være noen av grunnene til at det som krever påmelding og fast oppmøte ikke har vært så populært, sier han og forteller at biblioteket ved siden av restauranten virkelig er blitt et treffsted for gruppen. Her finnes informasjon om hva som skjer, her arrangeres bingo- og quizkvelder og her du kan låne, eller legge igjen ferielektyren.
Bereist dame
Mary Wenaas har vært pensjonist i 20 år og har lang reiseerfaring. Hun og mannen har reist over så å si hele verden, ofte på temareiser med norsk reiseleder. Etter at hun ble alene for noen år siden fortsatte hun å reise, gjerne fem turer i året.
Hun leser alltid all informasjon med lykt og lupe og tar den med for å kontrollere at alt stemmer. – Du skjønner, den første jobben jeg hadde var i NSB reisebyrå. Der var det ikke noe slinger i valsen, forklarer hun.
Hun hadde aldri vært på langtidsferie før, men da hun fikk vite at det gikk fly fra Torp avgjorde det saken. Hun bestemte seg for å ta fire uker. Etter mange turer til Spania kjente hun området fra før og visste at det var en del bakker.
– Dessuten har jeg kjente i Sjømannskirken. Så hvis det skulle skjære seg på Resortet, kunne jeg bare gå dit, sier hun med et smil som røper at det har det slett ikke gjort. Allerede på flyet traff hun to hyggelige damer hun har vært en del sammen med. Leiligheten roser hun stort, selv om den umulig kan bli nedslitt av å ha henne som gjest. Hun får med seg morgenturer, sangkvelder, quiz og heldagsturer i tillegg til å være en flittig gjest i Sjømannskirken.
Syklisten
I en motbakke på morgentur overhører vi en kommentar som etterlyste sykkelturer. Den eneste syklisten vi fant hadde tatt med sin egen fra Norge og holdt et tempo ikke mange ville klare å følge.
Roger Larsson (68) fra Oslo har dratt nytte av den pensjonertes frihet i fire år, og har tatt flere lange turer på egen hånd. Alltid med sykkel. Han var så fornøyd etter å ha feiret jul og nyttår på Resortet, at han like godt booket neste tur mens han var der og kunne velge rom. Etter tre uker hjemme i slaps og snø er han nede for annen gang. Til sammen blir det 11 uker på solkysten med sykkelturer på minst to timer hver dag. Han er blitt kjent i området og vet hvor han finner veier med lite trafikk. Når det en sjelden gang ikke er sykkelvær, benytter han bassengene og treningsrommet på hotellet.
– Det anbefales virkelig å feire jul og nyttår her nede. På dagtid julaften var jeg på sykkeltur, i kortbukse. Om kvelden var vi minst 40 nordmenn i hotellets restaurant. De hadde laget ribbe og riskrem i tillegg til mye annet. Nyttårsaften var vi en stor gruppe på en kinarestaurant rett nedi veien, sosialt og kjempekoselig, forteller Roger fornøyd.
Han er like fornøyd med alt det andre han har vært med på, og trekker frem heldagsturer med lokal guide, og sosialt samvær som vaffeltreff og quiz. – Det fine er at du kan gjøre akkurat som du vil, sier han før han legger ut på dagens tur.
Bedre helse
Ikke alle holder samme fart som sykkelfantomet fra Groruddalen. Torunn Helgesen (66) fra Hønefoss har behov for å trene i eget tempo. Hver eneste dag er hun på stavgang-tur, enten alene eller sammen med venner.
– Jeg ble feiloperert for tre år siden. I en hofteoperasjon skar de over isjiasnerven. Det resulterte i droppfot. At jeg falt og skadet rygg og arm i fjor vinter, gjorde ikke saken bedre. Hjemme er det vanskelig å bevege seg utendørs, så jeg dro først og fremst for å kunne få trene hver dag, forteller hun og innrømmer at hun gjerne skulle vært lenger.
Hun er i full jobb, men med støtte fra legen fikk hun flyttet ferien slik at det til sammen ble fire uker i sol og varme. Det sosiale miljøet roser hun storveis av, varmt og inkluderende på alle vis. Hun har vært med på heldagsturer og arrangementer som ikke krever så mye planlegging, slik at hun kan ta det etter dagsformen.
– Helsen er blitt merkbart bedre, men jeg forventer ikke at en knust rygg blir bra på fire uker. Og jeg hadde ikke forventet å sole meg, stråler hun og fristes gjerne av flere langturer til varme strøk om vinteren. Men neste gang vil hun til et annet sted med mindre bakker.
Langveisfra
Eli (71) og Harald (77) Guneriussen og Eva Opshaug (65) fra Narvik stikker av fra is, snø og mørketid i seks uker.
– Vi har reist en del sammen med barn og barnebarn, men aldri vært på langtidsferie før. Tilbudet så både greit og rimelig ut. På kartet så vi at det var omtrent så langt sør i Europa som det går an å komme, og bestemte oss, sier Eli.
Begge damene har vært med på spanskkurs og Eva er storfornøyd med intens undervisning. Den aktive trioen har vært med på mange turer, både til fots og med buss. De går heller ikke av veien for å finne på ting selv.
– Her går jo lokalbuss, så det er ikke noe problem. Her om dagen tok vi påmelding og bestilte bord til 14 personer som var ute og spiste tapas. Kjempekoselig, forteller Eva.
Quiz og vaffeltreff er en selvfølge, og i Sjømannskirken har de fått med seg konsert og lørdagsgrøt. – Lørdagsgrøt har vi forresten aldri hjemme, ler Eli.
På tross av betydelig varmere klima enn i Narvik, kunne de ønsket at det var enda varmere. På grunn av en del vind har de ikke brukt stranden så mye som de kunne tenkt seg, men håper på bedre vær de siste tre ukene.
– Vi synes det var uvant å bo i en så beskyttet turistverden. Hvis vi skulle ønske oss noe var det mer kontakt med spansk hverdag. Vi så nesten ikke barn på flere uker, men så ble det heldigvis vinterferie, sier de.
På tross av vind og vær og turisme er de storfornøyd med måten de blir tatt vare på og hvor sosialt og hyggelig det er.
– Vi kunne gjerne reist på samme opplegg og samme sted igjen, avslutter de.
VI OVER 60 resort har nå blitt Det Gode Liv resort. Her finner du praktisk informasjon.