REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

90442432 – kopi

Munntørrhet: Tyggegummi hjelper!

Hundretusener av nordmenn er plagsomt tørr i munnen. Det kan få konsekvenser for helsen og livsgleden. Medisinbruk er hovedårsaken, men sykdom kan også forårsake munntørrhet. Sukkerfri tyggegummi eller pastiller kan lindre plagene.

Tekst: KRISTIN ROSMO Foto: ntb scanpix

Forestill deg at tungen klistrer seg mot innsiden av tennene og ganen. Den føles like tørr som et stykke kritt. Du drikker et glass vann, men etter kort tid føles tungen fortsatt like tørr. Det samme gjør ganen og innsiden av kinn og lepper. Det føles som om en liten ørken har tatt plass i munnen din.

FOLKEHELSEPROBLEM
Flere hundre tusen nordmenn opplever å være tørr i munnen. Med alderen rammes flere av munntørrhet. Norsk Helseinformatikk viser til en svensk undersøkelse som avdekker at nærmere halvparten av medisinerte 60-årige kvinner opplever munntørrhet. Generelt opplevde vel to av ti menn å være tørr i munnen. Blant kvinner var hyppigheten nærmere tre av ti. Munntørrhet kan få alvorlige følger for helsen og livskvaliteten.

– Du kan bli så tørr i munnen at det i ytterste konsekvens kan handle om liv og død. Eldre er mer utsatt enn yngre på grunn av sykdom, redusert helse og mer bruk av medisiner, sier Lene Hystad Hove, førsteamanuensis ved Institutt for klinisk odontologi (IKO), Universitetet i Oslo (UiO). Hun tilhører en forskergruppe ved Det odontologiske fakultet, UiO, som er gått sammen om å danne Munntørrhetsklinikken.

– Foreløpig er dette en ren forskningsklinikk, men på sikt håper vi å kunne tilby utredning og behandling til alle munntørre pasienter, opplyser hun.

En stor andel av den eldre del av befolkningen lever tidvis med store plager som følge av munntørrhet. Bruk av medisiner er den mest vanlige årsaken. I tillegg har mennesker med Sjøgrens syndrom og mange kreftpasienter problemer med munntørrhet. Hove og hennes kolleger ved IKO mener munntørrhet er et stort folkehelseproblem.

Det LIVSVIKTIGE SPYTTET
Følelsen av å være tørr i munnen oppstår når spyttkjertlene produserer mindre spytt, eller når spyttets sammensetning av ulike årsaker endres. Spyttet er med på å redusere syreangrep og plakk på tennene, hindrer tannråte og angrep av sopp og bakterier. Spyttet danner også et tynt, beskyttende slimlag på tennene og slimhinnene i munnen.
– Spytt er livsviktig og har avgjørende betydning for munnhelse, velvære og livskvalitet. Fordøyelsen av maten settes dessuten i gang når den tygges og blandes med spytt i munnhulen, sier Hove.

Munntørrhet kan være svært ubehagelig og gjør det vanskelig å opprettholde god munnhelse. I tillegg til at munntørrhet øker risikoen for soppinfeksjoner og karies, kan det føre til dårlig ånde, nedsatt smak og problemer med å tygge, snakke og svelge. Mange går med en konstant følelse av å være tørst, og nattesøvnen kan bli forstyrret.
– I ytterste konsekvens kan munntørrhet føre til feil- eller underernæring. I tillegg kan problemene med munntørrhet gjøre at mange isolerer seg, påpeker hun.

BIVIRKNING AV MEDISINER
Ørken-følelse i munnen skyldes ofte bivirkninger av medisiner. Ifølge Relis, som utarbeider produsentuavhengig legemiddelinformasjon til helsepersonell, er munntørrhet en mulig bivirkning av mer enn 500, kanskje 1000 forskjellige medisiner. Virkestoffer i ulike legemiddelgrupper, for eksempel medisiner mot høyt blodtrykk, vanndrivende medisiner, astmamedisiner, medisiner som virker slimhinneavsvellende i nesen, allergimedisiner, medisiner mot depresjon, parkinsonmedisiner, smertestillende og cytostatika er forbundet med muntørrhet.

spraying artificial saliva for dry mouth

Gode råd

– Be fastlegen vurdere medisinbruken.
– Drikk vann ofte.
– Vær nøye med munnhygienen.
– Unngå hyppig inntak av sukker.
– Fukt munnhulen med spytterstatningsmidler fra apotek.
– Reseptfrie produkter kan hjelpe, men effekten er ofte kortvarig.
– Sukkerfri tyggegummi, pastiller og drikke samt tyggegummi og reseptpliktig tannpasta med fluor kan stimulere spyttproduksjonen.
– Noen opplever lindring ved å skylle munnen med matolje.

Noen medisiner gir bivirkninger i form av redusert spyttproduksjon, andre påvirker spyttets sammensetning slik at munnen føles tørr. Om du opplever munntørrhet når du bruker slike medisiner eller ikke, og i hvilken grad, varierer fra person til person.
– Risikoen for munntørrhet øker betydelig ved bruk av mer enn tre-fire forskjellige medisintyper daglig. Selv om den enkelte medisintypen ikke nødvendigvis har registrert munntørrhet som bivirkning, kan du bli tørr i munnen når flere medisintyper kombineres, forklarer Hove.

ELDRE MEST UTSATT
At munntørrhet i så stor grad varierer fra person til person, og i økende grad oppstår når flere medisintyper brukes samtidig, gjør det ifølge Relis vanskelig å lage en fullstendig oversikt over medisiner som har munntørrhet som bivirkning.

Eldre er generelt mer sårbar for bivirkninger av medisiner. Det skyldes blant annet aldersmessige forandringer i hjernen, sentralnervesystemet og nyre- og leverfunksjonen. I tillegg rammes eldre oftere av sykdom enn yngre. Det kan kreve bruk av flere medisintyper samtidig.
– Redusert helse gjør dessuten at eldre oftere mangler tørstfølelse og drikker for lite. Eldre er også av den grunn mer utsatt for munntørrhet enn befolkningen ellers, sier Hove.

De som plages med munntørrhet på grunn av medisiner, kan be fastlegen vurdere om en annen medisintype kan brukes eller om dosen kan reduseres.
– Det er viktig at eldre er bevisst hvor alvorlig munntørrhet kan være for helsen og livskvaliteten. Fastlegen bør få informasjon om munntørrheten. Det kan også være nyttig på egen hånd å sette seg inn i medisinenes bivirkninger, påpeker hun.

Etterhvert som du blir eldre kan motorikken, muskelstyrken og synet bli dårligere. Det kan gjøre godt munnstell vanskeligere å få til.

fordelsannonse

KONSEKVENS AV SYKDOM
I tillegg til medisiner kan sykdom være årsak til munntørrhet. Særlig den revmatiske sykdommen Sjøgrens syndrom er kjent for å gi munntørrhet. Det er en kronisk betennelsessykdom der kroppens immunforsvar går til angrep på kroppens eget vev, særlig tåre- og spyttkjertlene. Det finnes ingen kjent behandling mot Sjøgrens syndrom utover lindring. Minst 2500 nordmenn har denne sykdommen. Den rammer i hovedsak kvinner fra overgangsalderen og opp, men også barn, menn og yngre kvinner kan rammes.

– Forskere ved IKO og andre steder, har avdekket at svært mange som ikke oppfyller kriteriene på Sjøgrens syndrom, er plaget av tørr munn og tørre øyne. Dette er en gruppe som har fått lite oppmerksomhet, selv om den er langt større enn sjøgrenspasientene, mener Hove.

Munntørrhet er også et vanlig problem ved kreft i hode- og halsområdet. Stråle-behandling ødelegger de spyttproduserende cellene.
– Kreftpasienter er utsatt for komplikasjoner i munnhulen som kan henge sammen med både kreftsykdommen i seg selv og behandlingen. Forskning viser at kreftbehandling kan gi så alvorlige komplikasjoner i munnhulen at behandlingen må endres, utsettes eller i verste fall avsluttes, sier hun.
Trolig lider flere pasientgrupper av munntørrhet enn vi har oversikt over i dag.

Kilder: Institutt for klinisk odontologi (IKO), Universitetet i Oslo (UiO), RELIS (Regionale legemiddelinformasjonssentre), Norsk Helseinformatikk, Norsk legemiddelhåndbok.

nyhetsbrev egenannonse